Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderatorji: mat89, roky, komar)DOLGOROČNE NAPOVEDI
Strani: 1 ... 49 50 [51]
Natisni
Avtor Tema: DOLGOROČNE NAPOVEDI  (Prebrano 728367 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
komar
Moderator
Nimbostratus
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2206

« Odgovori #750 dne: 06. September 2024, 11:33:35 »

Moja sezonska napoved za zimo 2024/2025.

November - deževno in bolj hladno kot običajno v drugem in tretjem tednu, ki bo dalo upanje za "mrzlo in snežno zimo".
December - mrzlo v prvih 3 tednih decembra z nekajdnevno snežno podlago v Ljubljani, nato dvig afriškega anticiklona, topli in suhi božično novoletni prazniki (z inverzijo) ter odjuga, razpad polarnega vrtinca in SSW-ji, ki napovedujejo hud mraz, ki pa se ne bo materializiral v Evropi. Ključnih bo naslednjih 14-dni na forumu...
Januar - suh, z epizodo sneženja v drugem ali tretjem tednu.
Februar - nenavadno topel in suh s posameznemi temperaturami nad 20 stopinj.
Marec - topel prvi in drugi teden s temperaturami do 25 stopinj, nato v drugi polovici marca sledi ohladitev.
April - hladen, s prodori hladnega zraka, ter epizodami sneženja ter deževja.

Zadnjo osveženo napoved zime 2024/25 portala Severe Weather Europe, si lahko preberete na tej povezavi spodaj. Za vsakogar nekaj icon_haha

https://www.severe-weather.eu/long-range-2/winter-2024-2025-europe-final-forecast-late-potential-fa/

še moje da dodam:)
September: v zadnji dekadi vdor zelo hladnega zraka z veliko padavinami
Oktober: računam na indijansko poletje, v zadnji dekadi dež in hladno
November: vlažen in ne tako mrzel
December: snežen a ne tako mrzel
Januar in februar : ma da opraviči svoje ime Prosinec in svečan Smiley
Drugače se pa glede PV letos napoveduje malo drugače..slednji naj bi bil bolj fleksibilen kot je bil zapečkarski v preteklih letih, naj bi slednji valoval tudi do sredozemlja...

Oktober,November;december Januar nadpovprečno toplo,Malo zime v Februarju,Marec nadpovprečno topel,April muhast;Maj začetek poletja.

Kakšna zima fantje,saj ne živite na Aljaski.

Branko Gregorčič z napovedjo za zimo 2024/25: https://www.24ur.com/novice/slovenija/spet-rekordno-topla-zima.html
« Zadnje urejanje: 04. December 2024, 16:37:59 od komar » Prijavljen

krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 9600

« Odgovori #751 dne: 11. Oktober 2024, 11:24:38 »

Nekaj sklepnih točk za prihajajočo zimo. Od 2020 smo imeli pri nas dve dobri zimi 20-21 in 22-23. Torej 2/4 nad 40 dni s snežno odejo. Navadno je pri vsaki drugi sedaj to desetletje menjava. Lanska slabša, letos bi pričakoval vsaj malo izboljšano/boljšo. Sploh na podlagi zanimivih fascinantnih dejavnikov v povezavi, šibke la nine s tranzicijo v neutral proti koncu zime, je potencialno kar ugodno za postavitve nad Europo in prodore v smeri Italije/Balkana. Pri tem vzorcu so nekoliko bolj pogostejši Balkanski cikloni, ali pa ti, ki prihajajo iznad osrednjega dela Italija proti S Jadranu navzgor. Medtem, ko imamo še pri pogojih v teoriji ugoden Qbo west (+)  ob absolutnem peaku solarne aktivnosti/visok solarni flux, tale kombinacija povečuje možnosti za nekoliko bolj šibek polarni vortex čez zimo. QBO west + visok flux in QBO east+nizek solarni flux so ponavadi torej ugodne kombinacije. Ali pa vsaj povečano možnost nenadnega in močnega stratosferskega segrevanja in s tem razbitja polarnega vrtinca. Skratka pri sebi imamo pogoje, močne intezitete la nine ali el nina ne bo, ki tolikokrat pokvarita zimo. Sedaj moramo te karte le še izkoristit. Tako da gremo naprej. Seveda se lahko pošteno motim, ampak le skromno mnenje. Iz vidika spremljanja pogojev/dejavnikov prihajajo zelo zanimivi časi.

ENSO predikcija.

QBO index.

Solarni flux.

Sem naredil še tri primerjave analize od decembra do februarja ob različnih pogojih za zimo. Različne variante torej.

1. V kompozitu let so zime ob dominantni šibki La nini, ki se pričakuje letos. Anomalije na 500hPa, temperature pri tleh, 850hPa in padavinske anomalije. "Pri letnicah je tak, če piše 2023 pomeni zimo 2022-2023, ker je zadnji mesec februar".

2. Kombinacija QBO-west zim istočasno ob šibki La nini.

3. Še malo drugače QBO west+ srednje-visok solarni flux. Dobimo ven nekaj takega. Dominantnejši anticiklon v smeri Iberskega polotoka, malo manj padavin od povprečja. A na račun inverzij hladno pri tleh.

« Zadnje urejanje: 24. Oktober 2024, 17:02:12 od krispy123 » Prijavljen

krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 9600

« Odgovori #752 dne: 24. Oktober 2024, 16:34:11 »

V spodnjih analizi sem se igral z kompozitnimi leti iz preteklosti za posamezne mesece. Zadnjič sem naredil ta kompozit za celotno obdobje od decembra do februarja skupaj z anomalijami. Zdaj pa še prilagam zadeve za vsak posamezni mesec, istočasno ko je dominirala šibka La nina ob QBO+ (west). Na voljo sem imel le 4 leta s podobnimi pogoji. Prilagam za zanimivost.

November.

December.

Januar.

Februar.

Če vzamem v pogoje samo šibko la nino po mesecih.

December.

Januar.

Februar.

Kombinacija QBOW+ visokega solarnega fluxa.

December.

Januar.

Februar.

Sedaj pa sem iskal še kompozitna leta kjer so vztrajali skoraj identični vsi trije pogoji. Torej QBOW+ zmerno-visok solarni flux+ šibka la nina. In pri vseh letih od nekje 1960 dalje sem v 64 letih našel eno zimo s podobnimi pogoji. In to je zima 2022-2023. Spodaj prilagam podobno anomalije na 500hPa in padavinske anomalije po mesecih.

December.

Januar.

Februar.

Za nadaljevanje sem prišel do slednje ugotovitve, ki je subjektivne narave. Nekako po analizi vzorcev, bi pričakoval dominantnejši anticiklon z močnejšim polarnim vorteksom v prvem delu zime. Ko bo pa že padla kakšna dolina hladnega zraka v smeri Alp pa zna bit ta maritimnega tipa iznad Atlantika ali pa v vzorcu dominantnega severozahodnega toka. Največjo možnost nekako večina dejavnikov za dobit nekaj prave zime in hladnega zraka vidim za zdaj v mesecu januarju. Vemo pa da vreme gre svojo pot in so možna še večja odstopanja.

Proti koncu zime je možen sploh februarja ali marca prehod v enso neutral in ne bi imeli več la nine. Kar bi potem pomenilo drugačna kompozitna leta za primerjavo. A za potrditev bo treba počakat še vsaj do konca decembra ali začetka januarja.
« Zadnje urejanje: 22. December 2024, 17:09:34 od krispy123 » Prijavljen

Strani: 1 ... 49 50 [51]
Natisni
Pojdi na: