Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeSplošnoNeprevetrenost Apaške doline in podnebne značilnosti severne-vzhodne Štajerske
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Neprevetrenost Apaške doline in podnebne značilnosti severne-vzhodne Štajerske  (Prebrano 1256 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
krispy123
Cumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7327


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina)

« dne: 26. December 2017, 11:57:17 »

Danes zjutraj sem ponovno opazil izjemno velike razlike pri temperaturah po našem delu Slovenije. V oči mi je padlo Apaška dolina na severovzhodnem delu Štajerske in kraji, ki ležijo severno in severozahodne od tega kraja. Ti kraji so še sedaj neprepihani in so kljub dokaj močni JZ (topli advekciji) zraven Koroške med nahladnejšimi trenutno v Sloveniji. Zanimalo me je zakaj je prišlo do tega, za Koroško tako in tako že vse vemo, da ostanejo pogosto med neprepihanimi zaradi zelo visokih pregrad (KSA) v smeri proti jugozahodu. No in sem malce analiziral. Bom kar začel.

Na Štajerskem je načeloma izvor jugozahodnih vetrov nekje pri Posavskem hribovju ter zgornji Savinjski dolini, kjer skoraj vedno naprej zapiha, kasneje se ta JZ veter premakne nad Celjsko kotlino, Dravsko polje kjer nima nobenih ovir, da bi se vsaj malce zaustavil. V nadaljevanju se JZ veter hoče dvignit (prisilni dvig zračnih mas) in je naslednja na udaru zgornja in v nadaljevanju tudi spodnja Dravska dolina, ki je tudi zaščitena pred jugozahodnikom v smeri proti JZ, a mnogo manj kot kraji SV od Slovenskih Goric. Lepo se zračne mase kot veter kanalizirajo v smeri poteka doline, torej če veter ne more prit kot JZ lahko pride celo kot severovzhodnik ali celo kot severozahodnik. Ko veter pride v Dravsko dolino se more znova dvignit pri Kozjaku (max cirka 950 m.n.v) visoko, na drugi strani Kozjaka (takrat zavetrni) izgubi na moči pri Pesniški dolini in okolici Šentilja. In kasneje je še prisoten zadnji dvig takrat že rahlega JZ vetra pri Slovenskih Goricah, kasneje pa spust čez pri Apaškem polju (dolini), ki dobi posledično že tako rahle vetrove, da je čutiti kot brezveterje. Torej če ne kratko povem, Apaška dolina pade pod trojno zaščito pred JZ vetrom (Pohorje,Kozjak in še zaradi Slovenskih Goric) v smeri prihoda vetra. To velja samo ob JZ vetrovih, ob južnih ali JV vetrovih je Apaška dolina najprej prepihana, saj v smeri prihoda vetra ni nobenih višjih zaščit.

Na sliki ponazorjeno.Kar se pa tiče padavinskih značilnosti celotnega koridorja severne-vzhodne Štajerske pa izgleda zadeva nekako takole. Apaška dolina je v povprečju med najbolj sušnimi kraji v Sloveniji. Sploh zaradi velike oddaljenosti od prve resne orografske pregrade, v Sloveniji je JZ v povprečju dominantna smer vetra. Manj jugozahodnika pa načeloma pomeni tudi manj prisilnega dviga in posledično manj ali skoraj nič padavin.
Na spodaj prilepljeni karti povprečne letne količine padavine (celotnega teritorija severne-vzhodne Štajerske) se lepo vidi postopno zmanjševanje le-te v smeri JZ-SV ali Z-V. Najvišji vrhi Pohorja imajo letno količino že kar okoli 1500 mm. Južni obronki Pohorja in v dolini imajo manjšo letno količino padavin kot pa severni zaradi feniziranja ob S-SV vetrovih. Če pogledamo povprečje (Glažuta 1050 m.n.v kar 1430 mm, Lovrenc na Pohorju (1296mm), Ruše (1250mm), Maribor tabor (1050mm), Slovenske Konjice (1060 mm) MB letališče (960 mm), Ptuj (980 mm). V krajih severno in vzhodno od Radenc proti Apaški dolini in naprej proti Avstriji, Madžarski pa pade povprečje že pod 900 mm.

Upam da vam bo zanimiva moja analiza. Lahko še tudi kaj dodate po želji.

Lp Smiley
« Zadnje urejanje: 09. Februar 2018, 13:03:17 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: