LattePanda - windows 10 računalnik na vezju

(1/1)

matic19:
Našel sem alternativo raspberry-ju, ki poganja le linux operacijski sistem. Gre za LattePanda računalnik na vezju (computer on board), ki je zmožen poganjati "čistokrvni" windows 10. Zadeva bi znala biti uporabna za tiste, ki niste vešči uporabe Linux okolja, bi pa radi zmanjšali porabo elektrike za računalnik za vremensko postajo. Cenovno je nekje 2-3x dražja od raspberry-ja, cene se začnejo pri 79$ za osnovni model in končajo pri 140$ za najbolj zmogljiv model. Pri enem modelu za 110$ je zraven že priložena licenca, pri ostalih pa jo je potrebno kupiti oz. dobiti na tak ali drugačen način. Zagotovo bom naročil vsaj enega, da ga stestiram in da vidim, kaj se da z njim narediti. Predvsem me zanima, kako se bodo obnašali programi za vremenske postaje (weatherlink, wswin, cumulus...).

http://www.lattepanda.com/
http://www.dfrobot.com/index.php?route=product/search&description=true&search=LattePanda

hudi:
Zanimivo. Sem eden tistih neveščih :)  Pa še Cumulusa ne bi rad menjal...

Bom pa počakal na tvoje poročanje o izkušnjah in še cene bojo mogoče ta čas kaj padle  ;)

Oblak69:
Dobra novica Matic  :beerchug:.... če boš potreboval VP (Davis vantage), ti jo lahko za kak teden posodim.

matic19:
Kot dogovorjeno se oglašam v tej temi. Stvar sem stestiral, kolikor sem jo lahko brez postaje. Ugotovoitve so sledeče: računalnik poganja navadne windows 10, ki pridejo prednaloženi na vezju. Zagon je plug-and-play, treba je le priklopiti miško, tipkovnico in monitor. Odzivnost je nad pričakovanji, lahko se brez problema kosa z Raspberry 3. Ker gre za običajen win 10 sistem, je na njem možno poganjati vse programe, tako kot na običajnem PC-ju. Testno sem nanj naložil program weatherlink ter vse skupaj odnesel k @Aquaticu, kjer sva priklopila postajo in zalaufala vso stvar. Računalnik deluje že vsaj en mesec (ali še kaj več), brez večjih problemov. Ker je samo vezje nameščeno poleg konzole na polici, tudi ni bilo možnosti za priklop tipkovnice in monitorja. Za dostopanje do sistema je nameščen program TeamWiever, prek katerega je omogočeno oddaljeno namizje. Tu je protrebno skleniti določen kompromis glede odzivnosti in kvalitete prikaza, vendar pa to ponavadi ni moteče, še posebej ob dejstvu, da se statistika dela le enkrat na mesec.

Edina težava se pojavi pri zagonu ob izpadu napajanja. Privzeto se vezje ne zna samo postaviti oz. zagnati po ponovnem prihodu napajanja, potrebno je pritisniti eno tipko na vezju. K sreči sem našel nek modificiran BIOS, ki ima to omogočeno, kar je dovolj za naše potrebe, v primeru izpada elektrike. Če se bo kdo kaj ukvarjal s tem, tu je modificiran BIOS: https://github.com/LattePandaTeam/LattePanda-Win10-Software

So se pa vezja podražila za 10$ od mojega nakupa (očitno veliko povpraševanje), tako da zdaj stane osnovni model cca. 89$ brez poštnine. Na prvi pogled morda drago, vendar se "investicija" povrne v pol leta, ob predpostavki, da je za pobiranje podatkov iz postaje tretnutno namenjen namizni PC, ki je priklopljen ves čas in porabi v povprečju 100W (in več) elektrike.

Navigacija

[0] Seznam sporočil