Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumZnanost in reportažeZanimivi člankiVpliv vremena na viruse
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Vpliv vremena na viruse  (Prebrano 12068 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1219


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« dne: 15. Marec 2020, 16:06:33 »

 Na viruse vpliva vreme in kot nekateri vemo je virusov kar nekaj vrst, kateri se širijo na veliko načinov. Primer trenutnega COVID-a 19 se ta širi skozi dihalne kapljice, ki se sproščajo, ko okuženi človek kašlja ali kiha. Kapljice se pod določenimi pogoji pogosteje razširijo. Vemo, da so kapljice stabilnejše v ozračju, ko je zrak hladen in suh in takrat, ko je zrak vlažen in topel kapljice hitreje padejo na tla, zaradi česar je prenos težji.
Več na to temo v spodnjih nekaj besedah.

Kratek povzetek študij vpliva vremena na COVID-a 19:
 Profesor medicine iz univerze Maryland Mohammad M. Sajadi je pred dnevi s kolegi objavil raziskavo, ki povezuje vremenske razmere in kraje z visoko nalezljivostjo novega koronavirusa. Raziskovalci so opazili, da kraje z visoko nalezljivostjo povezujejo zelo podobne geografske in vremenske razmere.

Na fotografiji je prikazana povprečna temperatura na višini 1000hPa ploskve, ki ustreza približno 100 m nadmorske višine.
Na teh točkah so tudi največja žarišča oziroma izbruhi tega virusa.

Vir: Univerza Maryland


- vlaga je v odstotkih

Na podlagi tega predvidevajo, katera mesta bi bila lahko v prihodnje izpostavljena večji nalezljivosti, v poročilu so navedli London, Manchester, Berlin, Prago, Hamburg, Vancouver, New York, Varšavo, Glasgow, Kijev in St. Louis.
Daleč največ okužb je bilo res v krajih, kjer je bila zima, a tudi v krajih s poletjem niso imuni na novi koronavirus.
V Avstraliji imajo še poletje, povprečna temperatura je še vedno višja od 20 stopinj Celzija, a tudi tam spodaj se je začela rast števila okuženih. V petek je bilo tam novookuženih 43 ljudi, zato se je skupna številka povzpela na 199.
Podobna situacija je bila leta 2003, takratni virus SARS se ni končal zaradi toplejšega vremena, to bi naj bil mit. Virus je bil ustavljen predvsem zaradi zdravstvenih intervencij na Kitajskem, Hongkongu, Vietnamu, Tajskem, Kanadi in drugje. Takrat so okužene izolirali, enako je veljalo za njihove stike, socialno druženje je bilo omejeno. To je delovalo tudi zato, ker so okuženi močno zboleli, zato so bili hitro v karanteni, niso veliko prispevali k širjenju virusa," je profesor zapisal na univerzitetni strani.
Vsekakor ima okolje in vreme pomemben vpliv.
Lipsitch je prepričan, da v resnici na hitrost širjenja virusov na splošno vpliva več dejavnikov, vreme in podnebje je gotovo med njimi. Za sezonsko gripo velja spoznanje o pozitivnem vplivu toplega vremena na zmanjšanje hitrosti širjenja, a hkrati opozarja, da obstaja preprosto premalo zanesljivih raziskav, ki bi potegnila jasno vzporednico med gripo in novim koronavirusom.
Pri prenašanju virusov so poleg vremena pomembni vsaj še trije dejavniki, med katerimi je gotovo pomembno človeško obnašanje. Ljudje se pozimi precej več zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer kroženje zraka ni idealno urejeno, vsak človek ima na voljo manj osebnega prostora kot to velja za poletje, ko smo lahko več na prostem. Naslednji pomemben vidik (ki se v resnici spet navezuje na vreme) je imunski sistem. Lipsitch v istem zapisu namreč našteva nekatere raziskave, ki kažejo, da človeški imunski sistem pozimi oslabi do te mere, da je bolj ranljiv za okužbe kot poleti. Pomembna pa je tudi nalezljivost, zdi se, da je bil ta dejavnik pri novem koronavirusu še najbolj podcenjen.

Vir: rtvslo.si
Povzetek in priredba: Thor

Sklep Lipsitch-a:
"Vse to me vodi k zaključku, da se novi virusi lahko tako širijo tudi v času, ko v teoriji za to ni primerna sezona."  Največji problem je torej, da je virus SARS-CoV-2 povsem nov virus in znanstveniki potrebujejo nove raziskave, ki bi lahko natančneje napovedale njegov razvoj in šibke točke.

In še sklep Amesh-a Adalj-e:
COVID-19 je bolj naklonjen sezonskemu mrazu in do tretjine pogostih prehladov povzročajo koronavirusi.

Lp! Thor

Prijavljen

zevs.si
Matej1998
ZEVS napovedovalec
Altostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1998-09-10
Sporočila: 1350


Lokacija: Zgornje Škofije, Koper (170 m)
Vreme je in bo!


Email
« Odgovori #1 dne: 05. April 2020, 18:41:12 »

Lepa analiza  Cheesy
Prepričan sem, da bo sončno in toplejše vreme nekoliko zajezilo ta virus.
Prijavljen

Dež s Trsta zmoči za dva prsta, dež z juga zmoči za dva pluga in dež s Pomjana zmoči za dva pjana.
komar
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1360


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #2 dne: 05. April 2020, 20:34:16 »

… Ljudje se pozimi precej več zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer kroženje zraka ni idealno urejeno, vsak človek ima na voljo manj osebnega prostora kot to velja za poletje, ko smo lahko več na prostem...
Ja, lepa. Za marsikoga bi lahko bila tudi poučna icon_arrow...

EDIT (September 2021): temu novemu koronavirusu naj bi najmanj ustrezala vlaga med 50 in 70 %, manj ne zato, ker se večje kapljice sušijo in postanejo aerosoli.
« Zadnje urejanje: 01. Oktober 2021, 12:58:01 od komar » Prijavljen

Cegla servis nudi popravila vseh znamk mobitelov, tablic in računalnikov: 031 224 747
max
Global Moderator
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1964-11-07
Sporočila: 8227


Lokacija: Griže pri Žalcu 299m

WWW Email
« Odgovori #3 dne: 11. April 2020, 08:37:57 »

Fantje, nekaj za tiste, če/ki imate doma 3D tiskalnike - izdelava maske  Grin

https://www.24ur.com/novice/korona/3d-tiskane-zascitne-maske.html
Prijavljen

računalnik
Stratokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1985-07-11
Sporočila: 3134

Lokacija: Bled

« Odgovori #4 dne: 11. April 2020, 23:12:27 »

No ta maska je dobra samo za gledat.

Slabo tesni in je zaradi načina delovanja FDM printerjev(neravna površina, pore) nočna mora za razkuževanje.

Sicer pa se gre za testni model, končni naj bi bil narejen iz brizgane plastike-to pa bo tisto pravo.Bolj koristno je printanje nosilcev za ščitnike.


P.S. Imam 2 printerja in sem jo za test tudi naredil.
« Zadnje urejanje: 11. April 2020, 23:17:10 od računalnik » Prijavljen
Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1219


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #5 dne: 14. Oktober 2020, 21:49:34 »

Nova študija o izvoru virusa, virusov...

Skupne korenine COVID-19 in podnebne spremembe?

 Kljub vztrajnemu podnebnemu zanikanju v nekaterih političnih krogih je zdaj večini po vsem svetu jasno, da se podnebne spremembe dogajajo kot posledica človekove dejavnosti - in sicer industrijske proizvodnje. Da bi še naprej proizvajali - in lahko izjavili, da njihovo gospodarstvo raste - ljudje nabirajo naravne vire planeta - vodo, fosilna goriva, les, zemljo, rudo itd. - in jih vključujejo v industrijski cikel, ki sprošča različni potrošni material (avtomobili, oblačila, pohištvo, telefoni, predelana hrana itd.) in veliko odpadkov.
Ta postopek izčrpa naravno sposobnost okolja, da se uravnoteži, in uravnovesi svoje ekološke cikle (na primer krčenje gozdov vodi do manjše absorpcije CO2 v gozdovih), hkrati pa doda veliko količino odpadkov (na primer CO2 iz zgorelih fosilnih goriv ). To pa vodi v spremembe podnebja našega planeta. Ta isti postopek je odgovoren tudi za COVID-19 in druge izbruhe. Potreba po več naravnih virih je prisilila ljudi, da posegajo v različne naravne habitate in se izpostavljajo še neznanim patogenom.
Hkrati je rast množične proizvodnje hrane ustvarila obsežne kmetije, kjer je ogromno živine in perutnine. Kot trdi socialistični biolog Rob Wallace v njegovi knjigi Velike kmetije povzročajo veliko gripo, s tem je ustvarjeno popolno okolje za mutacije in pojav novih bolezni, kot so hepatitis E, virus Nipah, Q mrzlica in druge.
V primeru COVID-19 obstaja sum, da se je virus prenesel na ljudi na "mokri tržnici" v mestu Wuhan, kjer so prodajali prostoživeče živali.
Vsekakor, izvor virusa je odličen primer, kako nam lahko kapitalizem spreminja življenje, ko ga spremeni v dobiček in neposredno ogrozi človeško življenje. V tem smislu je nenehna pandemija plod neomejenega kapitalističnega vzorca proizvodnje in potrošnje in je zelo velik del škodljivih okoljskih sprememb, ki jih povzroča.

Vir: internet


« Zadnje urejanje: 14. Oktober 2020, 21:51:11 od Thor » Prijavljen

zevs.si
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: