Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderator: mat89)DOLGOROČNE NAPOVEDI
Strani: 1 ... 48 49 [50]
Natisni
Avtor Tema: DOLGOROČNE NAPOVEDI  (Prebrano 458379 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
krispy123
Cumulus

Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7309


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #735 dne: 09. Februar 2018, 10:49:39 »

MJO nam gre po EC-ju v še bolj ugodno fazo 8, GFS ostaja v tudi dokaj ugodni fazi 7 in se ne premakne nikamor. Pa še la nina je precej oslabela v zadnjih dneh kar je odlična novica, sedaj smo na 3.4 coni že na meji med šibko la nino in neutralom.

V zadnjih tednih se je zgodil tudi popolni obrat SOI index vrednosti (Southern Oscillation Index), v sredini januarja so še vztrajale krepko pozitivne SOI vrednosti med Tahitijem in Darwinom, torej je atmosfera še reflektrirala la nino, ki je še vedno pravim glavni krivec za naš slabši začetek zime (tudi nekateri prispevki na raznih tujih forumih potrjujejo tole). No sedaj so te vrednosti močno v negativi, tako da atmosfera zadnji teden reflektrira in favorizira že celo el nino. Seveda za zdaj kaže, da bo prešlo v neutral ENSO fazo, kar je vseeno bolj ugodno kot pa la nina. No za dober začetek nevihte sezone bi zelo prav prišel en el nino. Bo zanimivo za spremljat.  icon_winkMJO (EC).MJO (GFS).Še ena pozitivna novica, nekateri modeli so že zavohali efekt tegale SSW-ja.

New JMA weeklies signal the emergence of a (-) Arctic Oscillation in late Feb-early Mar, likely related to sudden stratospheric warming event.
A look at the global 500mb anomalies over the next month: -North Atlantic blocking should yield continued cold/storminess for western Europe. -Extensive positive anomalies across the Arctic.Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
krispy123
Cumulus

Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7309


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #736 dne: 30. Avgust 2018, 15:41:35 »

Morda je še precej hitro, ampak vseeno osebno že nestrpno pričakujem zimo 2018/19. Novi znaki kažejo na t.i central based el nino, ki naj bi bil šibki ali t.i Modoki. Torej v tem primeru so prisotne pozitivne anomalije oceanov na tistem ENSO koridorju v centralnem delu Tihega oceana, ob obali Čila pa so te anomalije precej manj pozitivne, kar se tiče odstopanja. Spodaj prilagam "anomalije" ob tem tipu el nina. Sploh ni slabo. Sedaj pa držimo pesti, da še QBO ostane v east fazi do začetka zime pa bo takoj vse boljše, ker imamo zraven seveda še en izjemno dober pogoj in to je nizka sončna aktivnost (dejansko smo eno leto stran od solarnega minimuma), ob predpostavki da ostane pri QBO (east). Upam, da se kolega Andrej kaj oglasi, da boma podebatirala kaj o tem.« Zadnje urejanje: 30. Avgust 2018, 15:45:40 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
krispy123
Cumulus

Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7309


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #737 dne: 29. September 2018, 10:32:10 »

Update za zimo 18/19, torej imeli bomo šibki, morda zmerni el nino+ izjemno nizko sončno aktivnost+ za zdaj precej aktivno Atlantic hurrican season in to vse vpliva na sam začetek zime. Več je teh tropskih ciklonov več toplote se potem lahko transportira iznad Ekvatorja (in seveda troposfere) v višje geografske širine proti severnem polu in kasneje ima to nek vpliv na polarni vorteks, ki je ponavadi šibkejši ob bolj dejavni sezoni. Potem treba bo spremljati tudi še kako hitro se bo tale snežna odeja razširilila proti zahodu iznad Sibirije, sploh v oktobru je to najbolj pomembno. Na podlagi tega se lahko razvije močnejši Sibirski anticiklon v poteku zime, če je ta pokritosti hitra in nadpovprečna. Potem je tukaj še slavni QBO, ki naj bi bil edini slabi dejavnik za to zimo, ampak morda ni vse tako črno. Za zdaj smo še v QBO (east) fazi, torej atmosfera še reflektira vzhodne stratosferske vetrove, je pa zaslediti že po nekaterih plasteh res je QBO (west), ampak še baje nič kritičnega. Tale Gavin ki dela super napovedi na youtube že par let je super trofil ga spremljam, pravi da tudi če recimo gre na 50 hpa qbo (east) v west do začetka zime, da bo v resnici v atmosferi še vedno prisoten vzhodni tok, ker je nekakšn lag time tega prehoda kar se že ve. Poglejmo zimo 12/13, šli smo iz qbo east v west in že v rahle pozitivne vrednosti qbo-ja od februarja dalje in smo meli izjemno snežen marec. All is not lost.

Prilagam še ECMWF sezonski model za zimo 18/19.https://www.youtube.com/watch?v=DU9tXRCUP-4&t=2596s

« Zadnje urejanje: 02. Februar 2019, 10:13:37 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
Capillatus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-01-14
Sporočila: 2386


Lokacija: Pohorje - 1050 m.n.v. Vremenski samouk.

WWW Email
« Odgovori #738 dne: 18. Oktober 2018, 11:33:40 »

Vem kako sem včasih iskal grafike sezonskih napovedi, posebej ECMWF, zato sem jih sedaj ko sem malce starejši in z malo več znanja, naredil kar sam.  icon_biggrin  Končno mi je uspelo da imamo EMCWF sezonske napovedi javno dostopne. No vsaj več kot je sedaj bilo javno dotopnega, predvsem za stratosfero. Potrebno je bilo kar nekaj truda, vendar mi je uspelo. Bom do novih novemberskih zagonov dodal še tudi iste karte za UKMO sezonski model, in pa moram dodati še SST anomalije za ECMWF.

http://www.severe-weather.eu/ecmwf/
Prijavljen

krispy123
Cumulus

Prisoten Prisoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7309


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #739 dne: 29. November 2018, 18:05:10 »

Malce sem delal analizo kar se tiče moči hitrosti zonalnih vetrov po delu stratosfere. V to analizo sem vzel tri najboljše zime v tem stoletju. Torej 2005-06, 2009-10, 2012-13.

Vzeti so podatki na 10 hpa ploskvi, torej v višjem delu stratosfere. Bolj realnejši bi bili podatki iz 30 hpa, a vseeno. Ob vseh teh treh zimah je prišlo do t.i SSW eventa, ali nenadnega izrazitega segrevanja stratosfere. Večinoma se je to segrevanje začelo preko sibirske strani, ter je potem uspelo narediti "vsaj" split vorteks ali t.i razdelitve polarnega vorteksa na dva dela. Večinoma na kanadski-euroruski del. V nekaterih primerih pa je prišlo tudi do popolnega razbitja polarnega vorteksa. Vsak SSW, MSW event je unikaten, ter se ne more primerjati med sabo. Se je že zgodilo, da je SSW padel na napačno strani celine in smo kasneje dobili en izrazit anticiklonalni greben, na drugi strani v ZDA, Kanadi pa so dobivali izjemne polarne prodore daleč proti jugu. Torej če pride do nenadnega in dovolj intenzivnega segrevanja na zgornjih delih stratosfere, rabi ta "toplota" kar nekaj časa, da propagira v nižje stratosferske višine ter tudi v nadaljevanju v troposfero. Efekt je ponavadi viden komaj takrat, ko zadeva "pronica" v območje troposfere in kaj hitro se tole začne kasneje poznati na vremenskih kartah. V teh primerih so lahko izjemni zasuki pri modelih videni kar čez noč.

Primer zime 2012-13. V prvi polovici zime so prevladovali na stratosferskih višinah še zmerno-močni zonalni (zahodni vetrovi) na 10 hpa ploskvi. Zraven je bila prehodna izjema v začetku decembra, ki je nam takrat v Sloveniji dala nekaj zime takrat. A kasneje se je polarni vorteks nazaj okrepil, a istočasno je bilo opaziti precej wave1,2,3 konstantnega segrevanja tisti december, torej vršenja pritiska na polarni vorteks.

Obrat zonalnih vetrov iz zahodnih (zonalnih) je bil takrat viden v prvih dneh januarja, efekt pa je bil viden nekje okoli 15.1 s pričakovanimi posledicami. Od takrat dalje pa vse do konca zime so kasneje vztrajali relativno šibki zonalni vetrovi z prevladujočo severno cirkulacijo. Mraz je bil sicer redki pojav s prodori iznad SV-V strani, ampak vseeno je bila zima izjemno snežena.Zima 2005-2006. Večji del decembra so še vztrajali nadpovprečno ali povprečno močni zonalni vetrovi. Kasneje je sledil močan padec le-teh v zadnjih dneh decembra in sledila je izjemno dobra zima v januarju, februarju.Zima 2009-2010. Po relativnem padcu zonalnih vetrov (stratosfera) v prvi polovici decembra z efektom nekje v drugi dekadi decembra je sledil izjemno hiter porast le-teh in precej bolj trdovraten polarni vorteks. S centrom polarnega vorteksa nekje pri Grenlandiji, kot je običajna zadeva. Nekje v sredini januarja 2010 je sledil skorajšnji zonalni obrat na prevladujoče vzhodne, kot posledica SSW eventa in v nadaljevanju so podpovprečni zonalni vetrovi vztrajali vse do konca zime.Pa da pogledamo še trenutno stanje zonalnih vetrov. Ob ekvatorju po nekaterih plasteh že recimo prevladuje qbo (west), ampak še vedno pa prevladuje sploh po višjih delih stratosfere in troposfere qbo (east), torej vzhodni stratosferski tok in to vpliva na marsikaj, sploh ob šibkem el ninu eventu. Torej polarni vorteks je že večji del novembra pod napadi zmerne-močne aktivnosti iz wave 1 strani, ter rahle-zmerne iz wave 2 (Azorski AC) strani. Kar se bo poznalo pri padcu le-teh nekje do 20 m/s na 10 hpa ploskvi v začetku decembra.

Kasneje naj bi se zonalni vetrovi morda le prehodno ponovno okrepili nekje, ampak od tu dalje pa še je precej nejasnosti. Namreč nekateri CFS ensembli dajejo možnost za zonalni obrat (zahodnih) vetrov na tistem delu na hladnejše vzhodne. Morebiti, če bi se vsaj delček tega uresničil, bi se tole zgodilo res izjemno zgodaj v zimi (kasneje bi lahko morda imeli kaj možnosti v tem primeru za tudi hladnejšo drugo polovico decembra), seveda moramo upati na čimveč segrevanja tam zgoraj v prihodnjih tednih. Če to segrevanje ne bo tako intenzivno, ter ne bo potekalo na pravi strani, potem bo polarni vorteks manj ranljiv in tako v tem primeru znajo prevladovati še toplejše in milejše SZ-Z zračne mase iznad Atlantika.


Zavedam pa se, da se ti grafi, modeli spreminjajo na dnevni ravni, tako da je to le komentar na trenutne zagone.

lp
« Zadnje urejanje: 30. November 2018, 10:16:50 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
komar
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 220


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #740 dne: 04. December 2018, 13:45:41 »

Judah Johen primerja tale stratosferski event s januarjem 2006.

Če ga citiram, angleščina pa mislim da ne bo problem.

The predicted stratospheric circulation pattern due to the vertical energy transfer is for the stratospheric PV to be displaced off the pole and towards Eurasia.  But instead of the warming occurring over Alaska with induced northerly flow from Siberia to eastern North America the warming is centered over Canada with the flow from Eastern Siberia towards Europe . Were this pattern to descend to the troposphere, and I expect it will, this would confine much of the cold air across the NH to northern Eurasia including  Europe with little Arctic air across North America.  The largest positive departure anomalies would likely be across Canada and the Northern US with a suppressed subtropical jet across the Southern US keeping temperatures closer to normal.


This polar stratospheric pattern reminds me of January 2006 (stratospheric PV and surface temperatures shown in Figure iii).  This latest stratospheric PV disruption is still evolving, and the configuration can change with varying impacts on the weather.  Also, the sudden stratospheric warming should warm the Arctic in the troposphere.  A warmer Arctic favors more severe winter weather in the Eastern US (see Cohen et al. 2018), so even if the immediate impact is a much milder Eastern US, the delayed response could be more severe winter weather the second half of the winter similar to last winter following the significant PV disruption in early February. But for now, I would say that is getting ahead of myself since the evolution of the stratospheric PV is critical and still unknown.

Povprečne anomalije med 1.1-28.2.2006.Stanje na delu stratosfere (10hpa ploskev) čez cirka 14 dni.
Potem je tukaj še povečana wave 2 aktivnost, ki je za nas najbolj pomembna, saj predvidoma pogosto pomeni tole vzpon Azorskega anticiklona v smeri Grenlandije. Odvisno od situacije seveda.
Še en zanimiv prispevek od Michael Ventrica, ki tudi pogosto preučuje stratosfere in razne SSW evente. Zadevo primerja z letošnjim februarjem in kako so podobno kot sedaj modeli začeli vohati tole zadevo že tedne prej, torej z močnejšim segrevanjem tam zgoraj na 50 hpa ploskvi in itak po drugih prevladujočih plasteh, kasneje pač rabi zadeva kakšnih 10-15 dni, da propagira navzdol kot omenjeno v mojem prispevku v temi dolgoročne napovedi.

https://twitter.com/MJVentrice/status/1069689390195187712

Seveda ni nobenega zagotovila, da bo resnično prava, torej mrzla in morda tudi snežena zima recimo v januarju, februarju. Tu se pogovarja le o možnostih in kako nekatere stvari povečujejo to možnosti in nekateri pogoji zmanjšujejo. Ampak stratosfersko smo boljše začeli kot lansko leto, tudi el nino nam gre na roko, ker bo maksimalno šibki. Precej pozitivne SOI indeks vrednosti, pa negirajo v atmosferi celotno zadevo, torej znajo oblažiti ta vpliv, da ne bo prišlo do močnejšega el nino eventa.

lp.
Prijavljen

Preglednica športnih prenosov v živo: http://www.kabelska.net/viewtopic.php?f=61&t=742
Strani: 1 ... 48 49 [50]
Natisni
Pojdi na: