Citiram iz Trenutnega vremena:
Kazati bi moral enako, če sta na isti temperaturi zraka.
Kar pa kaže senzor 10 km stran od tebe, je pa popolnoma nepomembno; vsaj po moje.
Jaz imam par postaj v radiju 50 metrov in vsaka kaže malo po svoje. Ne vidim pa razlike med Davis ščitom in leseno hiško, recimo. Tam je prisoten skoraj izključno le statični offset med senzorjema (recimo 0.5°C).
Pohvalim tvoj trud in delo, ki si ga vložil. Bi te pa samo opozoril, da ni vsaka plastika primerna za na sonce. Plastika od Davisa je recimo odbojna in dejansko zaščiti senzor pred vplivom sonca, plastika, ki si jo uporabil ti, pa je namenjena za druge aplikacije. Tudi če si pobarval, to še ni to. Dvojni plašč in ventilator ti bosta sicer rešila pregrevanje, bodi pa pozoren na spremembe plašča.
lp
Kaj kaže VP Koseze, je zame zelo pomembno, ker že več let spremljam razlike med mojo in tisto VP pri najrazličnejših pogojih. Takoj sem opazil razliko, hkrati pa tudi vem, da imamo velikokrat skoraj identične vremenske razmere. Poleg tega ima VP Koseze pravo ARSO hiško, kar ne morem trditi za nekatere druge bližnje VP, oddaljene 3-5km.
Ali bi kazala isto ali ne kot ARSO hiška je stvar preizkusa. ARSO hiška je pasivni ščit; opira se na naravno konvekcijo. Ne glede na to, da so polkna bela, se vendarle segrejejo za par K in ta zrak vsekakor potegne tudi v hiško. Na hitro bi rekel, da ARSO hiška stavi na svojo velikost, torej da vroč zrak blizu polken zaradi konvekcije potuje ob stenah in izstopa na vrhu, s tem pa vleče neogret zrak čez poden preko senzorja. Grem stavit, da če bi senzor postavili blizu stene, bi kazal preveč.
Moj koaksialni ščit pa senzor povsem zaščiti pred segreto zunanjo lupino, ker tisti zrak potuje v reži med obema cevema, notranja cev se zaradi tega zanemarljivo segreje. Tako notranja cev vleče preko senzorja izključno zrak iz okolice. Bi šel skoraj stavit, da bi isti senzor v ARSO hiški pokazal par desetink K več kot v mojem ščitu s prižganim ventilatorjem.
Glede plastike - zaščitena je z osnovno belo barvo za plastiko ter čez z sijajnim belim emajlom, ni šanse da UV poškoduje plastiko. Aja, z IR termometrom sem izmeril od sonca osvetljeno zunanjo plast cevi in je bila le-ta le za 3K toplejša od okoliškega zraka, tako dobro odbija sevanje! Zrak med cevema je torej manj kot 3K toplejši od okolice in ne more bistveno ogrevati notranje cevi, saj se giblje z vsaj 0,5-0,7 m/s navzgor in se hladi z okoliškim zrakom.