Nevihtno dogajanje 31.7.2019 in 2.8.2019

(1/1)

mat89:
V sredo zvečer so modeli nakazovali proženje na SV delu. Do 21 ure ni bilo nič omembe vrednega,le občasni bliski, močne nevihtne linije z Avstrije so bili vidni. Kaj kmalu so se ob meji z Avstrijo in v Prekmurju začele prožit nevihte. V upanju da bi kakšna nastala na območju Pohorja se odpeljem do grada Vurberk 420m, da bi probal kakšno ujet z višine. Žal ni nastalo nič, le močan veter,ki je pihal z nevihte v Prekmurju, in je po občutku dosegal blizu 70 km/h. Je bilo prav neprijetno. Odpravim se v avto, pogledam še zadnjič radarsko, ki ne daje nekega upanja. A kaj kmalu udari strela v smeri Lenarta. Ker pogleda v tisto smer nimam,se odpeljem proti Koreni, kjer je med temi hribi, edini kolikor toliko normalen pogled.

Grad Vurberk


radarska slikaNekaj strel se je le ujelo, a nič posebnega. So pa to bile prve nočne strele letos,kar pove vse o nevihtni sezoni.

Slikanje na pokopališču
Odpeljem se do Ptuja v upanju da ujamem kakšno strelo nad gradom, žal pa so bile strele predaleč, n aobmočju SV Trojice pri Lenartu. Je pa nastala ena nevihta na Dravskim poljem, kjer je zmetala par cg-jevk. Žal je nevihta hitro usahnila.
Supercelična nevihta na območju Zagreba(zraven letališča) 2.8.2019

Z Jernejem se odločiva da poskusiva ujet mrcino, ki se je potikala na območju Ljubljane, ki je imela smer proti Posavju. Cilje je bil okolica Zagreba. Žal je nevihta na poti proti Posavju izgubljala na moči. Ustaviva se južno od Zagreba v kraju Buzin. Celica se ob vstopu čez mejo spet okrepi. Pogoji so bili dobri, temperatura je bila 29 stopinj C, pihal je tudi rahel inflow. Pričakovala sva da bo celica se pomikala južneje,vendar je zavijala v levo. Tako da sva bila predaleč, oziroma nama je Sljeme zaviral pogled. Je pa jo v kraju Zaprešič ujel kolega Aleš in je imela lep razvit wall cloud. Edina možnost je da jo ujameva je na območju Dugo Selo, zapeljeva se v tisto smer, kmalu radar pokaže da je nevihta oslabela ob prečaknju hribovitega območja(Sljeme). Na južnem delu se razvije nova supercelična nevihta, k iima smer direkt proti letališču. Hitro se odpeljeva do letališča,kje rna hitro najdeva pozicijo za slikanje. Žal je celica bila hitra,tako da je nastalo par fotk in potem skrivanje pred morebitno točo. Časa za pomik naprej ni bilo. Tak od aje bil očejsa konec.

Radarska slika
letalo poleti še zadnji moment pred prihodom neurja


Thor:
Lepe fotografije,trud.. :icon_wink:

Neurje123:
Lepo.  :icon_wink:

kuncci:
Britof, strele..nice!!!! :icon_wink: :icon_wink: :icon_wink:

Nanika1991:
Lepe.  :icon_wink:

Navigacija

[0] Seznam sporočil