Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremenske postajeVremenske postaje po Sloveniji (Moderatorji: ŠTROMAR, mat89)Vremenska postaja OŠ Gorenja vas v Poljanski dolini
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Vremenska postaja OŠ Gorenja vas v Poljanski dolini  (Prebrano 5425 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
Oblak69
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1969-08-17
Sporočila: 6228


Lokacija: Šentjošt nad Horjulom; 642m Član VD ZEVS

Email
« dne: 16. Junij 2016, 10:35:19 »

Na osnovni šoli Gorenja vas je že nekaj časa tlela želja po postavitvi lastne vremenske postaje.
Spomladi letos sta se učitelja te šole obrnila za pomoč pri izbiri in postavitvi VP na društvo ZEVS oziroma name. Z veseljem se jim obljubil sodelovanje.
Vse finančne obveznosti pri nakupu VP in ostalih pripomočkov za prenos podatkov je prevzela OŠ, postavitev postaje pa sva opravila z hišnikom.
Ob realizaciji projekta sta sodelovala še naš predsednik in pa predvsem Matic Cankar, ki je postavil spletno stran z aktualnimi podatki.

Za prenos podatkov je uporabil Raspberry Pi.
Nekaj osnovnih podatkov vremenske postaje:

Postaja: Davis Vantage Pro2  6152EU
Lokacija: OŠ- Gorenja vas  -  vas v Poljanski dolini, ki jo na  JZ delu obdaja greben Žirovskega vrha, na JV delu Polhograjsko hribovje, na severni strani pa Blegoš
Nadmorska višina: 415 m
Geografska širina: 46°1'N
Geografska dolžina:14°1E    
V uporabi od: 10.6.2016 dalje
Programska oprema: Wview + DataLogger - 6510USB
Operacijski sistem: Linux
Priklop: original COM port
Spletna stran:http://748.gvs.arnes.si/vremenska/
Povezave:
http://www.os-ivantavcar.si/
http://www.skofja-loka.com/domov/o-nasih-krajih/gorenja-vas-poljane.aspx

Podnebne značilnosti:

Gorenja vas in okolica Poljanske doline ima zmerno celinsko podnebje zahodne in južne Slovenije, za katerega so značilne zmerno mrzle zime in mila poletja, čez vse leto pa precejšnja količina padavin. Povprečna januarska temperatura se giblje med 0 in –3 °C, povprečna julijska pa med 15 in 20 °C. Srednje letne temperature se v Poljanski dolini gibljejo med 8 in 10 °C . Višji deli Škofjeloškega hribovja imajo že značilnosti gorskega podnebja, za katerega je značilno, da je povprečna januarska temperatura pod –3 °C, povprečna julijska pa več kot 10 °C.
Značilna je tudi velika količina padavin, nekje med 1700 in 3200 mm padavin letno, kar območje Poljanske doline uvršča med najbolj namočene predele Slovenije.
Širše območje Poljanske doline ima submediteranski  padavinski režim, za katerega je značilen primarni višek padavin v mesecu oktobru oziroma novembru, sekundarni pa v maju oziroma juniju. Primarni nižek se pojavlja v januarju, februarju oziroma marcu, sekundarni nižek pa julija oziroma avgusta. V povprečju največjo letno količino padavin prejmejo območja ob alpsko-dinarski pregradi, kar se na obravnavanem območju najizraziteje odraža na stiku Škofjeloškega in Cerkljanskega hribovja. Vrhova Porezen in Blegoš namreč predstavljata prvi gorski pregradi v smeri od morja, ki presegata 1500 m. Dno Poljanske doline prejme letno okoli 1600 mm padavin, kraji na nadmorski višini okoli 800 m prejmejo okoli 1800 mm, še višje ležeči kraji pa lahko prejmejo tudi več kot 2000 mm letno (Čer,2012). Za poletni in zgodnjejesenski čas so značilni tudi dnevi z nalivi oziroma nevihtami, ki  so povezani s hladno fronto in lahko občasno privedejo tudi do pojava poplav.
Vir: povezava
« Zadnje urejanje: 16. Junij 2016, 12:26:17 od Oblak69 » Prijavljen

JaniS
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1963-03-30
Sporočila: 2707


Lokacija: Lj - Male Vižmarje
324 mnm


« Odgovori #1 dne: 16. Junij 2016, 10:50:30 »

 icon_wink
Da bi vsaj bilo več takih projektov . . .
Prijavljen

**** WS3500 za moje veselje ****  - zunanji senzor na oknu v 3. nadstropju, S stran
Oblak69
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1969-08-17
Sporočila: 6228


Lokacija: Šentjošt nad Horjulom; 642m Član VD ZEVS

Email
« Odgovori #2 dne: 10. Avgust 2016, 19:24:30 »

Kdor je kaj v zadnejm času spremljal to VP, je lahko opazil, da je bila nekaj časa brez povezave.
Da so podatki zopet dosegljivi preko spleta, pa gre zasluga zopet "našemu" Maticu (@matic19),
ki je moral zaradi nezaželenega vdora oziroma hekerskega napada v računalniški sistem internetnega ponudnika amis ponovno opraviti DNS in ostale nastavitve.
Upam, da sedaj ne bom več prihajalo do teh neljubih dogodkov in da bo postaja še naprej služila širšim opazovalcem vremena.
Zatorej hvala Matic, ki poleg društvene postaje Lubnik sedaj skrbiš še za to VP  praise

Lp, Robert

p.s. Lahko še tudi sam dodaš kako dodatno pojasnilo k temu  Wink

Povezava do postaje: VP OŠ Gorenja Vas
« Zadnje urejanje: 10. Avgust 2016, 19:28:33 od Oblak69 » Prijavljen

matic19
Altostratus

Prisoten Prisoten

RD: 1990-09-19
Sporočila: 1753


Lokacija: Ig

Email
« Odgovori #3 dne: 10. Avgust 2016, 20:11:08 »

Morda zgolj v opozorilo vsem, ki se boste ukvarjali s čim podobnim: VEDNO zamenjajte privzeto geslo na Raspberry-ju. Mene je ta šola drago stala. Niti ne toliko v finančnem, kot v časovnem smislu saj sem moral novo namestiti sistem. Nisem si mislil, da se to dejansko dogaja, ampak očitno se to zaradi velike popularnosti RPI-jev izplača.

Potrdil sem na dveh primerih, da se dogajajo skriptni napadi na raspberry-je iz različnih IP-jev. Gre za "brute force" napade, pri katerih se napadalci oz. boti s skriptami poskušajo povezati na RPI-je preko SSH povezave in nanje namestiti program, ki počne vse mogoče po omrežju. To se tudi lepo vidi iz log datotek, kjer skripte poskušajo z up. imeni in gesli po abecedi in ena kombinacija je uspešna. V dotičnem primeru mi je skripta namestila ukaz za pregled odprtih SSH portov in še neke, meni nerazumljive ukaze s preusmerjanjem podatkov, ki so se izvajali vsako minuto. To je zaznal tudi ARNES, ki je posledično blokiral IP raspberry-ja. Poleg tega mi je pobrisala tudi vse mape, v katerih so shranjene predloge za generacijo spletne strani za prikaz podatkov. Razlog je po mojem v tem, da sem tej mapi nastavil pravice za urejanje vsem uporabnikom RPi-ja, zaradi lažjega in hitrejšega spreminjanja teh predlog.

Če potegnem črto, če bi že prvič spremenil geslo (kar traja 10s), bi si prihranil veliko dodatnih ur dela s postavljanjem sistema na novo.
« Zadnje urejanje: 10. Avgust 2016, 20:13:29 od matic19 » Prijavljen
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: