Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeEkstremni vremenski pojavi po SLOVENIJI (Moderatorji: paradolf, ŠTROMAR)Obilno deževje v SZ Sloveniji med 9. in 11. januarjem 2016
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Obilno deževje v SZ Sloveniji med 9. in 11. januarjem 2016  (Prebrano 34544 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
robi14
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1979-12-26
Sporočila: 661


Lokacija: velenje

« dne: 13. Januar 2016, 00:36:44 »

Pozdravljeni,

da dodam še jaz svoje videnje preteklega poslabšanja.
Od 9. do 12. januarja smo imeli v planu preživeti podaljšan vikend v Bohinju na smučišču in gorah, a se je zadeva zaradi vremena obrnila povsem na glavo.

Že v soboto je bilo deževno in kaj več kot malo postavljanja na smuči na Pokljuki nam ni uspelo.
Naslednji dan smo hoteli dopoldan skočiti na Vogel, pa je bilo že vse pripravljeno na enormno zlivanje, ki se je potem nadaljevalo v ponedeljek in se zvečer tudi končalo.
V torek zjutraj takoj pregledam vremenske kamere na Voglu. Ko sem videl znamenitega snežka in komaj 10 cm novega snega sem se samo nasmehnil.
Po zajtrku smo hitro pospravili in se odpravili soncu naproti - smer Planica.

Sledi kratka fotoreportaža...

Z željo, da bi videl vse  razsežnosti močnih padavin, se odpravim proti slapu Savica...
Vode na cesti ogromno, iz gozda izpod Bohinjske pregrade pa so hudourniki tekli kot zmešani in na cesto nanašali ogromne količine naplavin (na srečo večinoma listja in vej).
Prvi hudournik je bil na cesti že pri cerkvici, drugi pa je pritekel na cesto takoj za odcepom na smučišče Vogel. Ta je s sabo prinesel tudi nekaj kamenja.


Malo višje, takoj za Ukanško suho, se je s pobočja nad cesto pokazalo na stotine izvirov (večjih in manjših), ki so skupaj z odpadlim listjem in bukovimi drevesi za trenutek pokrajino še polepšali, a so na cesto nanesli veliko naplavin.


Nato je sledila Koča pri Savici in vzpon proti obema Savicama...
Mala Savica tik pod mostom


Mala Savica z mosta


Mala Savica malo naprej od poti na Komno, kjer sem obrnil...


Velika Savica v soteski


Slapovi s Komarče


Slap Savica


Slap z izvirom na vrhu Komarče


Pri slapu se mi je zdelo najbolj zanimivo, da levi pramen slapu sploh ni bil večji kot ob normalnem vodostaju, medtem, ko je desni padal skoraj brez vmesnih stopenj.
Iz tega je verjetno sklepati, da je rov po katerem se napaja levi pramen slapa dejansko zelo ozek in je že v normalnem vodostaju povsem zalit?

Na poti nazaj sem se ustavil še pri Ukanški Suhi, ki me je ta dan najbolj impresionirala... Za ta hudournik niti imena nisem poznal. Ko sem večkrat hodil skozi Blato in gozd, sem večkrat prečkal suho strugo, za katero sem sodeč po rastlinju v njej, predvideval, da teče voda v njej samo občasno oz. skoraj nikoli. Danes pa  :shock:  :shock:
Nekaj časa sem ji z namenom, da bi prišel do izvira, še sledil skozi gozd, vendar sem nato obupal...
Vprašanje za koga, ki bolje pozna te konce, je struga v gozdu Blata, struga Ukanške suhe?
Nato sem se na hitro ustavil še ob cesti in slikal jezero na polju Blato, ki bo kmalu postalo veliko naravno drsališče...  Cheesy


Glede na vse videno do tedaj sem upal, da bi se mi lahko nasmehnila še sreča in bi, seveda od daleč, lahko občudoval še izvir Govica... In res, pod vrhom Pršivca je iz stene bruhala voda v mogočnem slapu...
Govic in poplavljena čolnarna
Nato sem se ustavil še na mostu čez Savico... Škoda, da ARSO tukaj meri samo višino vodostaja in ne tudi pretoka...
Zelenega tolmuna in rib danes na žalost ni...  :lol:


V planu sem imel še nadaljevanje do Hudičevega mosta Koritnice in naprej proti soteski, da bi opazoval še številne slapove, ki so vztrajali še v torek. A zaradi premočenosti in toplega kosila, ki me je čakalo, sem raje zavil v toplo in predvem suho zavetje hotelske sobe.
Glede na res hudo zlivanje sem pričakoval, da bo kdo posredoval podatek o količini padavin. Tekom dneva ga je zapisal Orto, in sicer, na Voglu v treh dneh dobrih 400 mm padavin. Od tega samo 10 cm snega.  :roll:  :roll:  :roll:
Ne morem si predstavljati, koliko snega bi to bilo, če bi bilo samo dve stopinji hladneje, saj je ves dan bila gor temperatura okoli 1 st. Celzija...

V glavnem, da počasi končam. Pri nas v Velenju imamo težave s padavinami že pri 100 mm, tu pa je narava čisto lepo poskrbela za odvodnjavanje dobrih 400 mm.

Zaradi opisanega dogodka sem hitro pozabil na v začetku prisotno razočaranje.

Lep pozdrav,

Robi
Prijavljen
najed
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1978-06-25
Sporočila: 405


Lokacija: bohinj

Email
« Odgovori #1 dne: 13. Januar 2016, 08:38:56 »

Glede struge nisem ziher, ima pa (vsaj zame) Ukanška Suha izredno lep slap, do katerega prideš po označeni poti (table, markacije). Začne se par 100 m izven naselja proti slapu Savica, za rampo ob cesti na levi strani. Se splača pogledat, vendar mora biti precej manj vode kot je bilo tole tokrat  surprised
Prijavljen
kripelj
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1995-03-02
Sporočila: 2409


Lokacija: maribor, center, 274m nm

Email
« Odgovori #2 dne: 13. Januar 2016, 09:19:45 »

Odlično dokumentirano icon_wink res je, če bi pri nas prišlo do takega padavinskega dogodka bi bila to prava katastrofa... Tam pa zalije par cest  icon_mrgreen
Prijavljen
mat89
Uredništvo Biltena ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1989-07-22
Sporočila: 10812


Lokacija: Orešje pri Ptuju 233m Član Zevs društva

Email
« Odgovori #3 dne: 13. Januar 2016, 09:50:38 »

 icon_wink
Prijavljen

Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: