Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumZnanost in reportažeVremenski reporter (Moderatorji: paradolf, ŠTROMAR)Shelf cloud na območju južne Istre (22.6.2019, rt Kamenjak)
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Shelf cloud na območju južne Istre (22.6.2019, rt Kamenjak)  (Prebrano 528 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7951


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in Steiermark 254 m.n.v

« dne: 01. Julij 2019, 13:44:06 »

Včeraj sem se vrnil iz 7-dnevnega dopusta po južni Istri, Puli, Kamenjaku ter okolici. Vse dneve smo imeli izjemno lepe ter s maksimalnimi temperaturami malo nad 30 stopinjami celzijami, kristalno jasno brez oblačka.

Le prvi dan, torej prejšnjo soboto je minil doli v znamenju nevihtnega dogajanja z močnimi nalivi. V soboto zgodaj zjutraj se je štartalo dol od doma, prva resna zadeva, se ker se nam je mudilo na morje se zamudi, tako poslikam le rob neizrazitega shelfa pri Dragonji. Nevihta je potovala v smeri proti Kopru ter se je okrepila, na mojo srečo kasneje ugotovim, da je tisti shelf bil bolj ali ne neizrazit in je kar hitro razpadel.

Pridemo v Premanturo ter se hitro odpravimo na plažo, da izkoristimo še zadnje sončne žarke pred kakšno nevihto. Zraven vzamem še fotoaparat, če bi slučajno kaj nastalo, segreje se se do bližine 30 stopinj celzija ob izjemno visoki temperaturi rosišča in preko 2k (J/kg) energije. Pogoji so bili tudi nad Istro tisti dan supercelični.

JZ od mene nastane prva konkretnejša zadeva, ki pa je žal samo cluster brez ene strukture. Ravno ob odhodu iz plaže začne zlivati kot za stavo, tu in tam se najde tudi kakšna strela.

Pridem v Premanturo, kjer spremljat odhod te iste dežne zavese, hkrati pa so nas do takrat prešle še nadaljne 4 plohe in počasi obupujem nad dnevom. Sonca ni bilo več in vidljivost je bila izredno slaba.Po par urah čakanja in spremljanja radarja z zanimanjem kaj se dogaja nad delom notranjosti Slovenije mi postaja zadeva sumljiva. Naš radar seveda še ni nič kazal, ker je bil izven koridorja, ampak po pregledu Italijanskega radarja ugotovim, da se bliža neka močna zadeva z odboji okoli 60 dBz-jev preko Jadranskega morja v smeri JZ-SV. Tukaj je potrebno še rečt, da naš radar precej podcenjuje odboje tam dol in je bila dejansko zadeva močnejša kot je bila prikazana na našem radarju.Hitro ga mahnem nad Gornji Kamenjak, ki se mi zdi odlična točka, da lahko spremljaš zadevo malce iz višine.

Slikano proti SZ smeri v smeri Pule.

Na robu proti morju od tukaj dalje vidim kako se je začel delati shelf, moram na drugo strani majhnega hribčka, ker se na tej strani nič ne vidi. Na drugi strani me razveseli pogled s shelf cloudom.

Svetloba postaja že precej slabša, še najboljša je bila na JZ robu nevihte nad odprtim morjem, ker je namreč južno od tega sistema ene 50 km stran sijalo še sonce.
Po radarju sodeč sta nastala dva shelfa, ki sta me prešla v zelo hitrem času, v roku ene 15 minut drug za drugim, drugi je bil bolj fotogeničen. Kasneje je prešlo vse v eno nevihtno linijo, ki pa je v notranjosti Istre oslabela.

Pogled proti morju postaja vse bolj zanimiv, delala se je na shelfu neka nizka baza. Škoda da ni šlo še precej nižje ali, da bi kakšna tromba nastala na robu nevihte. Ampak sej enkrat pa bo tudi čas za to.  icon_wink

Sumljiv postane pogled tudi proti SZ. Ostanem na isti lokaciji.Od tu dalje shelf postaja lepši in bolj fotogeničen. Ob tem trenutku je bilo kar nekaj veselja, sploh po slabem začetku nevihtne sezone iz moje strani. A vedno je še lahko boljše, ni bil izvenserijski shelf, lahko rečem, je bil nekaj srednjega.Severni del shelfa me začne prehajat, na JZ robu pa ob istem času še vztraja. Le nekaj minut kasneje se začne pokanje, močan veter ter hud naliv, z bratrancom se umaknema pod streho (sedaj imam že zaposleno za nevihte skoraj celo družino hehe) v eno okoliško votlino, kjer so ostanki fusilov.

Panorama shelfa.Po prehodu nevihte za zaključek se pojavi še impresivna mavrica, ki mi daje vedeti, da je konec dneva. V nadaljevanju je v oddaljenosti še bilo nekaj neviht s strelami, ampak nočne akcije ni bilo, bolj kot ne samo močno zlivanje zvečer.To bi bilo iz moje strani vse. Upam, da vam bo všeč.
« Zadnje urejanje: 01. Julij 2019, 17:56:53 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: