Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderator: mat89)Starodavno napovedovanje vremena- napovedovanje vremena v preteklosti
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Starodavno napovedovanje vremena- napovedovanje vremena v preteklosti  (Prebrano 6143 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1162


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« dne: 02. Februar 2020, 20:32:58 »

*Na predlog @komar-ja prestavljam to temo sem, da bi bila na odprtem delu foruma lažje dostopna še ostalim icon_wink

Napovedovanje vremena v preteklosti
 Danes vse več zaupamo napovedovanja vremena tehniki, hkrati pa pozabljamo in tudi bledi znanje naših prednikov. Sparašujem se ali bi morda morali razviti oziroma združiti globalne modele, vizualno napoved, ter metodo opažanja vzorcev dogodkov, znano tudi kot prepoznavanje vzorcev katero so uporabljali v preteklosti naši predniki? Morda bi bile napovedi točneješe shrug

V naslednjem prispevku so opisane tehnike katere so uporabljali naši predniki in temeljijo na vizualnosti in bolj ne kot ja na ljudskih pregovorih kot so če Zofka zemlje ne poškropi, vreme poleti prida ni. To slednje, so že takrat bile dolgoročne napovedi katere so bolj ali manj zanesljive.
 Napovedovanje vremena danes predstavlja napredna tehnologija in zapleteni računalniški modeli. Meteorologi na vreme gledajo drugače kot večina ljudi. Proučujejo znanost, ki stoji za napovedjo, in nato spremljajo stanje, ko se odvija. Živimo v svetu napredne tehnologije, ki nam pomaga, da opravljamo svoja dela. Ste se pa že nekateri kdaj vprašali, kako so ljudje to storili pred računalniki in radarji? Kako so lahko bile kratkoročne in tudi nekatere dolgoročne napovedi takrat točne? V spodnjih nekaj besedah je razloženo kako je spremljanje človekovega vidnega polja prednikov pripomoglo k napovedi vremena in kako je s današnjega stališča tehnologije pravzaprav bilo to mogoče.

Ljudje po vsem svetu so gledali v nebo, da bi določili kakšno vreme lahko pričakujejo jutri. Rdeče nebo zjutraj je pomenilo, pretenje nevarnosti čez dan, ter rdečkasto nebo zvečer je napovedovalo lep naslednji dan.
(Red sky in the morning, sailor's warning; red sky at night, sailor's delight; Evening red and morning gray, you’re sure to have a fishing day). Celo Sveto pismo je pomagalo napovedati vreme. Matej 16: 2 se glasi, "ko zvečer rečeš: Vreme bo lepo, kajti nebo je rdeče." In zjutraj: „Danes bo nevihtno, saj je nebo rdeče in grozeče.“
Vsak od teh pregovorov ima skupno temo in ima dobro stopnjo natančnosti. Poglejmo zakaj.
Znanost, ki stoji za temi izreki, je preprosta. Običajno se vreme premakne od zahoda proti vzhodu zaradi zahodnega vetra. Večina nevihtnih sistemov, ki jih vidimo, prihaja z zahoda. Barve, ki jih vidimo na nebu, so posledica tega, da se sončni žarki razdelijo na barve svetlobnega spektra, ko prehajajo skozi ozračje in se rikoširajo od vodnih hlapov in prašnih delcev. Količina vodne pare in prahu sta dobra kazalca vremenskih razmer. Določajo tudi, katere barve vidimo na nebu. Med sončnim vzhodom in sončnim zahodom je sonce nizko na nebu, zato oddaja svetlobo skozi najdebelejši del ozračja. Rdeče nebo pomeni, da je ozračje polno delcev prahu in vlage. Vidimo rdeče, ker se rdeče valovne dolžine prebijajo skozi ozračje. Ko to vidimo zjutraj, to kaže, da se nevihtni sistem lahko premika proti vzhodu. Če je jutranje nebo temno rdeče, pomeni, da je dež na poti, ker da vidimo tako temno rdeče, mora biti v ozračju visoka koncentracija vode.
Ste vedeli, da je gledanje zvezd tudi način napovedovanja vremena? Meglenje zvezd je povezano z relativno vlažnostjo. Zvezde na horizontu do 40 stopinjskega kota bodo normalno utripale, medtem ko te zvezde neposredno zgoraj ne utripajo toliko. Ko se relativna vlaga poveča ali visoki vetrovi motijo ​​zgornji zrak, zvezde začnejo utripati nad kotom 40 stopinj. V tropih ljudje vedo, da se bo sezona dežja kmalu začela.
Na splošno so bili ljudje v vseh obdobjih precej marljivi in dosledni pri uporabi tistega, kar je mati narava zagotovila za napoved vremena. Tudi ko danes pišem ta članek, znanost dirja k še enemu novemu modelu in odličnemu orodju za pomoč pri napovedovanju vremena. Zanima me, kaj bodo ljudje rekli o nas v prihodnosti, ko se bodo ozrli nazaj?
Zato, obudimo malo znanja naših prednikov, jih napišimo v to temo in morda pripomore k napovedovanju vremena v prihodnosti.

Dosedaj nekaj metod napovedovanja:
Kratkoročno:
-napovedi glede na barve neba
Dolgoročno:
-dolgi oblaki kateri se razprostirajo nad horizontom in kateri spominjajo na dolg rep, bližajoč se močan veter
-selitve ptic, prihod mraza
-opazovanje meglitve zvezd, bližajoče padavine...itd
Še malo bolj zapleteno in zanimivo je tudi napovedovanje vremena s pomočjo živali ( tudi ob potresih, cunamijih ), rastlin, postavitev zvezd v določenem letnem času...itd. Želim obilo sreče pri raziskovanju, ter volje pri ohranjanju starodavnih metod in znanja zajec

https://ancientstandard.com/2013/07/15/the-ancient-art-of-weather-predictions/


 


Prijavljen

zevs.si
komar
Altokumulus

Prisoten Prisoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 636


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #1 dne: 03. Maj 2020, 22:11:58 »

KRATKOROČNA VREMENSKA NAPOVED

1. Barometer prične padati okoli pol 12. ure: že popoldne dež.
2. Barometer pada polagoma in dolgotrajno: obeta se dolgotrajen dež.
3. Barometer pade nenadoma zelo globoko: ne bo mnogo dežja.
4. Barometer se počasi dviga: nastopilo bo trajno lepo vreme.
5. V zimskem času se temperatura znatno dvigne: slabo vreme se obeta.
6. Hud zimski mraz: trajno lepo vreme.
7. Pozimi temperatura okoli 0°C: znak za slabo vreme - dež in sneg.
8. Pozimi potegnejo južni vetrovi: slabo vreme.

9. Poleti temperatura pade: slabo vreme.
10. Poleti se temperatura dvigne: lepo vreme.
11. Poleti izredno visoka temperatura: prihodnji dan dež.

12. Poleti potegnejo južni vetrovi in istočasno pade barometer: slabo vreme.
13. Poleti južni vetrovi očistijo oblačno nebo: lepo vreme.
14. Poleti pihajo ne preveč močni severni vetrovi: lepo vreme se obeta.
15. Poleti zapihajo močni severni vetrovi in burja: kratkotrajen močan dež.

16. Jeseni zapihajo močni severni vetrovi in burja: sneg nas utegne presenetiti.

17. Tanki sivi oblaki, zlasti še, če piha v nižini vzhodnik: slabo vreme.
18. Oblaki-ovčice in temni sivi oblaki: dež.
19. Veliki beli oblaki: lepo vreme.
20. Jutranja megla: ta dan bo lepo vreme.

NAPOVEDUJMO SI VREME SAMI

Ko se zjutraj zbudimo, poglejmo, če je nebo sivo. Če je, potem se nam obeta lepo vreme.

Lepo in morda celo stanovitno vreme nam napovedujejo tudi rdečkasti mrenasti oblaki, ki se pojavijo na večernem nebu. Lepa rdeča večerna zarja nam za naslednji dan napoveduje lepo vreme, jutranja pa za isti dan nasprotno (več o tem je napisano v prvem prispevku).

Včasih večerno nebo žari v rumeni barvi. V tem primeru takšna zarja pomeni, da bo naslednji dan vetrovno vreme. V primeru, da ima večerno nebo umazano zeleno ali pa morda rdeče rumeno barvo, potem lahko kmalu pričakujemo vetrovno vreme in dež.

Kadar se v dopoldanskih urah na nebu pojavi mavrica, je to znak slabega in deževnega vremena. Če pa se mavrica prikaže v popoldanskih urah, nam ta pojav napoveduje izboljšanje vremena.

Če je zjutraj slana, bo vreme lepo, če pa se slana pojavi šele po dežju, tedaj lahko pričakujemo spremenljivo vreme.

V planinah

Znak lepega vremena je megledno morje pod nami in menjavanje gorskega ter dolinskega vetra. Slabo vreme nam bodo napovedali oblaki, ki kot "kape" sedijo na vrhovih gora, tja pa jih je pregnal južni veter. Slabo vreme nam napoveduje tudi topel in suh veter, ki piha z južne strani ob severnih strminah navzdol, kar imenujemo "fen". Tedaj se začnejo na nebu pojavljati tenki beli oblaki, ki jim po domače pravimo ovčice.
« Zadnje urejanje: 27. Junij 2021, 13:12:26 od komar » Prijavljen

Popravila vseh znamk mobitelov in računalnikov: https://m.facebook.com/Cegla-Servis-100182751898460/
mojcej77
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 119


Lokacija: Rosalnice (Bela krajina)

« Odgovori #2 dne: 05. Marec 2021, 16:26:09 »

Že jutri bo spet 1030 mbar+
Prijavljen

Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: