Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeSplošnoVpliv toplotnega otoka v slovenskih mestih
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Vpliv toplotnega otoka v slovenskih mestih  (Prebrano 1364 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7728


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in Steiermark 254 m.n.v

« dne: 26. Januar 2018, 22:53:40 »

Danes zvečer me je firbec matral kakšen je vpliv toplotnega otoka v našem mestu na same temperature. No sem šel na sprehod na najbolj odprt okoliški travnik in sem z digitalnim merilcem temperature vsakih par sekund izmeril temperature. Zanimivo da je SV del tega travnika toplejši kot pa skrajni južni del, ki je najbolj hladna točka v tej izjemno majhni mikroregiji preučevanja. Na travniku čisto na južni strani malo pred mestom je bila že temp 0,5°C, grem par m naprej v mesto med bloke mi temperatura naraste na okoli 1,6°C. Višje od te cifre ni šla, torej je toplotni otok tukaj do max 1°C nekje, poleti verjetno do 2°C. Torej sem s tem ugotovil, da je vpliv mestnega toplotnega otoka tukaj zanemarljiv.
Sem naredil eno sliko kar se teh razlik tiče. Velika pokritost z travnatami, sploh pa gozdnimi površinami precej blaži ta vpliv mestnega toplotnega otoka. Pa še bližina Drave verjetno, ki viša relativno vlago in zmanjšuje dnevne maksimalne temperature. Pa mislim, da je mestno premajhno na splošno za pravi efekt tega pojava.

V prihodnjih tednih ter sploh poleti pa bom poskusil narediti še več podobnih analiz kar se tega tiče. Sploh pa bom malce razširil še območje preučevanja ter iz tega naredil morda tudi daljšo analizo. Če kdo hoče lahko doda svoje raziskave in opažanja v to temo, ki je za to namenjena. Kasneje lahko primerjamo malo podatke med sabo, v katerih mestih je vpliv tega toplotnega otoka večji in v katerih je ta vpliv manjši. Smiley

Še en zanimiv članek o mestnem toplotnem otoku Maribora, Ljubljane. Veselo branje.

http://www.delo.si/novice/ljubljana/segrevanje-glavnega-mesta-se-iz-sredisca-seli-na-obrobje.html

https://www.vecer.com/kje-se-pregreva-maribor-in-zakaj-6289139

Lp
« Zadnje urejanje: 26. Januar 2018, 23:49:10 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: