Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

ZEVS ForumVremenske postajeVremenske postaje po Sloveniji (Moderatorji: ŠTROMAR, mat89)Vremenska postaja Tolmin
Strani: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
Natisni
Avtor Tema: Vremenska postaja Tolmin  (Prebrano 117375 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 657

« Odgovori #75 dne: 29. Junij 2020, 13:41:30 »

Jaz nekih sprememb v lažnih razelektritvah ne vidim. Pozimi je en detektor občutljiv na vklop/izklop toplotne črpalke ali gorilca, tudi na fen je že reagiral. Lokacija in orientacija je očitno zelo pomembna.

Trenutno je okrog nas akcija in bo zanimivo opazovat številke :-)
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #76 dne: 18. Julij 2020, 06:52:35 »

Informacija za vse, ki vas mogoče zanima spremljanje prašnih delcev. V Tolminu uporabljam senzor SDS011 že kar nekaj časa in deluje spodobno. V Solkanu smo pred kratkim postavili podoben hobi senzor; Honeywell HPMA115S0. Prilagam nekaj slik.
Senzor je priklopljen na GPIO pine na Raspberry Pi, vmes pa je ločilni del, ki ščiti Raspberry pred razelektritvami ter zagotavlja stabilno napajanje senzorju. Velik del dela je opravil sodelavec, jaz sem poskrbel za instalacijo ter softverski del. Po specifikacijah naj bi senzor bral delce PM2.5 ter preračunal vrednosti za PM10. Poudarjam, da gre za hobi senzor in ne za uradne meritve.
Par kilometrov stran je postavljena ARSO postaja (Nova Gorica). Kljub bližini so okoliški pogoji precej različni - Solkanska lokacija je ponoči precej prevetrena iz smeri SSV, ARSOva lokacija pa je bližje centru NG in obdana s precej prometa.

Podatki so na voljo na www.i-tech.si/vreme

Na Github sem dodal python skripto za branje s Honeywell senzorja, če bi koga zanimalo. Poudarjam, da nisem softveraš - če kdo z ustreznim znanjem želi skripte izboljšati, je dobrodošel. Na Github sem dodal tudi novo arduino skico za detektor za strele. Napisana/kopirana je za SPI bus in vsebuje tudi začetno kalibracijo. V zadnjih par nevihtah sem končno (upam?) prišel do boljših nastavitev za watchdog threshold, noisefloor, itd. Zanimivo: elektromagnetne motnje v hiši so precej nižje kot pa zunaj na travniku. V hiši je strele beležil odlično, zunaj pa skoraj nič. Toplo priporočam branje AS3935 specifikacij...

github.com/peterleban
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #77 dne: 17. Avgust 2020, 07:59:45 »

Sicer tole ni instalirano v Tolminu, sem pa skrbnik tudi postaje v Solkanu in tam imam boljše možnosti za instalacijo. Prejšnji teden sem priklopil detektor za gamma, X in ostale žarke, ki imajo dovolj energije za vzbujanje fotonov v scintilatorju.
Sistem sestoji iz:
- PMT Hamamatsu 10721-210
- scintillator Scionix, EJ-200
- Red Pitaya
- napajalni del za PMT

Logika (FPGA) šteje število ter integral vzorcev, ki v eni minuti presežejo threshold (mejo). Meja je določena eksperimentalno (-160 ADC countov; range je +/- 13 bitov), brez enot. Prav tako so krivulje in vrednosti brez enot. Gre zgolj za grafični prikaz radioaktivne aktivnosti nad nami. Kakršnikoli zaključki so seveda brezpredmetni. Sem pa pred par meseci našel direktno korelacijo med detektorjem v Biljah ter tem detektorjem v Solkanu. S tem da je tale naš detektor preceeeeej bolj občutljiv in burno reagira na vsak delec. Še enkrat: rezultati so namenjeni zgolj "zabavi".
Grafa sta dva: en s potekom v preteklem dnevu, drugi pa ima raw A/D vzorce, ki so bili zajeti v času, ko je signal presegel threshold. (pulzi so negativni, zato je threshold negativen) Ogled: www.i-tech.si/vreme čisto spodaj.
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #78 dne: 18. September 2020, 20:29:28 »

Danes sem priklopil nov senzor za merjenje kakovosti zraka (PM1.0, PM2.5 in PM10). Gre za čisto nov Davisov senzor, kataloška številka 7210.
Potrebuje 5V napajanje, priklopi se na domače wifi omrežje. Podatke pošilja direktno v weatherlink oblak (podatki so vidni na zemljevidu), do podatkov pa lahko dostopaš tudi lokalno.
Poleg prašnih delcev meri tudi temperaturo in vlago (verjetno uporablja za korekcijo).

Podatke sem vključil na mojo spletno stran (www.vremetolmin.si); potrebujem še kakšno uro, da lepo popišem vse vrednosti. Do konca vikenda bo poštimano, če koga zanima.
Dodal sem par slikic za občutek.
Prijavljen
TgT
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1983-06-04
Sporočila: 1661

LFC :)

« Odgovori #79 dne: 06. Oktober 2020, 20:51:42 »

Super, si mogoce primerjal meritve z raznimi DIY senzorji?
Prijavljen

Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #80 dne: 06. Oktober 2020, 22:43:21 »

Logiram direktno v Weather Display, od tam pa dobim samo povprečne dnevne vrednosti. Zato sem napisal skripto, ki mi zajema v ločen fajl. Istočasno imam še vedno vklopljen SDS011 senzor kakšnih 10 metrov stran in tudi tam še vedno logiram. Nisem si še narisal vrednosti. SDS011 logiram vsakih 5 minut, Davis pa ima logiranje in povprečenje vklopljeno nonstop. Zato bo treba primerjavo vzeti z malo rezerve. Na prvi pogled pa sta precej podobna.
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #81 dne: 16. December 2020, 11:11:25 »

Pred nekaj dnevi sem menjal merilnik za dež. Obstoječi (preklopni) je sicer deloval v redu, občasno se mu je malo zmešalo in je poročal kakšnih 10% premalo; primejava proti ročnemu zbiralniku (hvala Gorazdu!).
Menjal sem za t.i. tipping spoon, ki paše direkt v obstoječi zbiralnik. Preklopni merilnik gre na novo lokacijo (Veternik, na Est! Est! Est! zbiralnik).
Če slučajno kdo ne pozna tipping spoon, prilagam sliko.
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #82 dne: 29. December 2020, 22:01:08 »

Pred dobrima dvema tednoma je bil objavljen prispevek o moji vremenski postaji na TV Koper, TV SLO1 ter na lokalni TV Tmin.
Kompletni prispevek je na voljo na YT. ZEVS društva sicer nisem omenil (pozabil...), sem pa le povedal par stvari. Čeprav sem jih "v ozadju" še bistveno več, le da niso prišli na posnetek. Me je pa tudi trema malo zdelala.

https://youtu.be/kGjBo_6OSKU
« Zadnje urejanje: 30. December 2020, 08:38:55 od Tminc » Prijavljen
gradiščan
Član VD ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1965-06-30
Sporočila: 5988

Lokacija: Gradišče-Brkini - 590,2 m, 11.km od Kozine proti Reki, na južnem delu je slavniško pogorje
robert.drgan@gmail.com
WWW Email
« Odgovori #83 dne: 30. December 2020, 06:18:33 »

Bravo...pravi profi... Zanimivo je, koliko instrumentov imaš...  icon_kava
Prijavljen
maestro
Uprava ZEVS
Stratokumulus
Odsoten Odsoten

RD: 1981-07-17
Sporočila: 3354

klemen.crnko@yahoo.com
« Odgovori #84 dne: 30. December 2020, 09:22:28 »

Super prispevek, čist profi!  praise
Prijavljen

VP Bohinjska Bistrica
http://meteo-bohinj.si
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #85 dne: 30. December 2020, 17:28:14 »

Hvala obema. Res je, da imam preveč instrumentacije. Prepozno sem se odločil za Davis, zato mi "ostajata" še dve postaji, ki ju uporabljam za backup oz. primerjavo. Ko se začnejo okvare, se začnejo hkrati. In potem dela ne zmanjka :-)
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #86 dne: 01. Januar 2021, 02:46:48 »

Poročilo za leto 2020 je pripravljeno; http://www.vremetolmin.si/2020/2020_Porocilo.pdf
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #87 dne: 04. Februar 2021, 23:03:50 »

Mogoče tole spada v kakšno drugo rubriko, a ker je obešeno k moji postaji, poročam tukaj.
Na vpogled sem dal tekoče podatke z ADS-B sprejemnikov v Tolminu (manj zanimiv) in v Solkanu (bolj zanimiv).
Dostopni linki so na www.vremetolmin.si in tukaj:

http://tolmin.zevs.si/ads-b/tolmin/gmap.html
http://tolmin.zevs.si/ads-b/solkan/gmap.html

Osvežujejo se avtomatsko vsako minuto.
Prijavljen
Ciril
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1975-07-28
Sporočila: 661

Email
« Odgovori #88 dne: 05. Februar 2021, 07:28:38 »

Zanimivo letno poročilo.  icon_wink

LP Ciril
Prijavljen

mat89
Moderator
Cumulonimbus
Odsoten Odsoten

RD: 1989-07-22
Sporočila: 11872

Email
« Odgovori #89 dne: 05. Februar 2021, 10:33:15 »

Odlično spisano poročilo beerchug. Torej je dežemer ob menjavi na žličko, sedaj kaže bolj točne podatke,kot prej pri vagicah?
Prijavljen

Strani: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
Natisni
Pojdi na: