Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumZnanost in reportažeVremenski reporter (Moderatorji: paradolf, ŠTROMAR)Nevihtno dogajanje na Primorskem 5-6.7.2018
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Nevihtno dogajanje na Primorskem 5-6.7.2018  (Prebrano 905 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
mat89
Uredništvo Biltena ZEVS
Cumulonimbus
*
Prisoten Prisoten

RD: 1989-07-22
Sporočila: 10632


Lokacija: Orešje pri Ptuju 233m Član Zevs društva

Email
« dne: 06. Julij 2018, 19:14:22 »

Ker so se modeli za SV tik pred zdajci poslabšali, je bila edina možnost za lov na Primorskem ter v Istri. Tam so bili vetrovni pogoji dobri. Pa tudi proženja so kazali več. Ob 14 uri se v Mariboru dobim z Jernejem ter kreneva proti obali. Vmes v Celju pobereva Aleša, v Domžalah pa še Domna. Na nebu je bilo čedalje več kopaste oblačnosti. Kmalu se začnejo pojavljat prve nevihte. Odločimo se da se zapeljemo na Socerb, ter tam počakamo morebitno proženje nad morjem. V Furlaniji se prožijo nevihte, vendar je vse šlo za stacionarne nevihte. Zato se ni splačalo vozit tja. Kmalu na radarju v okolici  Pordenoneja nastane supercelična nevihta, ki se dlje časa obnavlja. Vseeno se odpeljemo v tisto smer, v upanju da jo ujamemo, čeprav so bile možnosti male. Upali smo da bi kaka nastala južno od te, pa žal ni. Je nastala ena močna, ampak je bila daleč stran od nas. Je pa imela smer v Tržaški zaliv. Zato se odločimo da gremo nazaj proti Socerbu. Nevihta se je krepila in je šla nad morjem v linijo.

Opazovalnica na Socerbu;D


Ko smo prispeli na Socerb, smo imeli lepi pogled na nakovalo nevihte južno od Ilirske Bistrice, na meji s Hrvaško. Upali smo da bo vrgla kako pozitivko ven, pa je žal ni. Hkrati se nam je z morja bližala nevihtna linija, katero je bolj vleklo proti Savudriji. Zato se zapeljemo dol.

Radarska slika padavin in lokacija slikanja nakovala.
Med vožnjo proti Savudriji, radar pokaže da bo glavna linija šla v Tržaški zaliv. Zato se odločimo da gremo v Piran, kjer je dober pogled. Še animacija padavin


Cilj je bil obzidje pri cerkvi SV.Jurij. Avto smo parkirali 200m proč na bregu.
Nevihto je spremljalo veliko turistov, tako da je bilo težko najt prav plac za slikanje. Dal sem stojalo na betonsko ograjo, sem kar malo tvegal, saj je bila dol 10m prepad. Turisti so nas samo gledali, ko smo pridrveli z stojali in fotoaparati Grin Kmalu se prikaže lep shelf cloud. Strel ni bilo veliko, večinoma na zadnji strani shelfa. Ko je bila nevihtna linija že čist blizu, so le vsi turisti odšli. Ostali smo še najbolj pogumni. Tako da je prostora za slikanja dovolj. Ampak ne za dolgo. Z morja se je že slišalo šumenje vetra, ki se nam bliža z vso silo. Čas je za odhod, ampak smo bili žal prepozni. Hitro vzamem še merilec vetra. Zajame nas silovit zahodni veter. Uspem zmerit 102km/h(28m/s), v drugi roki pa držal dežnik in težko stojalo, okoli vratu fotoaparat, na hrbtu pa še nahrbtnik. Veter je dvignil ogromno peska tako da smo bili v pravem peščenem viharju. Alešu je odneslo jakno, ki jo je odneslo do Socerba icon_haha Arso postaja Piran-ocean boja je izmerila 101,2km/h(ob 23:00).

Nemški parček, ob romantičnem pogledu na nevihto, zraven pa še šampanjec, ki mu jima je Aleš skoraj da razlil icon_haha
Spodaj levo ob streli se lepo vidi prihod močnega vetra
Umaknemo se v zavtrje, ter še na hitro poskušamo ujet kako strelo. Ujeli sta se dve, potem pa je začelo deževat.
Potem pa je sledil naporen 200m tek po hribu gor, pol opreme. Močno je deževalo in strele švigale. Vseeno sem si odprl marelo, ampak sem bil vseeno premočen. To je bilo mojih najbolj napornih 200m heheh.

Zapeljemo se do Belvedereja, kjer poskušamo ujet kako cg-jevko nad morjem. Žal je cg-jevk hitro zmanjkalo. Nastavim čas na neskončno, ter navijem zaslonko na F 18, in si grem v miru zamenjat majco, saj sem bil cel moker. Nakar poči v morje najlepša cg-jevka to večer.


Moja do sedaj najlepša Primorska cg-jevkaOdpeljemo se do Strunjana, kjer najdemo na pomolu pokriti paviljon. Ob silovitem nalivu ujamemo le dve cg-jevki

Ura je že 2 zjutraj, radar pa kaže lepo proženje v Istri, udločimo se da se zapeljemo do Umaga. Ob prihodu je začelo prožit vsepovprek, tako da ob nalivih ni bilo mogoče slikat. Pa sicer je bilo cg-jevk zelo malo, pa še to na kopnim. Zato gremo nazaj. V Portorožu še nekaj pojemo. Ura je 3 zjutraj čas je za odhod proti domu. Jaz sem doma komaj ob 7 uri. Sem zadovoljen z izplenom, ker nisem imel velikih pričakovanj.
« Zadnje urejanje: 08. Julij 2018, 10:21:24 od mat89 » Prijavljen

paradolf
Moderator
Cumulonimbus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 10316


Lokacija: Podgorje-Kamnik 387m.n.m. Ob gozdu 20m nad ravnino
robi.dolnicar@avtera.si
Email
« Odgovori #1 dne: 06. Julij 2018, 21:11:39 »

Škoda za tisto pri Pordenonu, sicer pa ste lepo ujeli vso dogajanje icon_wink
Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
kripelj
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1995-03-02
Sporočila: 2409


Lokacija: maribor, center, 274m nm

Email
« Odgovori #2 dne: 06. Julij 2018, 21:26:56 »

Glede na število razelektritev bi pričakoval vsaj nekaj več CG-jk, kot se jih je na koncu ujelo. Pokale so večinoma na zadnji strani celic, ko so le-te že prišle nad kopno. Vseeno pa domov nismo šli praznih rok, kljub rizični situaciji, ki je modeli niso dobro zadeli. Sploh shelf nad Piranom je bil res lep in mi je kar malo žal, da ni prišel podnevi. Pa drugič  icon_wink
Prilagam še par fotk, ki sem jih uspel uredit.

Prijavljen
Thor
Altokumulus

Prisoten Prisoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 968


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #3 dne: 07. Julij 2018, 18:18:14 »

 buttrock
Prijavljen

zevs.si
wannabe
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1988-04-21
Sporočila: 1501


Lokacija: Dvor pri Žužemberku

Email
« Odgovori #4 dne: 07. Julij 2018, 19:05:43 »

 buttrock buttrock
Prijavljen
kuncci
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1975-07-11
Sporočila: 733


Lokacija: CELJE

« Odgovori #5 dne: 08. Julij 2018, 13:22:09 »

 icon_wink icon_wink icon_wink
Prijavljen

VREMENSKO OBČUTLJIV
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: