Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderatorji: mat89, roky, komar)Napoved vremena - december 2020
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Napoved vremena - december 2020  (Prebrano 76345 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« dne: 27. Junij 2019, 21:27:29 »

Ažurirane napovedi so na voljo v temi Napoved vremena - september 2021 (http://forum.zevs.si/index.php?topic=7154.0).
« Zadnje urejanje: 30. Avgust 2021, 08:21:48 od komar » Prijavljen
medovreme
Administrator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1979-04-12
Sporočila: 2885


Lokacija: Kamnik - Duplica

« Odgovori #1 dne: 16. Maj 2020, 21:49:08 »

 clap
Prijavljen

Kaj je na obzorju?
wannabe
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1988-04-21
Sporočila: 1924


Lokacija: Dvor pri Žužemberku

Email
« Odgovori #2 dne: 01. September 2020, 20:09:22 »

@komar hvala, res hvala ker se trudiš z napovedmi, da je vse na enem mestu. pogledam večkrat dnevno in je res vse na kupu. kapo dol  praise
Prijavljen
Neurje123
Nimbostratus

Prisoten Prisoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 2674


Lokacija: Maribor-Studenci

Email
« Odgovori #3 dne: 01. September 2020, 21:42:22 »

Ja, res pohvale vredno.  clap
Prijavljen
maestro
Uprava ZEVS
Stratokumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1981-07-17
Sporočila: 3327


Lokacija: Bohinj (Bohinjska Bistrica) 507m.n.v.
klemen.crnko@yahoo.com
WWW
« Odgovori #4 dne: 15. November 2020, 15:57:01 »

@komar  praise za tole!
A je varianta, da bi dodal še dnevno sondažo ARSO?

Odstranim pol tale post. Predlagam da se tema tudi zakljene, dostop pa ima samo @Komar!

Edit:
Aha ok.. Ne le tako sem povprašal, ker so zanimive sondaže. Bo pa kdaj v prihodnje
« Zadnje urejanje: 16. November 2020, 09:12:52 od maestro » Prijavljen

VP Bohinjska Bistrica
http://meteo-bohinj.si
chris93
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1993-10-27
Sporočila: 2273


Lokacija: Radenci 205 m.n.v
kristjan_krispi_@hotmail.com
Email
« Odgovori #5 dne: 15. November 2020, 20:06:19 »

Komar si absolutno zasluži naziv 'napovedovalec'.
Mislim, da bi to bila lepa gesta, saj je trud ki ga dnevno vlaga v te objave neprecenljiv  praise
Prijavljen
gradiščan
Član VD ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1965-06-30
Sporočila: 5986


Lokacija: Gradišče-Brkini - 590,2 m, 11.km od Kozine proti Reki, na južnem delu je slavniško pogorje
robert.drgan@gmail.com
WWW Email
« Odgovori #6 dne: 15. November 2020, 20:48:47 »

Komar si absolutno zasluži naziv 'napovedovalec'.
Mislim, da bi to bila lepa gesta, saj je trud ki ga dnevno vlaga v te objave neprecenljiv  praise

 icon_wink
Prijavljen
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #7 dne: 30. November 2020, 11:11:33 »


GFS12Z:

V sredo in sploh četrtek klasična mejna situacija. V primeru, da konfiguracija (pozicija ciklona) ostane taka oz.zelo podobna kot sedaj,bo 1 stopinja odločala med dežjem, žledom ali obilnim sneženjem. To je "naša" konfiguracija. To je to, "snow made in Slovenia". Res je, da je pri taki zadevi veliko možnosti za polom, toda enostavno je relief večjega dela Slovenije tak, da je močan nariv JZ-ja nad jezerom hladnega zraka idealen prototip konfiguracije za zelo obilno sneženje. Sedaj bo od pozicije ciklona odvisno, ali bo v sneg zajeta vsa država ali zgolj manjši del, toda osnova je ta kot je. Dejansko lahko dobimo zelo konkretno snežno porcijo, ker potencial ob takih kartah je velik. Gre pa za klasično "ruleto": Lahko bo vse, lahko nič. Je pa tu govora o močnem sneženju, saj prihaja do klasičnih obilnih padavin z JZ tipom vremena. Nato je od "vzdrževanja" jezera hladnega zraka odvisno, koliko časa bodo take padavine v snežni obliki. Konfiguracija kateri bomo priča je: Prodor hladnega arktičnega zraka iz SV, njegovo "posedanje" v nižjih plasteh ozračja (0-2000m), vzpostavitev "negativne vertikale" (temperatura + rosišča) ter idealni predpogoji za sneg. Nato bo prišlo relativna "mila" dolina polarnega maritimnega zraka (hladen zgolj v višinah), katera je ob idealnem pozicioniranju lahko "snežni delirij" za kontinentalna območja med Kozino in Celjem. Vzhodneje je načeloma padavin manj, so pa vseeno prisotne.

Zaenkrat kaže na kontinuirano izbijanje jezera hladnega zraka nad našimi kraji, kar pomeni globoko in obsežno zahodno zračno cirkulacijo. Nekega novega resnega dotoka mrzlega zraka iz SV ne bo, saj bo dolina maritimnega zraka predvidoma šla zahodno od Alp in bo prevladovala mila zahodna zračna masa. Perfekcija bi bila arktična zračna gmota (kot današnja), katera pa bi šla 200km vzhodneje "direktno" na Alpe, kjer bi se prelomila na 2 dela: En del bi pljusknil v zahodno Sredozemlje skozi dolino reke Rone v Franciji in ob prihodu v Ligursko morje bi nastal globok Genovski ciklon, drugi del fronte pa bi se skozi "Panonska vrata" spustil proti JVju ter nam tako omogočil dotok hladnega zraka v višinah in posledično "prešaltanje" nazaj v sneg enkrat ko bi ciklon bil dovolj blizu. Je pa kot vsaka mejna situacija tudi ta dovzetna za velikanske spremembe. Za nas sta trenutno ključna dneva sreda in četrtek ko bo manjši ciklon v Tirenskem morju poskrbel za dotok padavin ko bo večina Slovenije globoko v "negativi". Nato sledi globoka in organizirana ciklogeneza (klasičen Genovec), katera pa bo zaradi ekstrakcije zraka in predvsem pozicije doline precej neugodno vplivala na sneg pri nas. Trenutno kaže, da bomo padli v "toplejši vzhodni sektor", saj bo narivanje JZ vetrov "odpihnilo" mraz daleč stran na Ural.

Kakorkoli, čakajo nas izjemno zanimivi  dnevi z veliko potenciala. Na kratko bi rekel tako:

1.) Glavni predpogoj za obilen sneg je izpolnjen: Danes je naše kraje preplavil hladen zrak iz SV-ja in večji del Slovenije bo prihod padavin počakal v popolnoma negativni vertikali zraka.
2.) Prva ciklogeneza ima zaenkrat zelo korektno pozicijo in gibanje. Načeloma bi ob taki konfiguraciji moralo obilneje snežiti po večjem delu države, vsaj večji del poslabšanja. Pozorni moramo biti na morebiten zahodni premik, saj bi ob neprepihanosti dolin to lahko vodilo tudi do žleda na izpostavljenih prehodnih območjih. Premik vzhodneje ciklona pa bi nam prinesel izrazito manj padavin, obenem pa veliko bolj "sigurno" situacijo zaradi manjšega narivanja toplega JZ-ja. Snežilo bi precej manj, ampak dež/žled bi bil skorajda izbrisan.
3.) Glavna ciklogeneza se pojavlja v noči na petek. Globoko ciklonsko območje se bo iz Britanskega območja spustilo proti zahodnemu Sredozemlju. Od tega dejavnika bo največ odvisno za naslednji vikend: Če gre zadeva zahodneje, bi bili pod močnim JZjem in morebitni sneg bi pobralo hitro. V primeru, da ostane kot sedaj, bi imeli "hladen dež" in sneg v gorah, v kolikor pa bi se dolina obrnila vzhodneje, bi lahko celo ostali pod "suhim sektorjem" ali v skrajno optimističnem (precej nerealnim zaenkrat) scenariju bi lahko dobili ponekod sneg še za vikend. Jezero hladnega zraka mora v kontinuiteti zdržati negativo v celotni vertikali. Zgolj manjša otoplitev v nekem področju (recimo med 800-1000m) uniči vertikalo in dobimo zgolj nevaren žled.)

Potrebno je imeti potrpljenje, spremljati modele z realnostjo, gledati zadevo iz več zornih kotov (sreda je še izjemno daleč v meteorološkem smislu) ter nato poznati mikroklimo svojega kraja in kako le-ta odreagira na določene konfiguracije.
Nekaj je zanesljivo: Potenciala je veliko in čakajo nas zanimivi dnevi. Z malo sreče dobimo lahko lepo in korektno sneženje v večjem delu države. Glede na to, da so prvi dnevi zime, bi bilo vrhunsko začet tako. Ampak smo še daleč, bomo videli.

Osebno si želim, da padavine v sredo prehitijo, tako da bi bila glavnina takrat. Sprva bo tako še minus povsod po preseku. Čeprav bolj težko, saj so najbolj obilne padavine ravno takrat pred prihodom toplega južnega vetra v višinah na robu klina hladnega zraka. Prvi del tako povsod v snegu, le četrtek še je pod vprašajem. Tukaj je faktor, dvojni efekt orografske padavine+bližina toplega zraka kot omenjeno. Lahko bodo padavine še močnejše, kakor sedaj kaže. Lahko se tudi sproducira famozni Kvarnerski dimnik.

Kar me veseli, da se riše dinamika tudi za naprej. Polarni vorteks izgleda ne bo tako močan kot je sprva izgledalo, sedaj v začetku decembra. Kar nam daje upanje za nadaljevanje. Če se vorteki ne okrepi prav kakor kaže bo lahko zelo ranljiv v drugem delu pred napadi ali t.i SSW eventu kot v zimi 12-13 ali koncu 17-18 kar pomeni možnost za presenečenja.


Pri tako mejnih situacijah kot je ta v četrtek, kjer bo meja med 0/850hPa ter +1 potekala ravno čez Slovenijo, ni teorije da modeli zadenejo točno lokacijo ničte izoterme.
Kot sem že pisal včeraj, to so tako delikatne situacije, da je lahko že 40km dovolj med snežnimi zameti ter navadnim dežjem, ki zmrzuje.

Pozicija ciklona bo determinirala vse. Njegovo točno pozicijo pa žal (na srečo) ne bomo vedeli vse do njegovega nastanka predvidoma v torek zvečer.
Fokus mora sedaj biti na sredo, ko imamo idealne pogoje za obilno sneženje in to velja izkoristiti. Ta ciklon mora višje in hitreje na vzhod. GFS ga postavlja pred Toskano, kar je za naše kraje predaleč, pa tudi njegova rotacija je počasna in posledično JZ veselo piha, a zgolj z omejenimi padavinami.

Četrtek je absolutno še predaleč in komaj v sredo dopoldan bomo videli realne zametke, kakšna bo odjuga v višinah in do kje bo segala.

Sredo pa velja izkoristiti. Upajmo, da se bo ciklon naredil v Ligurskem zalivu ob Genovi ter šel direktno v smeri V/JV. lp

Je pa dejstvo, da so karte izjemno "na limitu". Lahko dobimo dvodnevni snežni metež, lahko dobimo dan snega in dan dežja, ali pa zoprno nalivanje ob žledenju. Skratka, klasična mejna situacija.


T2m nima veliko veze sedaj Wink Pogoji za sneženje so ta pravi:

Negativna temperatura od 300 do 3000m
Izrazito negativna rosišča (pomembno za vzdrževanje strukture snežinke tudi ob "toplejših" temperaturah)

Tudi če bo danes in jutri čez dan 7 stopinj, ne spremeni ničesar. Vertikalni presek je negativen in bo ostal tak vse do začetka padavin. Maritimni zrak je sicer precej "toplejši" od artkičnega, a je vseeno hladen v višinah in ima negativni vertikalni presek (0 stopinj na 850hPa). Ko se bo ciklon približal in bodo začele padavine, se bo hladen zrak spustil po preseku navzdol, razlike v višinah se bodo zmanjšale in med 1500m ter 300m bo morda zgolj za 1 stopinjo razlika. Po nižinah pa bo, vsaj na začetku padavin, zagotovo med -1 in +1 stopinjami.

Tako da kar se tiče pogojev za sneženje, morebitnih -2 ali +10 jutri spremeni bore malo, zgolj ogrevanje tal, kar pa je v tem času parcialno važno. Kot rečeno, glavna točka mora biti pravočasen prihod ciklogeneze z zahoda v sredo, ob klinu izrazito hladnega zraka v višinah skozi Slovenijo. Tam moramo dobiti čim več padavin, saj bodo pogoji za sneženje marsikje vrhunski. Lp Wink

Tisti mali ciklonček na zadnji sliki bi moral biti 150km severneje in imeli bi fantastično sredo. To je sedaj "caka" tega prvega dela poslabšanja.

Rosišča bodo ostala v negativi, ne glede na temperaturo in to v celotnem stolpcu. Segrevanje zaradi sonca vpliva le na temperaturo tal, ki je seveda pomembna za vzdrževanje snežne odeje na dolgi rok. Glede na predikcije modelov za nadaljevanje, pa to ne bo igralo velike vloge. Tla bodo povsod dovolj hladna, da se bo sneg brez težav oprijemal v času sneženja. Kar pa se tiče samega ciklona, pa ni najbolj ugodna lega in njegova pot po trenutnih izračunih. Večino jih vrže na zahod in jug države, ker je ciklon predaleč in še rotacija je počasna. Nekako kaže da bi ciklon zamahnil v dve delih. Najprej v sredo do večera s sprednjim koncem in nato še z repom v noči na četrtek in četrtek dopoldne. Smer prihoda padavin pa zaradi oddaljenosti preveč od jv...

Trenutno kaže na nekje 20 do 30cm na Gorenjskem, Notranjskem in Kočevskem, 5 do 10cm na vzhodu Slovenije, drugod 10 do 20cm.


Je še predaleč vse. Nihanj bo še veliko in tako bo vse do noči na sredo.

EC je zelo korekten:Snežna odeja od Kozine pa skoraj do Murske Sobote. Pol države med 10 in 20cm.
GFS je izjemno mejen: Trenutno kaže nekajurno obilno sneženje, nato pa prešaltanje v dež/žled.

Oba modela na Kachelmannu kažeta solidno snežno odejo v Sloveniji v noči na petek.

Sredogorje in Alpske doline bo pa zasulo.

Bomo videli jutri zvečer malce bolj natančno sliko


Modeli ostajajo solidni, vsaj večina. Večji del Slovenije naj bi dobil nekaj sneženja. Dobro za prvič.  icon_wink

Prilagam termin, ko je najbolj kritično po vertikali, oziroma višje. Načeloma riše znotraj te modre cone vse padavine v snegu. Seveda pogled na trenutne zagone. V sredo zjutraj pa bomo že vse vedeli.

Je pa Aladin precej skop s padavinami. Temperaturno sicer dober, nekaj dežja bi bilo verjetno samo na skrajnem vzhodu. Recimo, da Gorenjska in Notranjska 25 cm, osrednja SLO 10-15 cm, JV do 10 cm in SV do 5 cm.

GFS pa naravnost sanjski za vse razen SV, kjer se še naprej obeta žled.


Z napovedjo smo nekoliko pocakali, saj so doloceni vhodni podatki nakazovali dolocene moznosti za snezenje, vendar danes lahko ze zagotovimo, da 24.12. zal snezenja ne bo.

Za 25.12. imamo se nekoliko upanja, predvsem za Gorenjsko, Notranjsko, Dolenjsko, Celjsko in Korosko, medtem ko bi najvecja slovenska mesta izvisela - Ljubljana, Maribor, Koper... Aktivno spremljamo se naprej ta dan.

« Zadnje urejanje: 20. December 2020, 11:41:02 od komar » Prijavljen
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #8 dne: 19. December 2020, 10:22:21 »

Huh, kam porine ciklon ta novi EC.  icon_wink
Sicer ni veliko možnosti za veliko padavin takoj, je pa potencial za nadaljevanje hladne zime in morda še kak manjši Genovc v nadaljevanju.


Kar se petka tiče je napoved ARSO precej površna. Vsi modeli nakazujejo, da se bo v višinah začelo hladiti v noči na petek. Zjutraj bo ponekod v severni Sloveniji že lepo pod 0°C na 850hpa. Nato se bo hladilo proti jugu. Napoved, da bo oblačno s padavinami in da bo meja sneženja ves čas med 400m in 600m, je za v vrtec, ne pa podana od uradne institucije...

Sicer pa bo tokrat ohladitev bolj izrazita v višinah, saj prihaja od SZ. Rosišča bodo višja, kot pri prehodu fronte, ko nas zajame hladen zrak od SV. Intenziteta bo odločala, če se bo meja sneženja spustila do nižin ali ne. Kljub temu, da se bo ohladilo na 850hpa tudi pod -5°C, bodo imele nižine težave, sploh kotline, kjer bo topel zrak bolj ujet. Že nad 500 do 600m bo prevetrenost precej večja in razlike bodo tokrat lahko zelo izrazite na majhnih višinskih razdaljah.

To je moje mnenje. Sicer pa bo veliko povedal že aladinov presek popoldan. Definitivno pa bo imela več možnosti za presenečenja južna polovica Slovenije. Ne bi se čudil, če bo v Ljubljani padal dež ali dež s snegom v petek popoldan, na Primorski avtocesti pa bo cel kaos od vrhniškega klanca naprej...

« Zadnje urejanje: 02. Januar 2021, 18:28:46 od komar » Prijavljen
komar
Moderator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1978-10-13
Sporočila: 2022


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #9 dne: 26. December 2020, 22:16:32 »

Kakor gledam modele bo v ponedeljek snežilo v Ljubljanski kotlini do 10h ali 11h, nato bo od juga sneg prehajal v dež. Popoldan bo prešel v dež verjetno vse do Jesenic nekje. V Ljubljani se lahko pričakuje do 5cm snega, proti Gorenjski pa vse več. Od Jesenic naprej pa 20cm+. Pri nas ne pričakujem več kot 3cm. Morda se jutri presek malo popravi, a kaj dosti maneverskega prostora ni več. Včeraj je bil presek boljši. Z vsakim zagonom je nekoliko toplejši.

V ponedeljek bo sneg verjetno segel ravno nekje do Ljubljane, vsaj tako nakazuje SuperHD, v Ljubljani bi naj zapadlo ca. 1-3cm. Večji potencial je za nižine od četrtka naprej.

Severno in SZ od Ljubljane, torej Gorenjska, Koroška in S Štarjerska smo v ponedeljek v igri tudi za celodnevno močno sneženje. Bo pa zelo na meji. Pri interpretaciji morate upoštevati, da bo tlak zelo nizek. 850 hPa bo na 1200 m, 925 hPa pa na 500 m. To drastično spremeni interpretacije.

Hkrati bo pri tleh ostalo ujeto jezero hladnega zraka, kar pomeni, da bo ob močnejših padavinah zlahka prebilo tisto 0-1 stopinsko plast in snežilo do nižin.

V ponedeljek pozno popoldne sicer lahko za kratek čas preide v dež, vendar se bo že v noči s ponedeljka na torek spet v višinah ohladilo in bi zopet lahko snežilo do nižin. Zdaj pa le upajmo na nekoliko bolj JV postavitev, da bo še pas padavin segel bolj proti osrednjim krajem in da dobimo nekoliko bolj sV komponento vetra v  nižinah.

Sicer se deloma strinjam. Vseeno glede na trenutne izračune preveč prepiha Ljubljansko kotlino pod 1000m. Če bi ostala plast pod 1000m neprepihana, kot se to včasih zgodi, pa bi bila druga zgodba. Otoplitev v višinah (850hpa) je na meji in bi se lahko izšlo, vendar presek za Ljubljano kaže kar nekaj vetra tudi pod to višino. Bi pa premik proti JV vsekakor lahko hitro spremenil zadevo. Potem bi tudi sam lahko upal na presenečenje, saj bo hribovje na jugu Ljubljanske kotline, ki je visoko cca. 1000m, neka navidezna meja, kjer še lahko vztraja ujet hladen zrak v spodnjih plasteh. Smo zelo blizu pravemu metežu, a nam to očitno ne bo nič pomagalo, ker bo zlivalo namesto tega, pa čeprav morda le za 1°C po preseku   icon_neutral
« Zadnje urejanje: 31. December 2020, 12:57:47 od komar » Prijavljen
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: