Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderator: mat89)Napoved vremena - december 2017
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Napoved vremena - december 2017  (Prebrano 17566 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
komar
Altokumulus

Prisoten Prisoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 534


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« dne: 30. September 2017, 21:21:02 »

   01-07       07-13       13-19       19-01    
   01-07       07-13       13-19       19-01    

   07       10       13       16       19    
   01       07       13       19       01    


Za 24 ur (1 dan) naprej:      
   LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK    
   LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK    

Za 48 ur (2 dni) naprej:      
   LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK    
   LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK    

Za 72 ur (3 dni) naprej:      
   LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK    
   LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK    

Za 96 ur (4 dni) naprej:      
   LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK    
   LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK       LINK    


Vir: ARSO (spodnji dve sliki)
Napoved za SZ Slovenije (Rateče):   
      
   
      
   Napoved za osrednjo Slovenijo (Ljubljana):   
      
   

Napoved za SV Slovenije (Maribor, Murska Sobota):   
      
   

Napoved za Z Slovenije (Idrija):   

      
      
   Napoved za osrednjo Slovenijo (Ljubljana, Litija):   

      

   Napoved za V Slovenije (Zagreb na Hrvaškem):   

   
      
   Zanimive povezave:   
      
   https://www.windyty.com/?45.895,14.161,9   
   http://www.meteoguru.com/en/pro/ecmwf/?latlon=46.10,14.52   
   Splošna stran meteoguru: http://www.meteoguru.com/en/forecast/Slovenia/Ljubljana/Ljubljana-3196359   
« Zadnje urejanje: 30. November 2017, 10:10:20 od komar » Prijavljen

Jaz sem komar. Edini priljubljen komar v državi! angel
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8109


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in Steiermark 254 m.n.v

« Odgovori #1 dne: 19. December 2017, 09:39:06 »

Osebno pričakujem tudi neko možnost za večjo spremembo že v zadnjih dneh decembra ali pa najkasneje v začetku januarja. Obstaja tudi možnost za vrnitev prave zime, a ne me vzet za besedo, ker pri vremenu so možne hitre spremembe in je vse še zelo negotovo. QBO (EAST), vzhodni stratosferski vetrovi so imeli t.i lag v skrajnih zgornjih delih stratosfere za zdaj v decembru, kar bi lahko bil razlog za bolj milo obdobje sedaj v decembru. No sedaj pa na srečo kaže, da bodo zonalni (zahodni) vetrovi tudi v tistem delu ob ekvatorju drastično zmanjšali svojo moč in (vzhodni strat. vetrovi) bodo sedaj dokaj hitro propagirali v višje geografske širine ter kasneje še propagirali navzdol. Torej če še malce  razložim, že celo jesen spremljajmo povečano moč zonalni vetrov nekje med 50-60 hpa geografske širine na najvišjem območju stratosfere (nekje med 1-5 hpa). Posledično se skozi ves čas troposfera in stratosfera med sabo borita za prevlado. V troposferi so mnogo nižje hitrosti zonalnih (zahodnih vetrov) v zgornjih delih stratosfere pa do sedaj krepko višje. Kot je že povedano so se sedaj tisti (vzhodni stratosferski vetrovi) začeli končno širit iznad najvišjih strat. višin dalje v višje geografske širine in znajo v prihodnjih tednih morda tudi čisto izpodrinit te močne zonalne (zahodne vetrove) na območju med 50-60 hpa. Glede na dane pogoje, ki jih imamo torej QBO (EAST), izjemno nizka sončna aktivnost, la nina, če bi se ti zonalni (zahodni) vetrovi enkrat izpodrinili, bi imeli skoraj misijo nemogoče, da bi se okrepili nazaj, ker bi jih blokirali prej omenjeni dejavniki. Posledično bi bili možni podobni scenariji kot v zimi 12-13 ali pa 09-10, ko se zima ni in ni hotela posloviti. Že kar nekaj časa pa se nakazuje kar precej veliko segrevanje stratosfere ravno v višjih delih stratosfere, sploh na wave 1 (Aleutski anticiklon). V zadnjih dneh pa se nakazuje tudi zmerna wave 2 aktivnost (Azorski anticiklon). Če bo segrevanje dovolj izrazito in močno bi lahko bil možen split vorteks kot letos januarja ali pa tisti pravi SSW. Ker smo v la nina zimi je ta verjetnost mnogo višja kot recimo ob NEUTRAL zimah. Zanimivo obdobje nas čaka, vsekakor bo za spremljat.« Zadnje urejanje: 24. December 2017, 00:23:53 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8109


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in Steiermark 254 m.n.v

« Odgovori #2 dne: 23. December 2017, 11:07:07 »

Spodnja slika (moči zonalnih vetrov) me je danes zjutraj skoraj iz stola vrgla. Če bo šlo tako dalje, potem bi lahko na to zimo skoraj pozabili. Na srečo še imamo tukaj glavni pozitivni faktor in to je, da še imamo čas za spremembo. Če pa bi sedaj bili v sredini januarja pa bi bilo že zelo slabo tole. No bomo videli.
Ne vem kaj bi bil razlog za tako nadpovprečne vrednosti zonalnih vetrov med 40-60N. Ob qbo east zimah, la nina, nizki sončni aktivnosti bi načeloma morali biti zonalni vetrovi mnogo šibkejši. Res nimam pojma kaj se dogaja. Trenutno več ne najdem enega pozitivnega faktorja (pred par dnevi je ta faktor še bil viden), ki bi nam prinesel pravo zimo januarja, no mogoče srednje velika wave1,2 aktivnost. Pa naj me vreme demantira enkrat v pozitivno smer.
EC zonalni vetrovi.GFS zonalni vetrovi. Le-ta pa riše drastičen padec hitrosti zonalni vetrov na (60N, 10 hpa torej v stratosferi) nekje po 5.1. Tako da ni še vse izgubljeno.Sem rekel, da bom pisal bolj objektivno in ne samo po mojih željah in to obljubo bom držal.
« Zadnje urejanje: 23. December 2017, 18:26:27 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
ANDONE
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1986-10-01
Sporočila: 1335

Lokacija: ljubljana- bežigrad
vreme je bil, je in bo


« Odgovori #3 dne: 23. December 2017, 11:55:14 »

Odlicno napisano krispy!

Zaenkrat se nakazuje, da se bo trend zime nadaljeval.

Okoli 26.12.pričakujemo spremembo vremena po zimskih temperaturah bo prišel močan jz vetr z vlago in že prej bo sledila otoplitev v visinah. Sledi dan dva dezja z mejo sneženja  800 in 1500m nato ohladitev in prehod dežja v sneg po večini nižin, ali bomo šteli centimetre tudi po nižinah pa je odvisno od tega kako se bo pozicioniral sekundarni ciklon. Lahko, da bomo ponovno deležni samo mešanja dež/sneg.

Spodnji slika nakazuje ravno to kar sem zgoraj laično opisal.
Prijavljen

matic19
Uredništvo Biltena ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1990-09-19
Sporočila: 1740


Lokacija: Ljubljana-Šiška

Email
« Odgovori #4 dne: 26. December 2017, 21:29:21 »

Bom na hitro prilepil karto anomalij za mesece januar-februar-marec, model CFS. Mislim, da pove svojo zgodbo z anomalijami med +2 in 3°C, proti vzhodu Evrope še več. Nad Grenlandijo se bo v nadaljevanju kot kaže povsem zaprlo z globokimi cikloni, ki ne dopustijo več vzpona anticiklona na sever, ki bi poskrbel za transport hladnega zraka v Sredozemlje, kar je vidno na drugi sliki. Naši kraji so na robu zonalnega toka z zahodnimi vetrovi, ki so včasih bolj JZ smeri in bolj vlažni, drugič pa malo bolj SZ, ki so bolj suhi zaradi prehoda preko Alp. Pri SZ vetru se lahko nadejamo tudi zelo toplega vremena zaradi fenskega učinka. Nekako v stilu zadnjih let, ko smo gledali podobne vzorce. Tak vzorec lahko traja tudi več tednov. Seveda se lahko še kaj spremeni vmes, zaenkrat pa ne vidim ničesar, kar bi kazalo na hudo zimo v nadaljevanju za Evropo.
« Zadnje urejanje: 26. December 2017, 21:32:35 od matic19 » Prijavljen
paradolf
Član VD ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 10411


Lokacija: Podgorje-Kamnik 387m.n.m. Ob gozdu 20m nad ravnino
robi.dolnicar@avtera.si
Email
« Odgovori #5 dne: 27. December 2017, 12:13:16 »

Poslabšanje in s tem nov padavinski dogodek je že v teku. Zaenkrat lahko vidimo proženje padavin na zahodnih pregradah in v Kvarnerju kjer tudi zagrmi.
Z jugozahodnimi vetrovi k nam priteka vse bolj vlažen zrak. Hkrati pa v severno in zahodno Sredozemlje priteka hladnejši zrak, ki bo v prihajajoči noči generiralo sekundarni ciklon v severnem Sredozemlju. Le ta bo kot kaže kar globok, saj se pričakuje da bo tlak padel lahko tudi pod 985 hPa za krajši čas. Tudi pri nas bo šlo verjetno pod 990 hPa.
Zvečer se bodo padavine pričele krepiti. Zlasti na jugu lahko pričakujemo kar veliko padavin, tako da lokalna razlivanja niso izključena glede na zadnje izračune.
Najmočnejše padavine bodo predvidoma sredi noči na četrtek, proti jutru pa bodo padavine oslabele in marsikje ponehale. Bistvenih ohladitev v tem padavinskem dogodku še ne bo. Meja sneženja se bo sicer nekoliko znižala, a kaj dosti pod 1100 metrov ne bo šlo v večjem delu države. Le na severozahodu bo šla kot kaže že do dolin. Dopoldne bo tam lahko še občasno snežilo, drugje pa naj bi padavin bilo le za vzorec.

Drugi del poslabšanja pa bo kot kaže odvisen od tega kako severno bo sekundarni ciklon potoval mimo nas. Trenutno kaže da se bodo popoldan padavine na jugu zopet okrepile in se širile proti severu. Ob tem dogodku se bo tudi hladilo. Kako severno bodo segale padavine je še uganka. Verjetno tja do osrednje Slovenije kar gotovo, severneje pa je še pod vprašajem. Še vedno so razhajanja v modelih velika, čeprav je dogodek pred vrati. Cikloni so in bodo vedno nepredvidljivi ostali  shrug
Ob ohladitvi in padavinah kjer pač že bodo, se bo meja sneženja spuščala. Trenutno presek za jv Slovenije kaže, da bi se lahko dovolj ohladilo, da bi meja sneženja prišla do nižin. Drugje trenutno ni videti da bi bilo padavin dovolj. Seveda v prid sneženju v nižinah tokrat govori tudi znižana ploskev 850 hPa zaradi nizkega zračnega tlaka.

Zgornje napisano je samo moje videnje tega dogodka in se lahko glede na nepredvidljivost ciklonov obrne tudi drugače. Že recimo jutranji AT Aladin kaže bistveno več padavin ob ohladitvi v drugem delu. Padavine naj bi se razširile nad celo Slovenijo in bile najmočnejše ravno v osrednjem delu. Seveda bo lahko nov AT Aladin ki bo izšel vsak čas, sliko povsem obrnil na glavo.

Padavine v drugem delu bi nato v noči na petek povsod ponehale in nato nas čaka zopet nekaj suhih dni.
Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
medovreme
Administrator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1979-04-12
Sporočila: 2696


Lokacija: Kamnik - Duplica

« Odgovori #6 dne: 27. December 2017, 18:43:12 »

Hladen zrak je pljusknil v Sredozemlje, nastal je sekundarni ciklon (primarni severno od Alp). Njegova nadaljnja pot je precej negotova, predvidoma bo šlo njegovo jedro južno od naših krajev, v kolikor pa bi šlo nekoliko bolj severno, bi bilo padavin več, s tem pa tudi večja verjetnost za snežne padavine do nižin. Vsekakor je situacija zanimva že zaradi predvidenega nižjega zračnega tlaka (pod 990 hPa) in izredno mejne situacije. Presenečenja so še vsekakor v igri.

lp, Marko
Prijavljen

Kaj je na obzorju?
matic19
Uredništvo Biltena ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1990-09-19
Sporočila: 1740


Lokacija: Ljubljana-Šiška

Email
« Odgovori #7 dne: 27. December 2017, 20:24:45 »

Se strinjam s trditvijo, da so sekundarni cikloni nepredvidljivi, vseeno pa sem mnenja, da bo jutri meja sneženja ostala nad 500m, le ponekod na jugu bi se lahko spustila tudi proti nižinam ob predpostavki, da bo intenziteta padavin dovolj velika. Aladinov presek ni ravno naklonjen sneženju po nižinah, kot je že napisal @paradolf. Dejstvo je, da bo ohladitev zamudila za nastankom sekundarnega ciklona, kar pomeni, da se bo ciklon umaknil na jug, še preden se bo dovolj ohladilo tudi po nižinah. Tla so se ogrela, ohladitev pa ne bo ravno hitra in izrazita. Tudi v najboljšem možnem razpletu ne pričakujem več kot kak cm ali dva snega v nižinah. V višjih legah bo snega verjetno nekaj več, nekje 10 cm v krajih nad 600 m nad morjem.
Prijavljen
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: