Lov na močne nevihte (SC) nad območjem Dravsko-Ptujskega polja (12.7-13.7.2019)

(1/2) > >>

krispy123:
Zadnja dva dneva sta minila v zelo pestrem dogajanju v moji širši okolici. Pogoji sploh 12.7, so bili supercelični. Vetra je bilo precej v zgornjih plasteh (prevladujoč severozahodnik), v spodnjih plasteh je pa prevladoval "inflow" JV-J veter, ki je dovajal potrebno toploto, energijo (do 1250 J/kg) iz tiste strani v smeri neviht. Tudi heličnosti je bilo nekaj, ter tanka zaporna plast.

Zaradi precej dnevnega segrevanja, so se tekom popoldneva precej izboljšali pogoji za nastanek kakšne močne nevihte. Pozno popoldan sem opazil, da v smeri Graza nastaja prvo nakovalo, ki jo je bilo zaznati na radarju. Ker nisem pričakoval nič posebnega, sem jo hotel bolj počakati kot spooter na vzhodnem robu Dravskega polja, gibal sem se od MB-Pobrežja, Ledine, preko Zrkovc ter do spodnjega Dupleka. Kasneje bo še kolega mat89 dodal slikce kako je izgleda zadeva pri Ptuju na poti proti jugu.

Radarska slika.Ustavim se pri Zrkovcih, kjer se ustalim in opazujem približajočo se zadevo proti severu in uživam ob zelo dobrem razgledu.

Na moje presenečenje se zadeva proti jugu še krepi, je treba pohvaliti rapid hd, ki je v nulo zadel situacijo. Kaj hitro se začne kazati rob shelf clouda, kasneje kar hitro postane jasno, da je šlo za lepo fotogenično supercelično nevihto, z glavnimi strukturami na vzhodni strani celice. Kasneje se je nad Kozjakom vse skupaj združilo v eno nevihtno linijo.
Najmočnejša je bila zadeva pri Cmurecku. So se pa ravno ob tem terminu že videle strukture (in to že blizu med 18.30-18.40), tako da sem ujel nevihto v polni moči še sprva.Priložil bom več slik, da se vidi postopni razvoj supercelice. Ob prihodu čez Slovenske Gorice je sprva rahlo oslabela, ob prihodu preko Gačnika pa se je spet začela krepiti, kar je zaslediti na radarju. Odboji po Hrvaškem radarju malo pred Mariborom so prehodno dosegli 60 dBz-jev.Zadeva je postajala vse bolj fotogenična, strukturno gledana najbolj fotogenična nevihta v "okolici Maribora" po 11.7.2017. Seveda je bila tista še mnogo bolj mogočnejša.Triplastni shelf cloud.  :)Na desnem robu celice je zadeva delovala zelo zanimivo, sprva na oko je delovalo kot nek wall cloud. Po mojem mnenju je bila tole HP-supercelica, kasneje pa šlo vse skupaj v obširno shelf linijo, ko je zadeva "rahlo oslabela.V smeri proti Dravski dolini ter Kozjaku začnejo posamezni "clustri" nekoliko dušiti supercelico, tako nekoliko izgubi na strukturah.Skozi celoten čas piha v nevihto zmeren outflow iz Ptujske smeri, ki jo ohranja pri življenju. Zanimivo je tole videti, kako dejansko "posrka" ves topel zrak iz okolice in ga vleče noter v nevihto. Zadeva je bila inflow-dominantna torej, ob razvoju linije pa seveda v outflow dominant.

Premaknem se kakšn km južneje.Vijola flek na območju Boča, nad JZ robom Dravskega polja je začela nastajati nova zadeva.Shelf še nekoliko izgubi na fotogeničnosti na zahodnem robu nevihte, verjetno zaradi interakcije z terenom in prihodu čez Kozjak.Vzhodni rob pa še ostane "kar" fotogeničen, a ne tako kot na začetku.

Na Pohorjem spet nastaja shelf z kar lepimi striacijami. Zadeva je vse bližje.Premaknem se do spodnjega Dupleka nekaj km južneje, da še kaj poslikam, preden me začnejo strukture prehajat.

Adrenalin naraste na polno, shelf me preide in tako imam samo nekaj minut časa, da se umaknem na varno. Najdem črpalko v Spodnjem Dupleku, kjer se skrijem in počakam na konec nevihte. Dobimo izjemno močan naliv, hud outflow, pa strele so sekale na polno v okolici.

Poslikam še zadnji del nevihte, ki je takrat bila nekje južno od Ptuja (na tisti dan je dol ponovno bilo vse poplavljeno, na srečo pa brez toče). Močna nevihta je sprva slabela proti jugu v smeri Ptuja, ravno nad Ptujem pa se je nazaj nekoliko okrepila. Največji odboji so bili na širšem območju Haloz, kjer je dosegla ponovno 60 dBz-jev. Žal je tam teren za lov nemogoč.No in to je za ta dan.

13.7.2019.

Precej zadovoljen z dogajanjem (dan prej) se prihajajoči dan ponovno odpravim na teren. Vetra je bilo manj v višinah, v spodnjih plasteh pa sicer celo nekaj več ob SZ-S toku znova. Rapid hd daje območje z proženjem nekje med Dravskim polje, Slovenskimi Goricami in potem dalje proti Halozam, kjer naj bi se zadeva okrepila na poti proti jugu. Pogoji na tisti dan niso bili supercelični (sploh premalo heličnosti je bilo ter vetra zgoraj).

Malo pred opoldnevnom vidim, da začenja v smeri Apaške dolini nekaj prožit. Hitro se opravim v smeri Ptuja.

Ustavim se pri Staršah, kjer sedaj prvič v živo vidim nastalo škodo na koruzi in poljih. S vsakim km bližje Ptuju je nastala škoda seveda večja.Ker ima močna celica smer vzhodno od Ptuja, se opravim tudi jaz do tja. Zaustavim se kakšen km pred Spuhljo, kjer jo pričakam.

Odboji so dosegli 65 dBz-jev ravno ob prihodu in na vrhuncu moči.Zadeva se hitro bliža. Prijatelj mi pošlje slikce iz Svetega Jurija ob Ščavnice, ki namigujejo, da gre za kratkotrajno supercelično nevihto (nevihta je bila dolgoživa praktično več kot 1 uro je zdržala). Najbolj verjetno pa je šlo za zelo močno mutlicelico. Časa za iskanje boljše lokacije in delanje timelapsa na Ptujskem polju ni bilo, sem ponavadi na drugi strani Drave, namreč krajev tam tako ne poznam, da bi točno vedel, kje so top pozicije ali ne.

Grem do Ptujskega morja na "plaži" kjer jo pričakam.Ko živiš celo življenje med hribi je res neverjeten občutek nad ravnico kjer imaš popolni razgled proti vsaki strani skoraj. Nad ravnino skoraj vsaka nevihta pride z čisto silo in močjo.
Zadaj neko miksanje, shelf po vsej verjetnosti, ki se je kasneje skril v zavesi.

Zajame me nor outflow, sunki verjetno preko 60 km/h na robu nevihte, samo 1 km stran vzhodno od že padala toča in ponovno je bilo kar nekaj škode v centru nevihte in potem v nadaljevanje tudi nad Halozami.

Še en video pred nevihto.

https://streamable.com/a6yic

Nevihta me preide, a dneva še ni konec,v smeri proti Pohorja nastajati novi dve nevihti z vijola flekom. Ponudita impresivno dežno zaveso nad hribi, struktur pa glih ne (morda neizrazit shelf). Ampak se prav vidi s kakšno silo je padalo par km zračne linije stran, na MB-letališču je bila ob istem času toča.

Za konec še ena zaključna iz pod Ptujskega gradu. Dodam še mogoče kakšno panoramo v prihodnjih dneh.  :icon_wink:


krispy123:
Še panorama, ko je shelf prehajal Pohorje, Slovenske Gorice.

Malce ponesrečena panorama. A mislim, da se bistvo vidi.
mat89:
Kristijan super report :icon_wink:. Tako prilagam še jaz svoje fotke v to reportažo za dne 12 in 13 julij.

V petek 12 julija je območje Ptuja zajela že druga močnejša nevihta v tednu dni. Toče tokrat na srečo ni bilo, bili pa so siloviti nalivi z viharnim vetrom, ki je lokalno presegal 70 km/h(Arso Ptuj 58,4 km/h ob 19:30). Po večini je padlo med 20-30 mm padavin v kratkem času(Arso Ptuj med 19:30-19:40 16,5mm, v pol ure 25mm.) Doma je Daviska namerla skupaj 23,6mm(max inteziteta 192 mm/hr ob 19:28), analogni pa je pokazal 29 mm padavin. Ker je bilo še od prejšnjega neurja zadelanih kar nekaj odtočnih kanalov, je spet poplavilo veliko cest in podvozov. Veter je razkril nekaj streh, podrl je nekaj dreves in celo cestno razsvetljavo.

Pogled z Ptujskega grada v smeri Maribora in Lenarta


Tukaj sta se počasi združili dve nevihti, na levi strani je bila left mover supercelica, na desni pa reight moverca z shelf cloudom.Potreben je premik, jugovzhodneje proti Ptujskemu polju, kjer se je nevihta okrepila, tudi strukture so postale lepše


Vidljivost je bila že slaba, močan autflow, pa je dež nosil daleč pred nevihtno linijo. Okolica Dornave.
Pozitivke so švigale, žal kljub ogromno našklocanih slik se ni ujela nobena, razen ta izven kadra.
MoškanjciLov je bil končan saj je nevihtna linija že zajela hribovito območje Haloz. Pot proti Ptuju je potekala počasi, saj zaradi močnih nalivov in veliko vode na cestišču, nisi mogel peljat več kot 40 km/h.
Na Ptuju je močan veter, podrl celo javno razsvetljavo

Spet veliko zalitih cest


Nevihta s točo na Ptujskem polju 13 .7.2019

Do 13 ure sem bil še na šihtu v Mariboru. Točonosna nevihta pa se je z smeri Gornje Radgone pomikala v smeri Ptuja. Čeprav sem ob poti proti domu ji nekako še sledil, ob obrobju Slovenskih goric, kjer so mi pogled zakrivali hribi. Žal fotoaparata nisem mel zraven, tako da lov za njo opustim. Glede na pogoje ta dan je šlo za močno multicelično nevihto, čeprav je imela dolgi cikel potovanja.
Doma hitro pojem kosilo in se hitro odpravim proti gradu, saj se z smeri Pohorja bliža še en močnejši nevihtni pas.


močna dežna zavesa, ob nalivih je bilo tudi nekaj drobne toče na Dravskem polju in območju Maribora. Nevihta je šla nekoliko zahodneje(Pragersko, Slovenska Bistrica) od Ptuja, tako da je padlo na Ptuju le okoli 1mm padavin. Tako da sta dve močni nevihti na srečo zgrešila center Ptuja,ker bi potem spet imeli poplave, še verjetno večje kot dan poprej. Vidim na fb slike toče na Ptujskem polju, zato se odpeljem v smeri Podvincev, pogledat stanje.Eno uro po neurju, je bilo še vedno na tleh kar nekaj toče, največja zrna so bila do 2 cm premera, morda je bila takoj po neurju še kaj debelejša.
2cm premera
Nanosi toče
Kljub temu da je bila toča drobna, je ob kombinaciji z viharnim vetrom močno poškodovala poljščine. Tukaj namreč prejšnjo neurje(7.7.2019) ni povzročilo večje škode.
krispy123:
Zakon Matej, odličen report iz tvoje strani. Zanimivo dogajanje v obeh dneh resnično. Včasih je pri teh lvl1 "situacijah" bolj pestro dogajanje kot pri lvl2, recimo. Sploh mi je všeč tisti shelfič pri Moškanjcih. Res škoda ja, da je južneje Haloze in teren zadevo ovira za nadaljni čejs.  :)

Neurje123:
Pohvale obema. Super dokumentirano.  :icon_wink:

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran