Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumZnanost in reportažeZanimivi člankiRadarska slika
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Radarska slika  (Prebrano 10433 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
goldhorn
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1965-09-25
Sporočila: 1780


Čepovan 618 mnv


« dne: 12. September 2017, 11:34:21 »

Na radarski sliki meteorologov so se v ponedeljek pojavili nenavadni koncentrični obroči s središčem na lokaciji radarjev na Lisci in še bolj vidno na Pasji ravni.

ČLANEK
Prijavljen

La Crosse 330-2315
Gorazd
Član VD ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1972-12-15
Sporočila: 1502


Lokacija: Zatolmin - 260m

WWW
« Odgovori #1 dne: 12. September 2017, 11:50:35 »

Koncentrični krogi so vedno na istih mestih. To bi pomenilo, da se snežinke vedno talijo na isti nadmorski višini. Ne bi jaz kupil te razlage. Meni se zdi, daje samo polje radarja razdeljeno po občutljivosti od centra radarja na premajhno število. Če moraš v 10 korakih priti do konca območja so preskoki večji, kot če bi imel na voljo 100 korakov. Ampak verjetno smo plačali le za 10 korakov.
Prijavljen


Mejte se radi
komar
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 629


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #2 dne: 14. April 2020, 15:58:43 »

Še kdo opazil odboje nad Vrhniko, natančneje nad Ljubljanskim vrhom, kjer je v preteklosti deloval vojaški radar? icon_question icon_confused
ti odboji so že dalj časa..... enaki odboji so tudi v Avtriji.... nad SG -sloven gradcem
Odboji v Avstriji so posledica polja vetrnih elektrarn, ki odbijajo radarske valove in to se pokaže kot padavine. Tako nam je bilo razloženo na srečanju v Brdih Smiley Kaj je pa nad Vrhniko pa ne vem. Morda vojaški radar še vedno deluje in moti vremenskega ali kaj podobnega.
Tam v Avstriji je radar na Koralpah. Kakšen radar je pa ne vem.
Mislim, da sta odzgoraj dva letalska radarja. Za enega vem, da so ga v letu 2015 prenavljali, pa nam morda od takrat "heca" naše spektre. Je pa res, da se odbija od grebena, kjer je postavljeno vetrno polje na Wienebene, ampak tisto polje je že nekaj časa, preden se je pričelo prikazovanje na našem radarju  icon_question.
Edit: Sem se zmotil, vetrno polje so izgradili leta 2017, kar se sklada s pojavom naših motenj. Bo kar to držalo.
Gori je radar za letališče Zeltweg  Wink
Samo za tebe @gregach  Grin
Bil je ozek pas:


Morda padavine niso padale navpično in je ta pas tla zadel za 1,5km bolj JZ. Karta ne bi smela biti za toliko narobe prikrita z radarjem. Bližnja Lisca je na kakšnih 200m natančno nacentrirana na križec.
Zdaj razen če je tudi ta križec premalo točno lociran. Ker križec od Pasje Ravni greši za dober km. Tudi sicer je vidno pri akumulacijah ker naredi luknjo ob križcu. Državna meja radarja je pa preveč površna, da bi se dalo nanjo karto postavljati na več kot 1km natančno ali nanjo preveč zanašati.
Če potegnem radar 1,5km proti JZ, sicer pade križec od Lisce in večji del državne meje ven, ampak raporeditev padavin gleda na izmerke je pa potem idealna. V glavnem, na nič od radarja se lokacijsko ne da zanesti. Še najbolj zaupam križcu Lisce in da nato čim bolje ujamem celo mejo.
S čim se mi ukvarjamo...  icon_lol
Sicer pa to itak ni neka eksaktna znanost. Če bi program na "random" vrgel akumulacijo ven glede na neko povprečno intenziteto bi Podčetrtku kazalo 5 mm. Včasih pozabljamo kako zelo različne intenzitete se pojavljajo ob enakih barvah in da maksimalna odbojnost ni enaka intenziteti pri tleh. Še celo nadmorska višina ni povsem zanemarljiv dejavnik, ko se padavine na poti proti tlom sušijo.
« Zadnje urejanje: 03. Maj 2020, 11:25:29 od komar » Prijavljen

Popravila vseh znamk mobitelov in računalnikov: https://m.facebook.com/Cegla-Servis-100182751898460/
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: