Geminidi

(1/1)

matic19:
Ta vikend bo med drugim v znamenju vrhunca meteorskega roja Geminidi. Njihov radiant oz. navidezna točka iz katere izhajajo je ozvezdje dvojčka (Gemini), od tu tudi njihovo ime. Vrhunec se pričakuje v noči iz nedelje 13. na ponedeljek 14.12., ko bo vidnih tudi do 120 utrinkov na uro, kar jih postavlja ob bok k bolj znanim Perzeidom v avgustu. Že danes ponoči bi znala biti številka utrinkov kar konkretna. Če le ne bo preveč te visoke oblačnosti, bi se splačalo it kam višje iz megle in luči po nižinah.

Nanika1991:
Zanima me, ali bodo letos geminidi dosegli maksimum 14.decembra ob 18ih, tako kot piše na tej spletni strani http://astronomija.zlahkoto.si/?q=node/106 ali danes, kot pišejo nekateri mediji. Ve kdo? Hvala  :)

matic19:
Maksimum bo danes ponoči, vendar se jih tudi v jutri še lahko vidi. Problem je polna Luna, ki onemogoča vidljivost šibkejših meteoritov, ki so v večini. Manjšina med njimi je bolj svetlih, zato bi se jih dalo videti vsaj nekaj. Jutri bi znalo biti dokaj oblačno, zato bodo še težje vidni. Ne vem pa, zakaj piše na tem linku, da bodo pogoji glede na luno odlični, ker zagotovo ne bodo  :icon_rolleyes:

Edit: maksimum bo iz 13.-14.12.

Nanika1991:
Bomo videli kako bo, mogoče vidim kakšnega jutri, če se ne bo preveč pooblačilo.

Thor:
 Vsakoletni meteorski roj, ki nas razveseljuje v zadnjem mesecu v letu. Na uro naj bi nebo preletelo kar 120 meteorjev.
Geminidi nebo razsvetlijo v noči iz 13. na 14. decembra. Vrhunec meteorskega roja bo v zgodnjih jutranjih urah, okoli 2:00 po našem času. Sicer pa boste geminide opazovali celo noč.

Kdo ve,če je bil vrhunec včeraj ali bo danes?

Navigacija

[0] Seznam sporočil