Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumZnanost in reportažeVremenski reporter (Moderatorji: paradolf, ŠTROMAR)Čejs po Graški kotlini (Avstrija) ter Ptujskem polju (11.6.2019)
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Čejs po Graški kotlini (Avstrija) ter Ptujskem polju (11.6.2019)  (Prebrano 1420 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8125


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in Steiermark 254 m.n.v

« dne: 12. Junij 2019, 10:59:26 »

Torej včerajšnji dan je obetal precej nevihtnega dogajanja. Sploh v vzhodni polovici države je manjkalo kar nekaj vetra v višinah za kakšen pravi razvoj superceličnih neviht. Vse nevihte so bile zelo stacionarne in so ostajale skoraj na mestih, le kakšni outflowi okoliških neviht, so prehodno lahko izboljšali pogoje v zgornjih plasteh. Po pregledu jutranjih kart, sploh WRF, Super hd, ki sta risala kar nekaj nevihtne akcije severneje od nas v okolici Graza, sem imel namen zagotovo it v tisto smer pogledat, namreč Ljubljana mi je bila predaleč, pa žalostno a resnično, gor poznam boljše teren, ceste skoraj kot po LJ kotlini in južneje, kjer bi vozil na slepo.

Malo po 16.00 uri vidim, da nad Graškimi hribi začenja prožiti prvo močnejšo nevihto, ki pa ima pot severneje, globoko čez hribe.Hitro štartam, ker pričakujem, da bo na južnem robu začelo kaj prožit. Teren v okolici Gradca, sploh na južnem robu je resnično ugoden za lovljenje neviht, namreč vidiš precej dobro skoraj v vse strani, nekako podobno kot bi rekel nekje na Ptujskem polju, hribi so dovolj oddaljeni.

Okoli 17.30 uri prispem do Lebringa (na severnem robu Murfelda). Proti JZ vidim neko proženje tiste celice, ki je nastala nad SLO-AU mejo, a je kasneje tista severna prevladala.Hitro se odpeljem še severneje in se zaustavim pri Wundschuhu (5 km JV od Graza), po pregledu radarja ugotovim, da če bo kakšna struktura bo na JV-J strani te celice. Če bi se odpeljal v smeri Liebocha zahodno od Graza, bi padel direktno v center nevihte noter z točo. Tako se tam za 10 minut ustalim in v trenutku vidim takrat še organizirano nevihtno celico. Po posvetu z Avstrijskimi kolegi (morem priznat, da sem izjemno pozitivno presenečen, kako hitro sem dobil njihov odgovor kot nasvet), ki so bili na terenu pri letališču smo prišli do zaključka, da je šlo za kratkotrajno po vsej verjetnosti LP supercelično nevihte, ki pa je razpadla v njeni poti nad ravninski del. Čez celotni čas me pere dež ob prihodu na razgledno točko, tako je bila vidljivost slabša, kot bi človek pričakoval.

Radarska slika.Ena slikca naših Avstrijskih kolegov, iste celice.Po tem trenutku se prestavim še bolj proti severozahodu, grem do kraja Oberpremstätten, na zahodnem robu mesta Graz. Ravno se še izognem veliki gneči.
Lepo spremljam precej aktivno kipenje na južnem robu te nevihte s dobrim stebrom. Kar uživancja po slabem začetku nevihtne sezone.

Ena z huawei p30.Celica po tem trenutku začne izgubljat strukture in oslabi na severnem robu Graških hribov, potegne močan outflow (SZ) veter in zavedam se, da je zadeva zaključena.Za kakšno uro se vležem v avto, ter čakam na še kaj. Kmalu po 19.30 uri pogledam na radar, ter vidim v mojem šoku vzhodno od Celja je nastala nevihta, ki se je proti vzhodu okrepila. Gas čez mejo in pičim proti Ptuju, ravno še jo vlovim. Ustavim se pri počivališču Dravsko polje, takrat še je center celice nekje SV od Boča.Potegne hud outflow in na cesti me začne zanašat, glede na radarsko sliko pričakujem lepe strukture, a se zadevam, da pogojev nad našo Štajersko zgoraj ni bilo, torej je bilo vse skupaj precej neorganizirano in brez struktur.

Vidim, da me hoče center zajet, pri Lancovi vasi mi začne padat manjša toča na avto, hitro na jug, da ji pobegnem. Zaustavim se pod črpalko pri Podlehniku in tam potem vse skupaj spremljam. Non stop mi zliva nad glavo, tako da je slikanje strel uteženo. Vseeno postavim stativ in upam, da se kaj ujame. Adrenalin seveda naraste do konca, čutim pa po tem lovljenju včeraj neko olajšanje. Sedaj je lahko še samo boljše.Prvi čejs letos je tako za mano, popolno absolutno ni bilo. A glede na dane pogoje boljših struktur ni bilo za pričakovati. Pa do drugič, tudi če je recimo pri nevihtah kdaj pride tudi, ko nič ne vloviš, lahko si rečeš, da si vsaj dober izlet imel, spoznal okolico.

Lp.
« Zadnje urejanje: 13. Junij 2019, 11:15:45 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1142


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #1 dne: 12. Junij 2019, 13:52:17 »

 icon_wink
Prijavljen

zevs.si
paradolf
Moderator
Cumulonimbus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 10433


Lokacija: Podgorje-Kamnik 387m.n.m. Ob gozdu 20m nad ravnino
robi.dolnicar@avtera.si
Email
« Odgovori #2 dne: 14. Junij 2019, 00:07:13 »

Za začetek kar dobro ane  icon_wink
Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
mat89
Uredništvo Biltena ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1989-07-22
Sporočila: 11184


Lokacija: Orešje pri Ptuju 233m Član Zevs društva

Email
« Odgovori #3 dne: 14. Junij 2019, 13:55:57 »

 icon_wink
Prijavljen

Nanika1991
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 471


Lokacija: Ruše - 309 m.n.v.

« Odgovori #4 dne: 14. Junij 2019, 14:36:06 »

Krispy, začetek ni slab, lahko že, da bo v nedeljo boljše. Lepe slike  icon_wink
Prijavljen
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: