Današnji dan se v mojem kraju piše v zgodovino in je bilo treba narediti en kratek report. Zelo sneženi konec zime se nadaljuje, kumulativa snega v februarju 2018 je znašala v našem kraju 309 m.n.v zelo blizu 200 cm, oziroma malo je zmanjkalo. Imeli smo tudi zelo nizke temperature, dve noči zaporedoma je šlo pod -20C. Maksimalna višina snega to zimo znaša 80 cm iz konca februarja, kar je tretja najvišja višina snega po letu 2005 z 103 cm in letu 1969 z 94 cm. Zelo blizu je bilo leto 1994 z 75 cm ob koncu decembra takrat, pa seveda še kaj se najde. Od začetka februarja pa vse do sedaj je na našem koncu padlo 150 mm padavin v snežni obliki. Praktično imamo že 14 dni več kot pol metra debelo snežno odejo, kar je na standarde zadnjih zim preprosto neverjetno. Smo pa imeli srečo padavinsko v zadnjih situacijah, saj so prevladovali JV-V-SV višinski vetrovi, ki so zelo ugodni za kraje na severni-SV strani Pohorja, saj se vlažne zračne mase dvignejo, vetrovi pa se iznad Maribora kanalizirajo v Dravsko dolino in tako se padavine okrepijo. Obratno je pri jugozahodnih višinskih vetrovih, takrat smo pa na zavetrni strani hribovite pregrade.
No kako je potekal včerajšnji dan pa bom razložil. Štartali smo z 67 cm debelo snežno odejo. Tekom dneva je pričelo rahlo sneži pri rahlo pozitivni temperaturi. Proti večeru je temperatura padla pod ničlo in tako je večji del noči rahlo-zmerno snežilo na gosto, občasno za kratek čas tudi močno. Do jutra smo dobili slabih 13 cm snega, kar je dalo 16 mm. Tako smo že drugič letos dosegli 80 cm.
Danes rano zjutraj sem se odpravil na en sprehod po mestu. Bilo je naravnost magično in šokiran sem bil, ko sem pogledal na koledar. Ceste čudovito zasnežene, debela snežna odeja, brez besed sem bil. Da ne bom predolg bom kar prilepil slike. Žal je slikano s telefonom, a vseeno mislim, da se vidi bistvo.
Še nekaj fotografij iz Smolnika v senčni dolini na približno 320 m izpred dni prej. Uživanje kot v otroških letih ob gradnji igluja s sorodniki.
Pohod na Martnico po severnih obronkih Pohorja med 500 in 650 m.n.v.
Lp.