Nevihte 18. in 19.6.

(1/2) > >>

kripelj:
Pozdrav!

Četrtek je končno ponudil nekaj priložnosti za fotografiranje bolje strukturiranih neviht tudi v naših koncih, kljub precej slabim pogojem za njihov nastanek. Prvoten plan so bile sicer strele, na koncu pa se je izšlo precej bolje o pričakovanj.
Rojstvo prve nevihte sem spremljal v bližini Tepanja. Sprva je šlo za dokaj neorganizirano zadevo, s sicer vidno bazo a vse skupaj premalo za jemanje opreme iz torbe. Pa tudi, sicer redke, razelektritve so bile zgolj v oblakih ali nekje globoko v zavesi. No, kmalu je začela dobivati nekoliko lepšo obliko, z lepo vidnim inflow-om, tako da sem se la spravil parkrat škljocnit.  ;D


Ker ni kazala znakov slabljenja oz. je celo izgledala vse bolje se zapeljem nazaj proti bistrici in nato vzhodko od Pragerskega, saj je kazalo, da bo potovala nekako ob meji. Vmes se lepo izolira, dobi kar lepe vijolične odboje in pospeši proti SV, jaz pa hitro poiščem lokacijo na polju.

Zadeva me zajame, tako da se odločim za premik proti Lancovi vasi, ki je nekako zadnja postojanka pred hribi, a dokler pridem do tja celica že vidno oslabi in izgubi vse strukture. Nekaj se še matram s strelami, a ker ni CGjk kmalu obupam.

Proti večeru spremljam proženje ploh in manjših neviht nad Koroško, nekje pri SG. Pričkoval sem, da bo vse skupaj ob prehodu na območje, ki je že dobilo svojo dnevno dozo ploh, oslabelo. Na moje presenečenje se uspe sistem precej organizirat, ena celica prevlada in začne potovati po Dravski dolini. Zapeljem se na bližnji hrib, kjer opazim zanimive strukture nekje v daljavi, a je pred njimi ploha, ki mi zakriva pogled. S približevanjem celice je vse bolj jasno, da ima pred sabo res impresiven shelf cloud, a se nekje med Mariborom in Rušami konstantno prožijo nove in nove plohe in me zalivajo. Za shelfom je bilo tudi nekaj strel, ki pa jih v nalivih seveda nisem niti poskušal ujet. Vse kar sem lahko storil je, da sem vsakih nekaj minut, ko je dež oslabel, skočil iz avta in pritisnil par fotk, ki pa so zaradi dežja zelo "nekontrastne". To bi bili nekako dve, ki sta še najbolje uspeli. Se je pa shelf raztezal tudi v Avstrijo, kjer ga je pofotkal krispy.

Plohe seveda nevihti pojejo tudi vso razpoložljivo energijo (tisto malo kar je je sploh bilo) in jo s tem zadušijo. Nad Kozjakom se sproži še ena manjša nevihta, ki da od sebe nekaj razelektritev. Ujamem eno strelo, drugo pa zamudim med prestavljajem stojala.
Včeraj je bilo ponovno nekaj akcije pri sosedih Madžarih. Vidim, da je Matej že napisal report, tako da bom jaz samo dodal par svojih fotografij.  :icon_wink:

Pa lep pozdrav do naslednjič  :wavey:


mat89:
Lepa :buttrock:

Thor:
 :icon_wink:

Neurje123:
 :icon_wink:

medovreme:
Lepe, Jernej!

Ene par jih mirno prilimaj na stran 'Foto meseca junija'. Mislim, da na naslednjem koledarju ZEVS kakšna nikakor ne bi smela umanjkati :)

lp, Marko

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran