Oktobrsko presenečenje s fotogeničnim shelf cloudom (2.10.2019)

(1/2) > >>

krispy123:
Pozdravljeni.

Včerajšnji dan je bilo ponovno kar nekaj nevihtnega dogajanja v naši okolici. In lahko rečem, da sem kar zadovoljen s koncem nevihtne sezone. Od začetka septembra se je vreme, kar se tiče nevihta vsaj malo odkupilo za vse tiste "buste" v avgustu ali delu juliju, ko je preprosto večina stvari razpadlo večinoma na delu SV Slovenije. Tako da je pozitiven filing bil vsekakor za konec, sploh pa takšne strukture so oktobra zelo redke, sploh pa v notranjosti. No pa bom kar začel.

Večji del dopoldneva, opoldneva je še prevladovalo deloma sončno vreme. Okoli 12.00 ure pade odločitev, po modelih, da se bom odpravim nekje do Ptuja in okolice. JZ višinski vetrovi so namreč statistično zelo ugodni za spodnji del Dravskega polja. Čez dan se je segrelo še vse do 25 stopinj, vetra je bilo precej tudi na 500 hPa, nekaj striga ter energije tudi vse do 1000 J/kg.

Okoli 13.00 ure prispem na južni rob Ptuja pri Ranci kjer se ustalim in uživam ob še pravem "summer" vibu in kipenju nevihtnih oblakov v smeri proti Avstriji. Ob istem času je tam namreč nastala močna mutlicelica, nekje pri Murfeldu.

Istočasno dobim klic od doma, češ kako pri njih že močno dežuje in vem, da imam še ene maksimalno 30-40 minut maneverskega prostora za kakšen opravek. Namreč vetra je bilo precej v višinah in so vse celice potovale zelo hitro.

Radarska slika.
Malce čakam, na radarju vidim nekje nad območjem Celjske kotline oranžno-rdeči flek in bolj se osredotočim, da bi gledal v tisto smeri. Ampak zadeva močno preseneti, ko se na robu toplega-vlažnega in že precej hladnejšega nad hribi začne dogajati severno od mene. Istočasno je še pihal zmeren inflow v vse nevihtne celice, ki je dovajal še energijo, bal sem se, da bo vse skupaj že bolj v elevated obliki, ampak sem se na srečo motil. Komaj ob prihodu severnika, ko je bilo že vse mimo se je to zgodilo.

Torej proti severu (Slovenskimi Goricami) presenetljivo ob le oranžnem flekcu začne nastajati shelf cloud.Ker mi zdi, da sem preveč južno postavljen se opravim rajše par km severneje. Prvi postanek pri Ptujskem gradu.

Shelf cloud postaja že nekoliko lepši, mene pa malo Slovenske Gorice zmotijo, dobro da poznam odlično ta del Dravskega polja. Pičim do Ptujskih toplic, oziroma severneje nad okoliško polje, od koder je že precej lepši razgled. Pridem ravno ob pravem času, ko je začel shelf cloud začel dobivati najbolj fotogenično podobo.

Shelf je segal od JV roba Pohorja, preko Slovenskih Goric skoraj vse do Prlekije. No do Prlekije je seveda prišel kasneje, v glavnem je bil ob tem času na moji severozahodni in sploh severni strani. Maribor in tja skoraj do Starš je bil ob tem času že v dežni zavesi in brez kakšne strukture. Občutek je bil neprecenljiv, pravo veselje, ko doživiš takšno kar presenečenje ob tem času.

Shelf je po tem trenutku tudi na severni strani ekspresno oslabel.Hkrati mi je pogled na radar ter seveda v živo nakazal, da se bo začelo dogajati zahodno ter jugozahodno od mene, od koder je prihajala tista glavna nevihtna linija s fronto. Torej čisto nova zadeva, zaslediti je bilo nov nastanek shelf clouda ter tudi nekaj drugih sumljivih struktur. A tukaj še rahlo predaleč.


Iznad severa zapiha nor outflow, ki v trenutku ohladi ozračje in seveda dovod vlažnega-toplega zraka iz juga je prekinjen. Lepo je viden ta močen veter na Dravi.Na sliki dva shelfa, en direktno nad mojo glavo in en v okolici Donačke gore nad hribi.  :buttrock:Premaknem se kakšna 2 km južneje znova in se zaustavim pri Spuhlji. Pred prihodom izjemno hudega naliva s pišom mi nevihta ponudi še kar nekaj lepih struktur.Evo še panorama shelf clouda.Kasneje je situacija končana, hitro se ohladi pod 15 stopinj celzija. Mislim, da je sedaj uradno v notranjosti Slovenije nevihtna sezona 2019 zaključena. Sedaj pa res. Za zaključek sem naredil še malce bolj dolgi report z več dokumentacije, da bo ves razvoj zabeležen.
 :)

Thor:
 :icon_wink:

kripelj:
Lep zaključek :icon_wink:

gregach:
Uf, zelo lepa večplastnost shelfa!  :buttrock: :clap:

Neurje123:
 :clap: :icon_wink:

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran