Nevihte 14.6.2020

(1/2) > >>

kripelj:
Pozdrav!

Ker letošnja sezona neviht precej štrajka in kakih resnih setupov enostavno ne uspe sestaviti, je treba izkoristit to kar nam je ponujeno. Za današnji dan so se modeli kar lepo strinjali glede precej nevihtno pestrega popoldneva. Energije se je glede na modele nabralo nekaj čez 1000 J/kg, vetrovi pogoji pa so bili zelo "švoh". Prve nevihte so se začele prožiti že sredi dneva, nato pa se postopno širile iz avstrije v notranjost Slovenije, preko Prekmurja in Podravja, do Celja in nato naprej proti Posavju.

Glede na to, da pogojev za supercelice ni bilo, sem se odločil, da na nevihte počakam kar na Dravskem Polju in se po potrebi zapeljem proti Prekmurju.

Okoli 15 ure se mi začne približevati prvi skupek neviht iz severa, brez kakršnihkoli struktur, zato poskusim s fotkanjem dnevnih strel. Hkrati se mi za hrbtom, nad Pohorjem začnejo prožiti nove plohe, ki imajo malenkost boljše kontraste, zato nadaljujem s fotografiranjem v tej smeri. Prva strela mi udari pretežno iz kadra na desni strani, nato pa ujamem dve solidni smooth channel CG.

Ker me kmalu začne zalivat iz tistih neviht (ki to več niso) proti severu, se odločim, da se zapeljem skozi jedro nevihte pri Bistrici, ki je imela precej vijoličnih odbojev na radarju. Naliv na avtocesti je bil res impresiven, vmes je padala tudi toča nekje do velikosti lešnika. Pred njo pridem ravno nekje pri izvozu za Slovenske Konjice in opazim res lep shelf cloud, žal pa sem še vedno pod njim. Nadaljujem preho hribov do Dramelj, kjer pa porabim preveč časa z iskanjem lokacije in shelf precej izgubi na fotogeničnosti.

Ko me shelf preide se zapeljem nazaj do letališča Maribor, kjer pred odhodom domov poslikam še nekaj dnevnih strel.

Za letos povsem solidno.  :)

Lep pozdrav!

mat89:
Res lep shelf :buttrock:

krispy123:
Top report in lep shelf cloud, sploh pa so mi všeč tiste dnevne strele.  :buttrock:

Tudi sam sem bil danes na terenu. Ob razvoju močne nevihte JV od Maribora sem bil na MB-letališču. Sem se ustrašil, saj me je začela nabijat manjša toča. Sem si rekel, sej bo še priložnosti. Kasneje pihnem severneje proti Mariboru stran od centra, kjer ujamem še shelf cloud, ki se je delal, ni pa bil tako fotogeničen. Graška celica ni dala več kot nek delni shelf (sem pa se srečal s Clemensom čejserjem iz Graza), ravno ko sem prišel na teren je zapihal outflow. Je pa bila impresivna zavesa. Kasneje sem videl, da je proti Lendavi še 28C in še na čisti strani, sem za zaključel šel še do Pinc, kjer se je ujel spet nek shelf. A danes nič ekstremnega, prav gotovo je Kripelj ta tvoj shelf dneva pa tisti pri Novem mestu. Drugič pa ima, da pade supercelica na našem terenu. Danes me je resnično motilo tole proženje vse prek. Celice so imele spremenljive smeri. Ni to tisto ko recimo ob SZ jetu obstaja le klasična smer SZ-JV, veliko sreče je takrat potrebno. Pri močnem vetru zgoraj je vse lažje, veš kam celica potuje in se ustališ prej.

Če te ne moti bi prilepil še par svojih slik, da bo vse na mestu na ta dan.

Konvekcija pri Lenartu v smeri Kozjaka, ter Pohorja. Tukaj se je čejs začel.Timelapse konvekcije nad Pohorjem.

https://www.youtube.com/watch?v=v2gldOLWdnM

Prispem pred Graz in opazujem približevanje takrat že neizrazitega shelf clouda, na kar impresivni zavesi. Avstrijski kolega mi pokaže na fotkiču, da je pred slabe pol ure zadeva izgledala še malo boljše.Pri Lipnici.

Strass in Steiermark. Oddaljena nevihta se počasi približuje, a žal brez struktur.Šentilj v Slovenskih Goricah ob top konvekciji.  :icon_wink:Kot omenjeno pobegnem nevihti v smeri Slovenske Bistrice in na mojo srečo ujamem še prvi solidni shelf na tem področju vzhodno od Maribora pri Betnavi.upload photos online

Zadaj nora zavesa.
Oddaljena nevihta nad Goričkom iz Murske Sobote.Grem preko Lendave in se zaustavim par 10 m od Madžarske meje. V oddaljenosti dežna zavesa.Zadeva se mi približuje, tukaj se pokažejo zelo sumljive strukture. Spodaj kot nek wall cloud, ampak verjetno ni prej kot inflow tail, ki se je vlekel. Iz druge vzhodne strani je še pihal inflow v nevihto. A so bili drugi pogoji zgoraj problem.Zgoraj omenjen rob nevihte oslabi, oziroma strukture se skrijejo. A nekoliko severneje preko iste pozicije začne nastajati novi shelf cloud.Glede na slike sedaj vidim, da sta na sliki dejansko dva shelfa, en je šel preko Madžarske dalje proti jugu, en pa se je odcepil in šel v smeri Murske sobote. Za pogoje solidne striacije.

Kasneje se še trudim s slikanjem strel pri Murski Soboti, a se ni ujela niti ena. Po dolgem dnevu padem še v epski naliv pri Svetem Juriju in potem lahko zaključim današnji dan.

Glede na pogoje mislim, da smo okoliški lovci na nevihte, nas je bilo kar nekaj na terenu po različnih koncih poslikali večino in nismo nič zamudil. Tistih fascinantnih struktur pa žal ni bilo, res izjemnih. Sedaj junija je bilo potrebno izkoristit vsako situacijo, ker od julija dalje ne bo izgleda več kaj časa, sploh popoldan. Važno, da uživamo v tem kaj nas veseli.

paradolf:
Lepo si ujel predvsem cg-jevke.   :clap:
Tudi jaz in Amadej sva delala "core punch" čez tisto nevihto JZ od Maribora. Dobila nekaj podobnega kot ti, saj je tam res nemogoč teren za fotografiranje.

Letos se je sezona pozno začela. Upam da bo v nadaljevanju bolje.

Matej1998:
Odličen report  :icon_wink:
Lepo ujete strele in lep shelf.

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran