Tauridi

(1/2) > >>

matic19:
V teh dneh se da lepo opazovati sicer manj znan meteorski roj Tauridov. Kot že njihovo ime pove, izhajajo iz ozvezdja bika (Taurus), možno pa jih je opazovati od konca oktobra, do sredine novembra. Njihova posebnost je, da so dokaj počasni, "le" okoli 30km/s za razliko od perzeidov v avgustu, ki so precej hitrejši. Z Dejanom sva bila na Križni gori že v noči na ponedeljek, včeraj zvečer pa sta se nama pridružila še Robi in Amadej. Ujelo se je nekaj meteorjev, s prostim očesom je bilo vidnih še dosti več. Včeraj zvečer je bila frekvenca okoli 10 meteorjev na uro, proti polnoči nekoliko manj. Spodnje fotke so moje in jih bom sproti dodajal v to temo. Tudi ostali ste seveda povabljeni, da prilepite svoje fotke sem, če bo kdo slikal v naslednjih dneh. Pričakujeta se dva vrhunca, en bo jutri (5.11.) zvečer in nato še v noči na 12.11. Tudi v vmesnem času pa se brez težav kaj ujame  :)

paradolf:
Tale je predvčerajšnji


Tale včerjašnji.


Je pa bila včeraj vidnost precej slabša, kasneje se je tudi nekoliko pooblačilo. Sicer pa tudi včeraj aktivnost dokaj velika. Videl sem okoli 15 meteorjev od tega 4 bolide v treh urah kar je nekako v skladu z aktivnostjo tega meteorskega roja. Je pa res da je bilo prvo uro med 19h in 20h aktivnost bolj slaba.

brežičan:
Enega "počasnega" sem slučajno včeraj videl, nisem pa vedel, da bodo.

matic19:
Včeraj zvečer smo bili ponovno na terenu, tokrat sva bila z Dejanom, kasneje se nama je pridružil še Amadej. Lokacija: najprej sv. Tomaž nad Selško dolino, nato Stari Vrh. V zraku je bilo dosti več vlage kot prejšnjič, zato so bile fotke iz Tomaža povsem v odtenkih oranžne. Na Starem vrhu je bilo precej bolje, saj smo bili nad inverzno plastjo. Ujelo se je nekaj meteoritov, dva zelo lepa pa smo falili. Predvsem pa je bilo malo dovolj svetlih primerkov. Na spodnjih štirih fotkah so najbolj vidni meteoriti:

Tega sem falil oz. je letel preveč zahodno. Precej lepše ga je ujel Dejan.  

Aquatic:
Prve novemberske noči več ali manj preživim na prostem. Jasno zvezdnato nebo ponuja enkratno predstavo v znamenju meteorskega roja Tauridov. Kljub nizkim temperaturam je vredno vztrajati. Ta fotografija je nastala 05.11.2015 na vrhu smučišča Stari vrh.

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran