Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremenske postajeVremenske postaje po Sloveniji (Moderatorji: ŠTROMAR, mat89)Vremenska postaja Tolmin
Strani: 1 ... 4 5 [6]
Natisni
Avtor Tema: Vremenska postaja Tolmin  (Prebrano 26260 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
Tminc
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 146


« Odgovori #75 dne: 29. Junij 2020, 14:41:30 »

Jaz nekih sprememb v lažnih razelektritvah ne vidim. Pozimi je en detektor občutljiv na vklop/izklop toplotne črpalke ali gorilca, tudi na fen je že reagiral. Lokacija in orientacija je očitno zelo pomembna.

Trenutno je okrog nas akcija in bo zanimivo opazovat številke :-)
Prijavljen
Tminc
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 146


« Odgovori #76 dne: 18. Julij 2020, 07:52:35 »

Informacija za vse, ki vas mogoče zanima spremljanje prašnih delcev. V Tolminu uporabljam senzor SDS011 že kar nekaj časa in deluje spodobno. V Solkanu smo pred kratkim postavili podoben hobi senzor; Honeywell HPMA115S0. Prilagam nekaj slik.
Senzor je priklopljen na GPIO pine na Raspberry Pi, vmes pa je ločilni del, ki ščiti Raspberry pred razelektritvami ter zagotavlja stabilno napajanje senzorju. Velik del dela je opravil sodelavec, jaz sem poskrbel za instalacijo ter softverski del. Po specifikacijah naj bi senzor bral delce PM2.5 ter preračunal vrednosti za PM10. Poudarjam, da gre za hobi senzor in ne za uradne meritve.
Par kilometrov stran je postavljena ARSO postaja (Nova Gorica). Kljub bližini so okoliški pogoji precej različni - Solkanska lokacija je ponoči precej prevetrena iz smeri SSV, ARSOva lokacija pa je bližje centru NG in obdana s precej prometa.

Podatki so na voljo na www.i-tech.si/vreme

Na Github sem dodal python skripto za branje s Honeywell senzorja, če bi koga zanimalo. Poudarjam, da nisem softveraš - če kdo z ustreznim znanjem želi skripte izboljšati, je dobrodošel. Na Github sem dodal tudi novo arduino skico za detektor za strele. Napisana/kopirana je za SPI bus in vsebuje tudi začetno kalibracijo. V zadnjih par nevihtah sem končno (upam?) prišel do boljših nastavitev za watchdog threshold, noisefloor, itd. Zanimivo: elektromagnetne motnje v hiši so precej nižje kot pa zunaj na travniku. V hiši je strele beležil odlično, zunaj pa skoraj nič. Toplo priporočam branje AS3935 specifikacij...

github.com/peterleban
Prijavljen
Strani: 1 ... 4 5 [6]
Natisni
Pojdi na: