rudibr
Član VD ZEVS
Cirokumulus
Odsoten
RD: 0000-00-00
Sporočila: 356
|
 |
« dne: 14. Februar 2015, 10:28:49 » |
|
V teh dneh sem postavil vremensko postajo WS-2307. Je še v poskusni fazi delovanja, za začetek pa kar dobro kaže. Nekaj me zajeb**** maksimalne in minimalne temperature, sicer pa vse ostalo dela korektno. Postaja se nahaja na 520 mnv v Sevnem, kakih 500 metrov od postaje agencije za okolje, katerih podatkov pa itak nikoli nikjer ne vidim.  Če me bo kaj zanimalo, bom "smetil" v tej temi, da ne bom preveč po forumih. Seveda za zadeve, ki jih ne bom uspel najti.  Testni podatki so na naslovu www.primskovo.eu/vreme
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
rudibr
Član VD ZEVS
Cirokumulus
Odsoten
|
 |
« Odgovori #1 dne: 15. Februar 2015, 19:30:01 » |
|
testiram že tretji in dan in največ težav imam z beleženjem podatkov. Ko pogledam na centralni enoti, mi max. in min. temperaturo lepo kaže pravilno, na računalniku pa so nenavadni ekstremi na trenutke. Med zunanjim senzorjem in notranjo enoto se brezžično podatki verjetno prenašajo korektno, problem je očitno v povezavi med centralno enoto in PC. Se morda motim v ugotovitvah, ker nimam veliko izkušenj s tem?
Uporabljam pa izmenično dva programa: - HEAVY WEATHER, ki sem ga dobil skupaj z VR - Cumulus, ki sem ga prenesel z neta.
A bi kaj pomagalo, če bi spremenil nastavitev, da mi v log datoteko podatke prenaša oziroma zapisuje bolj poredko. Zdaj imam nastavljeno na 1 minuto?
|
|
« Zadnje urejanje: 15. Februar 2015, 19:39:20 od rudibr »
|
Prijavljen
|
|
|
|
rudibr
Član VD ZEVS
Cirokumulus
Odsoten
|
 |
« Odgovori #2 dne: 20. Februar 2015, 19:35:11 » |
|
Po nekajdnevnem poskusnem obratovanju moje VP ugotavljam, da so na trenutke veliki sunki v podatkih, temperaturi in vetru. Ti odkloni se zabeležijo tudi v log datoteki, zato mi ni jasno, kje prihaja do teh odklonov. Zunanjih motenj na vetromeru in na senzorju ne morem ugotoviti, ker zraven ni nobenih ovir, ki bi povzročale občasne motnje. Do tega lahko pride le med senzorjem in centralno enoto, ki sta oddaljena med seboj cca 10 metrov. Vmes pa je res, da so elektro instalacije v stenah, televizor, ADSL modem z WI-FI, še dve dodatni brezžični omrežji z ruterjem... Pa še kaj bi se našlo. Ali je res vse to tako moteče, da bi (kljub različnim frekvencam) sistem deloval z občasnimi odkloni? Danes mi je enkrat ali dvakrat izmeril hitrost vetra prek 800 km na uro.  Poglejte primer grafa za temperaturo in danes celo za padavine. http://www.geostik.com/MVGDetM.asp?K=1&P=336729
|
|
« Zadnje urejanje: 20. Februar 2015, 19:38:20 od rudibr »
|
Prijavljen
|
|
|
|
gradiščan
Član VD ZEVS
Stratus
Odsoten
RD: 1965-06-30
Sporočila: 5990
Lokacija: Gradišče-Brkini - 590,2 m, 11.km od Kozine proti Reki, na južnem delu je slavniško pogorje
|
 |
« Odgovori #3 dne: 20. Februar 2015, 20:22:27 » |
|
Kakšen priklop imaš: usb ali?
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
rudibr
Član VD ZEVS
Cirokumulus
Odsoten
|
 |
« Odgovori #4 dne: 20. Februar 2015, 22:34:54 » |
|
COM port.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
matic19
Administrator
Altostratus

Odsoten
RD: 1990-09-19
Sporočila: 1855
|
 |
« Odgovori #5 dne: 20. Februar 2015, 22:51:11 » |
|
Ali nima ta postaja možnosti povezave zunanje enote tudi s kablom? Če ima to možnost, ju poveži s kablom in pusti laufati kak dan ali dva. Če v tem času ne bo več teh motenj, pomeni da ti prihajajo motnje po zraku. Če pa se bodo napake še naprej pojavljale, je problem v tem, kot sem ti že v drugi temi napisal, da ti motnje povzroča hkratno delo z računalnikom. Če računalnika ne uporabljaš, teh motenj ni, ali se morda motim?
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
gradiščan
Član VD ZEVS
Stratus
Odsoten
RD: 1965-06-30
Sporočila: 5990
Lokacija: Gradišče-Brkini - 590,2 m, 11.km od Kozine proti Reki, na južnem delu je slavniško pogorje
|
 |
« Odgovori #6 dne: 21. Februar 2015, 12:38:08 » |
|
Lahko ima com port okvaro, posebej če je starejši..jaz že menjal 2 x.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
rudibr
Član VD ZEVS
Cirokumulus
Odsoten
|
 |
« Odgovori #7 dne: 21. Februar 2015, 15:29:50 » |
|
Ali nima ta postaja možnosti povezave zunanje enote tudi s kablom? Če ima to možnost, ju poveži s kablom in pusti laufati kak dan ali dva. Če v tem času ne bo več teh motenj, pomeni da ti prihajajo motnje po zraku. Če pa se bodo napake še naprej pojavljale, je problem v tem, kot sem ti že v drugi temi napisal, da ti motnje povzroča hkratno delo z računalnikom. Če računalnika ne uporabljaš, teh motenj ni, ali se morda motim?
Hvala za genialen nasvet. Nisem sem spomnil, da bi poskusil prek kabla. Spremljam od tretje ure dalje in bom videl, če se bodo podatki izboljšali. Sicer pa bom raziskoval dalje kot si napisal. Morda je res problem med postajo in računalnikom ali pa s samim računalnikom. Čeprav v slednje dvomim. Računalnik zapiše, kar pač dobi. Lahko pa, da moti sprejem. prek COM porta.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
rudibr
Član VD ZEVS
Cirokumulus
Odsoten
|
 |
« Odgovori #8 dne: 21. Februar 2015, 15:41:43 » |
|
Je pa zanimiv še en podatek, ki sem ga zdajle pogledal. Sama centralna enota ne zabeleži nobenih teh odklonov in mi lepo kaže najvišje in najnižje vrednosti temperature in vetra. Torej bo na relaciji centralna enota => računalnik.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
marko30
Cirostratus
Odsoten
RD: 1978-02-02
Sporočila: 166
|
 |
« Odgovori #9 dne: 22. Februar 2015, 16:58:02 » |
|
Očitno gre za klasičen problem na konverziji SERIAL-USB. Če bi prihajalo do radijskih motenj na frekvenci 433mHz, je popolnoma vseeno, če boš povezal notranjo in zun. enoto s kablom. Motnje bodo v vsakem primeru. Edina rešitev za te motnje je, zamenjava navadnih ploščatih telefonskih kablov s FTP kabli - tu mislim predvsem na povezavo med vetromerom in TH senzorjem. Povezava dežemerja ponavadi ni problem. Če imaš povezano pa tudi zun. in not. enoto s kablom (kar pa očitno nimaš), pa je dobro zamenjat tudi tega. En primer: http://www.lissproductions.org/wuhu_manual/2011/11/26/lacrosse-23xx-wind-sensor-modification/Malo neobičajne so mi edino temperaturne špice, tako da je skoraj zagotovo problem v serial-usb konverziji.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
rudibr
Član VD ZEVS
Cirokumulus
Odsoten
|
 |
« Odgovori #10 dne: 22. Februar 2015, 20:47:40 » |
|
Hvala za vse nasvete. Povezal sem senzor z enoto in stanje je enako, občasni hudi odkloni. Vsekakor je torej napaka na com-USB. Zdaj iščem eno poceni mašino, da jo bom uporabil samo za te potrebe, umaknil vse skupaj na ločen prostor in bom videl. Zdaj sem ful razočaran nad podatki, ki se mi prikazujejo na koncu.
Glede utp kablov. saj ne bi smelo biti problem glede na število žičk, saj imajo kabli pač na eni ind rugi strani enako razporeditev, sistem VP pa itak ne rabi vseh. Imam prav? Torej kupim samo utp kable.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
marko30
Cirostratus
Odsoten
RD: 1978-02-02
Sporočila: 166
|
 |
« Odgovori #11 dne: 22. Februar 2015, 21:11:42 » |
|
Ne, ni fora v številu žic. Ftp kabel ima pod plaščem aluminijasto folijo, katera ščiti pred motnjami. Utp in navaden telefonski kabel pa le te nimajo!
Imaš pa tudi možnost v Cumulusu nastavit, da ti špic ne upošteva. Poglej v calibration-spike removal. Funkcija deluje OK, samo pazi, če hočeš da deluje mora biti Cumulus vedno vključen.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
rudibr
Član VD ZEVS
Cirokumulus
Odsoten
|
 |
« Odgovori #12 dne: 22. Februar 2015, 21:32:27 » |
|
Razliko v kablih poznam, jaz sme bolj spraševal glede števila žic. Pa saj so itak na obeh straneh na enak način razporejene.
To glede špic bom pa vsekakor naredi.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ŠTROMAR
Moderator
Cumulus

Odsoten
RD: 1958-10-24
Sporočila: 9978
|
 |
« Odgovori #13 dne: 22. Februar 2015, 21:59:48 » |
|
Bodi pozoren na razpored kontaktov na obeh straneh kabla, ko boš stiskal konektorje na kabel!
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
rudibr
Član VD ZEVS
Cirokumulus
Odsoten
|
 |
« Odgovori #14 dne: 22. Februar 2015, 22:05:40 » |
|
Saj imam sicer klešče doma, ampak bom raje kabel kar kupil. 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|