Že nekaj časa spremljam količino padavin,ki pade letno na območju Pohorja in okoliških krajev.In razlike med letno količino padavin če primerjamo nižine, so lahko že pri par kilometrih kar velike.
Seveda je vzeta povprečna letna količina padavin med letom 1961-1990,ampak mislim da se kaj dosti pri razporeditvi padavin čez leto ni spreminjalo.
Torej za primerjavo sem vzel Miklavž na Dravskem Polju,ki leži že izven Pohorja,na njegovi vzhodni strani in kraj Ruše,ki leži na severni strani Pohorja.Zračna razdalja med tema krajema je 17 kilometrov in razlika glede količine padavin je očitna.V kraju 2 je vpliv Pohorja večji,vlažne zračne mase se navlažijo in na drugi strani spustijo,kraj 2 ima z razliko od kraja 1 zmerno celinsko podnebje centralne Slovenije,medtem ko ima kraj 1 zmerno celinsko podnebje vzhodne Slovenije.Potencialno je vpliv reliefa na količino padavin v kraju 2 že kar velik,ampak le v primeru če padavine pridejo čez orografsko pregrado.Seveda nima relief tako velik vpliv kot ponekod v hribovitem svetu zahodne Slovenije,Julijskih Alp,Karavank.
Kraj 1,ima povprečno letno količino padavin po legendi gledano od 900-1000 mm,medtem ko ima kraj 2 letno količino med 1200-1300mm, torej celo več padavin kot kraji(Dravograd,Novo mesto,Celje) in nekje isto kot Črnomelj,Mislinja.
Zato se tudi jaz včasih čudim,kako proti letališču Mariboru ni skoraj nič padavin,pri nas pa jih je kar nekaj.Tudi pozimi,ko se pelješ od vzhoda proti zahodu je res zanimivo spremljati,kako je vedno več snega.
V vsakem primeru bi rad povedal,da je zelo zanimivo kakšne razlike se v naši mali Sloveniji lahko dogajajo.

Sem pa na hitro naredil tudi v zemljevidu koliko je padlo padavin v moji okolici v lanskem letu 2015. Lepo je vidno kako se količina padavin enakomerno zmanjšuje v smeri od jugozahoda (bližje si Pohorju več je padavin) proti severovzhodu,vzhodu,severu.

Tole je vsaj za mene zelo zanimiva stran na kateri lahko primerjaš temperature,padavine,vodnatost rek,prst po Sloveniji in še marsikaj zraven.Samo klikneš na tvoj kraj in že ti vrže ven nadmorsko višino itd. V glavnem super je...
http://gis.arso.gov.si/atlasokolja/profile.aspx?id=Atlas_Okolja_AXL%40Arso&initialExtent=534368.96%2C150583.65%2C39.6875Mogoče sem se malo razpisal,morda bo vendarle komu to zanimivo.