Kvarner 5.11.2019

(1/1)

kripelj:
Pozdrav!

Pričakovano je dolgotrajna JZ situacija s pogostimi prehodi vremenskih front poskrbela, da se je nad še vedno toplim Jadranskim morjem nabralo tudi nekaj energije. Vrednosti CAPE sicer v tem času niso niti približno takšne kot poleti, vseeno pa dovolj za nekaj poznojesenskega nevihtnega dogajanja. Ena od teh situacij je bila včeraj, ko se bi po napovedih modelov pred večernim prehodom fronte nad morjem pri Istri in v Kvarnerju nabralo okoli 1000 J energije, ki bi se pokrivala z dobrimi vetrovnimi pogoji. Pri tleh je pihal močan jugo, zgoraj JZ.
Ker je od zadnje akcije minilo že precej časa in je naša ekipa trpela že močan sindrom pomanjkanja neviht smo se odločili da poskusimo novembrsko srečo v Kvarnerju.
Že med potjo smo pri Postojni opazili prve bliske, katerih pogostost se je stopnjevala do Reke. Čez Reko in njeno zaledje se je vzpostavila močna stacionarna nevihtna linija, ki je poplavila dele mesta. Ko smo se prebili skozi močan naliv smo na hribu pri vasi Hreljin opazovali dokaj neizrazit shelf cloud, ki je stal skoraj na mestu. Po kakšne tričetrt ure smo opazili, da južni del linije končno začenja napredovati proti Cresu in Krku smo se pomaknili kakšnih 10 km južneje.

Na tem mestu smo opazili zanimivo obliko celice na južnem delu linijeCelica nas zajame in peljemo dalje. Naslednji postanek je pri Crikvenici, kjer pa shelf  žal že izgubi strukturo, celotno linijo pa potisne na Velebit. Na fotografiji je vidno "motno" morje ob obali, zaradi obilnih padavin.
Zapeljemo se južno od Senja pred fronto, kjer upamo na kaj večerne akcije. Radar izgleda zelo "švoh" in ko že skoraj obupamo se pred nami znotraj padavinske linije sproži nevihta, ki postreže z nekaj strelami in shelf cloudom. Sam sem ujel dve, dve pa zamudil. Na drugi fotografiji se vidi kako nizko je bil shelf (dejansko pod nami). Ob prehodu linije nas je zajel in vidljivost je padla na cca 20m.


Za tem se zapeljemo še južneje, a nova nevihta sproži še kako uro vožnje stran od nas, zato nekaj časa počakamo, če bi slučajno še kaj presenetilo, nato pa se odpravimo domov. Vsekakor precej uspešen lov, sploh če pogledamo na koledar.  :)
Morda nekaj akcije spet v petek, ko wrf kaže še več energijskega potenciala kot včeraj.

Lp, Jernej

regulus:
Super reportaža  :clap:  ;D

Neurje123:
 :icon_wink:

mat89:
Po dolgem času smo šli malo na teren, sem kar pogrešal mal akcije. Ujela sta se dva shelfa in prva strela v novembru. Vsekakor pestro za mesec november.
Prihod nevihtne linije z shelf cloudom v BakarMočna dežna zavesa
Zapeljemo še južneje, da pridemo na sprednjo stran linije


Linija se pomakne čez Velebit. Odpravimo še južneje. Ustavimo se v kraju Lukovo južno od Senja.

Po dolgem čakanju se pred nami le sproži nevihta z shelf cloudom.
Pogled v smeri Golega otoka

prva novemberska strela pa je le ujeta.

paradolf:
Za november super  :clap:

Navigacija

[0] Seznam sporočil