RH senzor Renkforce WH2315

(1/1)

Smučar:
Torej zadnje čase opažam, da mi zunanji senzor pogosto kaže cca. 2K nižje rosišče kot vse okoliške postaje.

Zato sem ga včeraj dal v kalibracijsko posodo s NaCl, kjer naj bi bilo točno 75% vlage (https://www.allaboutcircuits.com/projects/how-to-check-and-calibrate-a-humidity-sensor/)
Po 12h je kazal 67%, medtem ko sta še 2 poceni merilnika kazala 72 in 76% vlage, kar je precej dobro za 5€ merilnik.
Po specifikacijah je senzor moje VP natančen na +-5%. Tukaj pa laže 8%. Ali je to lahko razlog za reklamacijo ali ne? Ker pri sobnih 50% in 20°C pa je senzor kazal toliko kot vsi ostali moji merilniki oziroma so se razlikovali morda za 3% med sabo.

Bral sem tudi, da se da RH senzor nekako "resetirati", tako da se ga da za nekaj časa v toplo in zelo suho okolje. Je kdo že kaj podobnega poskusil? Razmišljam, da bi ga dal v pečico pri 50°C za kakšno uro.
Druga varianta je, da v nastavitvah nastavim ustrezen offset, kar pa je vprašljivo, če bo potem pri nižjih vlažnostih kazala preveč. Bo treba preizkusit.

EDIT: našel postopek za senzorje SHT1x. Ne vem pa katerega ima moja VP.

Citiraj

1.4 Reconditioning Procedure
As stated above extreme conditions or exposure to solvent
vapors may offset the sensor. The following reconditioning
procedure may bring the sensor back to calibration state:
Baking: 100 – 105°C at < 5%RH for 10h
Re-Hydration: 20 – 30°C at ~ 75%RH for 12h.

Smučar:
Včeraj sem potem res nekaj ur "pekel" senzor v pečici pri +60°C. Na 100°C si nisem upal, saj je to mišljeno izključno za RH čip, za baterije itd to verjetno ne bi bilo OK.

Čez noč je bil senzor potem spet v NaCl atmosferi pri 75% RH. In glej ga zlomka, sedaj kaže 72%. Popoldne gre nazaj na vrt.

Očitno zgoraj opisan postopek deluje. Izpareli naj bi morebitni onesnaževalci v RH čipu, natančneje v dielektriku, če je senzor kapacitivni.
Če ima še kdo podobne težave z RH senzorjem, se splača, vsaj do 60°C, koliko mislim da je delovna temperature večine zunanjih senzorjev.

Navigacija

[0] Seznam sporočil