Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumZnanost in reportažeVremenski reporter (Moderatorji: paradolf, ŠTROMAR)Lov na supercelične nevihte po Prekmurju in delu Štajerske (14.7.2018)
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Lov na supercelične nevihte po Prekmurju in delu Štajerske (14.7.2018)  (Prebrano 813 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
krispy123
Cumulus

Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7434


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in der Steiermark 254 m.n.v

« dne: 15. Julij 2018, 18:08:53 »

Pozdravljeni ponovno se oglašam, a ko se dogaja se pač dogaja. Včerajšni dan je ponudil precej več akcije kot se je sprva pričakovalo, rano zjutraj pogledam pogoje za nevihte in vidim, da je prisotnega dovolj vetra na 500hpa (zgoraj severozahodnik) za supercelice, nekaj striga, heličnosti ter okoli 1000-1250 j/kg energije. Močno segrevanje ozračja nad SV delu Slovenije je posledično tako prinesel že v osnovi precej več potenciala kot je risal WRF model, rapid je pa zadel ponovno izjemno dobro. Tako je hitro začelo prebijati zaporno plast na outflowu raznih nevihtnih celic sprva v sosednji Avstriji. Po poročanju Marka Korošca je šlo kar za tri supercelične nevihte včeraj v Prekmurju, in tudi na radarju je bilo to vsekakor zaslediti in seveda tudi v živo.

Malce po 14.00 uri zagledam na radarju prvo potencialno močno celico, ki je šla iznad Avstrije nad Goričko in je imela smer proti Lendavi in dalje proti Madžarski. Hitro pade odločitev, ker sem imel ravno včeraj veliko časa, da jo poskusim ulovit. Gost promet ter razni obvozi v Mariboru zaradi del na cesti mi vzamejo dobrih 20 minut.

Radarska slika.image hosting free

Končno pridem do Murske Sobote in se na hitro ustavim pri Lipovcih kjer zagledam oddaljen shelf cloud.

screenshot capture

Naredim še eno fotko in čas je za premik, adrenalin pa zraste do vrha.

screenshot app

Iščem primeren prostor, da bi ustavim a ga ne najdem, ker sem zamudil izvoz za Turnišče. Tako se zaustavim za minutko na odstavnem pasu nekje pri kraju Nedelica. Zadeva pa postaja nekoliko lepša, shelf vse bolj viden. Pač delovalo je kot celica s superceličnimi potezami, kar je bilo tudi potrjeno kasneje. Je pa bila zadeva še precej bolj fotogenična vzhodno od Goričkega, ter še ko je bila v Avstriji, preden bi po stari cesti tja prišel bi zamudo vse skupaj.

Odpeljem se dalje in nekje pri Dolgi vasi ponovno na hitrco ustavim, strukture me začneje prehajat in v tem trenutku sem bil prepričan, da nebi mogel prit na drugo stran nevihte ob pravem času. Ceste nekako do Madžarske meje poznam, dalje pa ne, morda drugič. Ampak celotni čejs včeraj mi je bil pravi užitek, zelo lepi kraji tam okoli Lendave.

windows 7 screenshot

Hitro pobegnem na bencinsko črpalko na obrobju Lendave, da bi se izognil morebitni toči. Na srečo gre glavnina par km vzhodneje. Hkrati še naredim nekaj slik, struktur več ni vidnih, le še močna dežna zavesa.Druga stran nevihte, opaziti je bilo tako po radarju kot tudi v živo, da je nevihta nekje pri Pincah in južneje ponovno hitro pridobila na svoji moči.

picture share

Odločim se, da zapeljem nazaj v smeri Maribora, saj vidim, da je severozahodno od Maribora, takrat še nad Avstrijo začelo nekaj nastajati. Seveda pa hkrati ne pričakujem nič nad Pomurjem.

image sharing sites

host image online

Grem dol iz avtoceste in se zasidram na skrajnem vzhodnem delu Maribora pri Zrkovcih že v bližini Slovenskih Goric z dobrim razgledom proti zahodu, kjer opazujem prihod močne nevihte iznad Dravske doline nad Mariborsko polje. Nevihta je delovala dokaj zanimivo, nosila je zanimivo bazo, kot je že Kripelj omenil bi lahko šlo za kratkotrajno supercelično nevihto. Opazil sem tudi nekaj rotacije.upload images for forumsNevihta je rahlo izgubila na moči, ampak strukture so bile še vedno zanimive. Delovalo je na nek kratkotrajni mezociklon pod stebrom. Vsekakor lepo v živo za videt.image ru

free image hosting siteZadeva hitro oslabi nad ravnino zanimivo, je pa bila fora, da je bilo proti južnem delu Dravskega polja dokaj oblačno ravno ob istem času z nevihto in je bil dovod toplega, vlažnega zraka v nevihto verjetno prekinjen. Seveda recimo SV-S od celice v Avstriji in Pomurju je ob istem času nažigalo sonce in tako je seveda prišlo še do nadaljenega proženja nevihta. Nevihta, oziroma supercelica najboljše "deluje", če je izolirana.

10 minut kasneje pogledam na radar in vidim precej lepo nevihto severno od Goričkega, hitro pade odločitev, da grem nazaj proti Pomurju in jo počakam.screenshot toolPrispem do počivališče Murska Sobota, skočim hitro v trgovino in na hitro naredim nekaj slik. Svetloba je bila čez celoten čas fenomenalna, sonce je sijalo iznad SZ-Z smeri direkt nad nevihto in je bila odlična vidljivost. Nad skrajno ravnino sploh med Mursko Soboto-Lendavo resnično fenomenalno vse dobro vidiš, pa tudi če še je 40-50 km oddaljeno, še precej boljše kot na Dravskem polju.Nekaj minut kasneje grem še nekoliko vzhodneje in se ustalim pri Gančanih, kjer se mi pokaže supercelica s lepimi striacijami. Morda viden tudi del wall clouda. Tukaj je bila zadeva še v svoji polni moči, preden je začela slabet v smeri Lendave in dalje proti jugu.

gif upload

post a pic

Grem naprej do naslednjega počivališča pri Turniščah ter poslikam še nadaljni razvoj te celice, tukaj je že slabela.Ena iz strani, na južnem robu celice je še vedno pihal precej topel veter v nevihto ob jasnem nebu.Grem do Dolge vasi, tukaj je tudi bila celica še najbolj fotogenična, ker se je vmes prehodno še okrepila vsaj na oko. Striacije so bile kar lepe. Bil sem zelo vesel, ker po tisti prvi celici popoldne nisem več nič pričakoval.

img photos

upload image to web

post pics

Iz Lendave imam namen it nazaj domov počasi, a preseneti me radarska slika SZ od Murske Sobote.Celica se je krepila na poti proti Sloveniji, glede na njeno smer se je supercelica pomikala v desno s strukturami na njeni JV-J strani, torej je bila lokacija pri bencinski črpalki JZ od Murske Sobota kar dobra. Je pa bila še vedno prava, super svetloba za slikanja. Za kratek čas se je pokazal tudi wall cloud. Supercelica je lepo rotirala ponovno, ta je bila najlepša na ta dan, ki sem jo ujel.  Smiley

share images

greenshot screen capturepost picture

Ujeta CG strela na supercelici.Nadaljevanje. Večina je poslikana s 10-18 mm objektivom, zato izgleda, da je bilo vse bistveno bolj oddaljeno kot v resnici.

Tako vse strukture izginejo, jaz pa sem že zelo zmučen po več kot 400 km dolgi vožnji in tako se odpravim po dolgem dnevu domov proti Mariboru. Dobi me hud naliv, na poti opazim še nekaj bliskanja SZ-S od Maribora, ustavim še za kratek čas pri MB-Betnavi in naredim še nekaj fotk. Žal večina strel v oblakih, ampak vzdušje je pa vseeno bilo. Morda celo nek shelf, ki je nastal prehodno, Kripelj je nekaj poročal o njem.

screen shot on a pc

free pic upload

No toliko bi bilo za tale report, morda je bil nekoliko dolg, ampak glede na precej dogajanja, se je splačalo vložit nekaj časa v vse skupaj, da ostane za spomin. Jutri je pa nov dan, upajmo, da bo kaj dogajanja.

lp.  icon_wink
« Zadnje urejanje: 16. Julij 2018, 10:03:23 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
mat89
Uredništvo Biltena ZEVS
Cumulonimbus
*
Prisoten Prisoten

RD: 1989-07-22
Sporočila: 10632


Lokacija: Orešje pri Ptuju 233m Član Zevs društva

Email
« Odgovori #1 dne: 15. Julij 2018, 18:53:45 »

Odlično prikazano buttrock
Prijavljen

Nanika1991
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 404


Lokacija: Ruše - 309 m.n.v.

« Odgovori #2 dne: 15. Julij 2018, 19:24:35 »

 buttrock icon_wink res dobra reportaža
Prijavljen
krispy123
Cumulus

Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7434


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in der Steiermark 254 m.n.v

« Odgovori #3 dne: 16. Julij 2018, 07:38:29 »

Hvala za čestitke, ja ta čejs je res bil vreden greha. Iz naglice sem seveda pozabil ponovno narediti timelapse, ker sem bil non stop v pogonu.  Smiley
Sem pa resnično prvič ujel tri supercelice na en dan, mogoče še možno četrto kratkotrajno pri Mariboru. Res je bil dober dan.
« Zadnje urejanje: 16. Julij 2018, 08:09:39 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
Thor
Altokumulus

Prisoten Prisoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 968


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #4 dne: 16. Julij 2018, 13:41:50 »

 icon_wink buttrock
Prijavljen

zevs.si
Neurje123
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 697


Lokacija: Maribor-Studenci

Email
« Odgovori #5 dne: 16. Julij 2018, 16:34:45 »

 icon_wink
Prijavljen
paradolf
Moderator
Cumulonimbus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 10316


Lokacija: Podgorje-Kamnik 387m.n.m. Ob gozdu 20m nad ravnino
robi.dolnicar@avtera.si
Email
« Odgovori #6 dne: 16. Julij 2018, 21:26:05 »

Počasi nabiraš kilometre  icon_wink
Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: