Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

ZEVS ForumVremenske postajeVremenske postaje po Sloveniji (Moderatorji: ŠTROMAR, mat89)Vremenska postaja Tolmin
Strani: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 11
Natisni
Avtor Tema: Vremenska postaja Tolmin  (Prebrano 119092 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 664

« Odgovori #60 dne: 10. Oktober 2019, 07:52:53 »

Hvala @Smučar, isti efekt imam doma na moji Davis postaji. Se pa vedno pojavi, ko je sonce močno in pokuka čez/skozi oblak  Smiley
Prijavljen
regulus
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

Sporočila: 263

« Odgovori #61 dne: 10. Oktober 2019, 08:51:36 »

Tminc super za novo postajo.  icon_wink

Mi je pa zelo zanimiva ta zadeva s senzorjem za sončno obsevanje. Če te prav zastopim v kolikor postaja nima takega senzorja lahko potem s kozarčkom pridemo do zelo dobrih podatkov za moč sončnega obsevanja. Lahko malo več napišeš kako točno narediti tak senzor in kje se potem vse to preračunava...  Grin
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #62 dne: 10. Oktober 2019, 09:50:09 »

Tak senzor nima dejanske uporabne vrednosti (W/m2) pač pa le približek približka. Meni služi le za določanje stanja neba. Za to je po moje čisto primeren, ker ima tudi počasen prehod. Bolj kot je kozarček debel (npr. Frutek), bolj počasi ti bo reagiral. Za hitre spremembe lahko uporabiš prazno žarnico naprimer.

Opis mojega primera:
1-wire temperaturi senzor tipa Dallas, priklopiš na RPi preko 4k7 pullup upora. V RPi prebereš trenutno temperaturo senzorja ter trenutno temperaturo, ki jo poroča tvoja postaja (v senci). Na popolnoma sončen in "čist" dan pogledaš razliko med temperaturama, ko je sonce najvišje (ob 12h oz ob 13h). Je ranga 13-15°C (+/- ..., odvisno od kozarčka).
Če uporabljaš WD, potem ti že softver sam vse preračuna. Če uporabljaš weewx, potem rabiš še maxSolarRad field, proti kateremu potem primerjaš razliko v temperaturah. Zelo enostavno (bolj komplicirano je opisat).

Še enkrat: to je približek in meni služi le za določanje jasnosti/oblačnosti. Če ima postaja solarni senzor, potem se izogneš kozarčku.
Prijavljen
regulus
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #63 dne: 10. Oktober 2019, 12:49:07 »

Tminc hvala za obsežnejšo razlago  icon_wink

Verjamem da je stvar enostvno naredit, vendar sem še bolj začetnik in se moram še marsikaj naučit. Samo če ta senzor uporabljaš samo za to
da določiš jasnost/oblačnost s katerim senzorjem pa potem dejansko meriš W/m2, ki jo imaš objavljeno na spletni strani za Šempeter pri Gorici?
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #64 dne: 10. Oktober 2019, 12:51:25 »

Tam je Vantage Pro2 s solarnim senzorjem. V Solkanu je Vantage Vue s kozarčkom in ne objavljam W/m2.
Prijavljen
regulus
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #65 dne: 10. Oktober 2019, 15:22:00 »

Aha razumem. Zato imaš tam napisano tudi Soncno obsevanje (test)?
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #66 dne: 02. Januar 2020, 17:21:05 »

Vremenski in drugi podatki so zbrani v poročilu za leto 2019 na tej povezavi:
http://www.vremetolmin.si/2019/2019_Porocilo.pdf
Prijavljen
mat89
Moderator
Cumulonimbus
Prisoten Prisoten

RD: 1989-07-22
Sporočila: 11916

Email
« Odgovori #67 dne: 02. Januar 2020, 17:42:49 »

Odlično spisano icon_wink icon_wink
Prijavljen

gradiščan
Član VD ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1965-06-30
Sporočila: 5988

Lokacija: Gradišče-Brkini - 590,2 m, 11.km od Kozine proti Reki, na južnem delu je slavniško pogorje
robert.drgan@gmail.com
WWW Email
« Odgovori #68 dne: 02. Januar 2020, 19:23:17 »

Odlično.. icon_arrow
Prijavljen
max
Global Moderator
Cumulus
Odsoten Odsoten

RD: 1964-11-07
Sporočila: 8243

WWW Email
« Odgovori #69 dne: 02. Januar 2020, 19:40:28 »

Veliko uspeha in zadovoljstva s hobijem še naprej  icon_wink clap praise
Prijavljen

hudi
Član VD ZEVS
Cirostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1976-01-01
Sporočila: 199

WWW Email
« Odgovori #70 dne: 03. Januar 2020, 13:51:34 »

icon_wink
Prijavljen

Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #71 dne: 03. Januar 2020, 18:05:55 »

Hvala vsem. Ta hobi res lahko vzame ves prosti čas, če se "resno" ukvarjaš z njim in sploh če tehnika, ki bi morala delati, ne dela :-)
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #72 dne: 12. Marec 2020, 19:45:46 »

V Tolminu imamo še eno postajo... Na gasilski dom (hvala gasilcem!) sem namestil senzorje za veter, sončno obsevanje in padavine. Senzorji so na višini stolpa, približno 12 metrov nad tlemi. Izpostavljenost vetru je tu precej boljša, saj lahko pobira veter z vseh strani. V Tolminu sicer prevladujeta jugovzhodnik ter severozahodnik, ob poletnih nevihtah kakšen močan sunek zahodnika.
Torej, podatki o vetru bodo s te postaje precej bolj relevantni.
Zaradi odprtosti proti nebu bo (za Tolmin) optimalno tudi merjenje dnevnega sončnega obsevanja, za sladkorček je tu še UV senzor.

Logiranje podatkov bom moral narediti direktno s serverja (testna python skripta sicer že deluje in nalaga tekst fajl na spletno stran). Če bom na tej točki obupal, bom uporabil weewx in podatke dobavljal čez tekst fajle. Dela bo torej še nekaj (določanje stanja neba, štetje sončnih ur, shranjevanje, itd.), ampak važno, da bo hardver deloval.
Ker bom naredil posebno stran, namenjeno gasilcem, bom dodal še FWI (fire weather index).

Link za real-time update: https://smartweather.weatherflow.com/station/15259/grid

Trenutno ne piha kaj dosti, jutri in čez vikend naj bi bilo bolj vetrovno in bolj zanimivo opazovat števce. S klikom na vrednosti se odpre graf.
Prijavljen
Tminc
Altokumulus

Odsoten Odsoten

« Odgovori #73 dne: 26. Junij 2020, 05:45:01 »

Na tolminski lokaciji sta trenutno operativna dva enaka detektorja za strele. Nameščena sta kakšnih 20 metrov narazen (in malo v klanec). Zanimivo, da en detektor beleži razelektritve bistveno bolje od drugega. Pametnega razloga za to še ne vem, je pa letos bolj malo bližnjih neviht, da bi se dalo raziskat. Občutljivejši detektor zazna razelektritve po soški dolini SZ do Kobarida ali malo dlje, na splošno je radij nekje 10-20 km. Oba detektorja sta vezana na Arduino Nano in nato v RPi.
Popolnoma enak setup je v Solkanu pri N.Gorici. Tamkajšnji detektor dosega neverjetne razdalje, ki bistveno presegajo specifikacije (do Razdrtega, nevihte v tržaškem zalivu, do Pordenona, Udin, Čedad).
In še en enak setup je v Ljubljani v Šiški, vendar je lociran v stavbi.

Na spletno stran (spodaj) sem dodal zbir podatkov z vseh detektorjev. Prikazani so podatki tekočega dneva ter čas zadnje razelektritve. Za kaj več je zmanjkalo časa (zadnja ura, grafi, itd.).

--
Pripravljen je tudi ves material in koda za detektor za merjenje X in Gamma žarkov, le povezati je potrebno vse skupaj. Podobno stvar sem že testiral v Solkanu, vendar je bila postavitev začasna. Tale bo bolj trajna, uporabil sem cenejše komponente (Red Pitaya, PMT Hamamatsu 10721-210 in doma narejen napajalnik (5 V in 0.35 V). FPGA kodo je spisal kolega, ostalo integracijo sem pripravil sam. Več o tem, ko bo čas...
Prijavljen
javi
Cirus

Odsoten Odsoten

Sporočila: 51

WWW Email
« Odgovori #74 dne: 29. Junij 2020, 08:30:50 »

Jaz sem opazil, da mi zdaj ko so se temperature povzpele javlja več lažnih alarmov razelektritev. Lahko pa, da je kaj drugega vzrok, vendar sam nisem kaj spreminjal v okolici... Zaenkrat ni moteče  Smiley Drugače pa pohvale glede obsega senzorjev na tvoji strani icon_wink
Prijavljen

Strani: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 11
Natisni
Pojdi na: