Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderatorji: mat89, roky, komar) Napoved vremena - Februar 2015
Strani: [1] 2 3
Natisni
Avtor Tema: Napoved vremena - Februar 2015  (Prebrano 36895 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
medovreme
Administrator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1979-04-12
Sporočila: 2832


Lokacija: Kamnik - Duplica

« dne: 01. Februar 2015, 19:36:41 »

Pozdravljeni,

glede na to, da je predvidena precejšnja labilnost ozračja v celotnem prihajajočem tednu, je stanje vremena v prihajajočem tednu praktično nemogoče napovedati. Se pa kažejo določeni okvirji, katerih ne moremo spregledati. Nad Evropo bo očitno prišlo do vzpona anticiklona iznad Azorov nad Veliko Britanijo, deli Skandinavije in območja severno od Alp; na vzhodu in na južnem delu Alp, na Balkanu in osrednjem Sredozemlju pa bo očitno vztrajalo območje nizkega zračnega pritiska, ki se bo obnavljalo, kar pomeni pogoste padavine, mestoma lahko obilne (po trenutnih izgledih med torkom, 3. 2. in soboto 7.2.). Teden bo tako očitno vremensko pester, kje točno in v kakšni obliki bodo padavine, pa je nemogoče napovedati. Tudi globalni modeli (GFS, EC) s svojimi robnimi pogoji ostajata relativno vsak na svojem; regionalni modeli z večjo resolucijo (WRF, ALADIN) pa pridejo v poštev nekako od 72 do 36 ur pred dogodkom.

Kaj menite, v kakšno smer se bo po vašem mnenju odvila napoved?

Lep vremenski pozdrav,

Marko
« Zadnje urejanje: 01. Februar 2015, 19:45:22 od max » Prijavljen

Kaj je na obzorju?
matic19
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1990-09-19
Sporočila: 1778


Lokacija: Ig

Email
« Odgovori #1 dne: 01. Februar 2015, 22:32:10 »

Ciklon, ki nam bo krojil vreme (in živce) Smiley v naslednjih dneh se je že izoblikoval in pričel s svojo potjo v severno Sredozemlje. Tam se bo poglobil in imel pot proti Jadranu in Balkanu. Od njegove poti bo odvisno, koliko padavin bo pri nas, ima pa situacija podoben ali še boljši potencial kot prejšnji teden. Tokrat bo šlo za narivanje toplega zraka bolj iz južne smeri, zato se bo lažje izoblikoval klin hladnega zraka nad Slovenijo. Od položaja ciklona bo odvisno, ali bomo prišli skozi v snegu, ali bo šlo kje prehodno tudi v dež. Zaenkrat se kaže sneženje povsod po državi, možnosti za prehod v dež so majhne. Če bi moral napoved izdati na podlagi trenutnih kart, bi rekel, da bo po večini države padlo najmanj 20cm snega, na JV še več, saj bi se tam ob prevladujočih SV vetrovih v drugem delu poslabšanja padavine zadržale dlje časa. Počasi bo prišlo poslabšanje tudi v doseg visokoresolucijskih modelov, ki bodo dali več odgovorov glede razporeditve padavin.Prijavljen
paradolf
Član VD ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 10967


Lokacija: Podgorje-Kamnik 387m.n.m. Ob gozdu 20m nad ravnino
robi.dolnicar@avtera.si
Email
« Odgovori #2 dne: 02. Februar 2015, 05:36:41 »

Novi Aladin razkriva da naj bi prve manjše padavine dosegle Slovenijo že v torek popoldan in se pojavljale predvsem v ozkem pasu iz Kvarnerja proti severovzhodu, deloma pa tudi iz Tržaškega zaliva v smeri Gorenjske.
Nato kaže na večji pas padavin tekom srede dopoldan in čez dan, vendar bo to tudi bolj prehodnga značaja. Deluje mi kot pas padavin ki jih dela ciklon s svojim vrtenjem. Naslednje padavine pa verjtno nato v četrtek tekom jutra-dopoldneva. Seveda bi lahko tudi vmes bilo ponekod kaj malega a verjetno ne ravno veliko.
Temperature pri tleh čez dan verjetno okoli ledišča. Po preseku za Lj in Nm kaže da bi šlo lahko malenkost v pozitivo. Malo se kaže tudi vzhodnika pri tleh..
Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
pohorje_express
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 28


« Odgovori #3 dne: 02. Februar 2015, 07:02:35 »

Sem samo zvesti bralec-spremljevalec vaših napovedi. V Januarju je bilo napovedi žal zelo malo, čeprav je bilo konec meseca vreme precej pestro. Ker se tudi "službeno" ukvarjam z dejavnostjo, ki mi vaše napovedi veliko pomenijo upam da bo vaše dejavnosti na forumu tokrat več. Kdaj lahko pričakujemo kakšno bolj podrobno napoved koliko padavin lahko pričakujemo v tem tednu? Kje najti napoved količine snega ki bo zapadel? Hvala in srečno vsem!
LP P
Prijavljen
medovreme
Administrator
Nimbostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1979-04-12
Sporočila: 2832


Lokacija: Kamnik - Duplica

« Odgovori #4 dne: 02. Februar 2015, 08:34:59 »

Pozdravljen,

glede količine snega in kje ter predvsem koliko ga naj bi zapadlo v prihodnjih dneh, je žal nemogoče napovedati. Sredozemski cikloni so zelo nepredvidljivi in že manjši pomik v severnem Jadranu proti severu pomeni izrazito spremembo v količini padavin, ko se toplejše zračne mase narinejo nad južni del Alp in Dinaride.
Po trenutnih izgledih kaže na večdnevno snežno epizodo po večini države s pričetkom v jugozahodnih in zahodnih krajih na alpsko - dinarski pregradi že v torek sredi dneva oziroma popoldne. Vzhodna in severovzhodna Slovenija bi znali biti v torek večji del dneva sončni, nato pa se bo v noči na sredo tudi tam pooblačilo, povsod po državi, lahko tudi ob morju pa se bodo pričele pojavljati rahle padavine, tudi po nižinah kot sneg. V primeru, da bo šel ciklon malenkost bolj proti severu kakšen dež po nižinah južne, jugovzhodne Slovenije ni izključen (v začetku), nato pa bi morala tudi intenziteta padavin pripomoči k sneženju.
V kolikor pa bi ciklon odbilo bolj južno, potem bi v večjem delu imeli rahlo sneženje z nižjimi temperaturami, le na jugu, jugovzhodu in severovzhodu bi imeli več snega.
Sneženje se bi z bližino ciklona krepilo, najmočnejše naj bi bilo v sredo in četrtek, nadaljevalo naj bi se v petek (vendar manj kot prejšnja dva dneva). Vikend naj bi bil posebej v nedeljo sončen, s posameznimi snežnimi plohami in mrazom.
Vsekakor bo zelo zimsko, o količini snega pa si tudi g. Velkavrh danes zjutraj na radiu ni upal napovedati (zaradi nepredvidljivosti same situacije).

lp, Marko
« Zadnje urejanje: 02. Februar 2015, 09:22:48 od medovreme » Prijavljen

Kaj je na obzorju?
paradolf
Član VD ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 10967


Lokacija: Podgorje-Kamnik 387m.n.m. Ob gozdu 20m nad ravnino
robi.dolnicar@avtera.si
Email
« Odgovori #5 dne: 02. Februar 2015, 08:55:45 »

Trenutni novi ECMWF kaže da bi po zadnjem izračunu padavin v snežni obliki bilo največ v četrtek od poldneva pa do petkovega jutra. Padavine so dokaj enakomerno razporejene. V večjem delu države bi se glede na ta izračun snežna odeja odebelila med 15 in 40 cm. Za lokalne izračune pa bomo še počakali visokoresolucijske modele. Snežilo bi lahko večinoma ob negativnih temperaturah tudi v nižinah.
Prve padavine v torek popoldan in zvečer ne bodo obilne. Morda pade lahko le nekaj centimetrov ponekod. V sredo nato že lahko malo več. Ponekod tja do 10 cm če bodo temperature negativne, sicer pa manj.
Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
ŽUPMART
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1993-12-20
Sporočila: 2161


Lokacija: Ljubljana
Sneg in nevihte so zakon

nejc.trampuz@hotmail.com
Email
« Odgovori #6 dne: 02. Februar 2015, 16:33:33 »

Glede na trenutne zglede res kaže precej obetavno s snegom za celotno Slovenijo.
Prve padavine pričakujem v torek popoldne, ko bo šlo še bolj za proženje konvektivnih nad S Jadranom ter Kvarnerjem. Seveda bo tule precej odvisno od sreče, če se bo dlje časa prožilo na istem mestu zna lokalno past nekaj padavin (spomnimo se sobote!). Predvsem v zahodnem in južnem delu države lahko lokalno že do večera pade nekaj snega, tudi nad 5 cm. Nato nas čaka nočna pavza, po kateri sledi krepitev padavin od juga v sredinih zgodnjih jutranjih urah, ko se bo ciklon že dovolj približal. Do tu fena še ne bo, saj se bo SV veter pričel krepiti šele v sredo čez dan, izraziteje pa od četrtkovega popoldneva naprej.
Ciklon se bo tokrat za spremembo od preteklih poslabšanj zelo počasi pomikal proti vzhodu, tako da bo to poslabšanje res dolgotrajno tako, da znamo bit ob koncu vsi kar zadovoljni z izkupičkom. Kaže, da lahko poslabšanje razdelimo na dva dela. V prvem (sreda, del četrtka) bodo padavine bolj obilne v zahodnem delu Slovenije. V tem času vzhodni vetrovi še ne bodo tako močni, tako da tudi fenizacija še ne bo tako izrazita, čeprav se bojim, da povsem brez nje vseeno ne bo šlo in zna prikrajšat Ljubljano, Mengeško polje ter še kje za nekaj padavin. Nadaljni potek je še negotov, vendar pa se bo kot kaže nato glavnina padavin v petek pomaknila proti vzhodni polovici države, dodatno pa se bo okrepil tudi SV veter. Posledično se bo sušenje padavin nad običajnimi območji okrepilo in tako lahko da bo od četrtkovega večera dalje del Osrednje Slovenije ostal precej suh, pa tudi drugje, kjer imate običajno fen, ga boste verjetno dobili tudi tokrat. Vseeno mislim, da recimo v Velenje nebo ravno brez padavin, jih bo pa manj od okolice.
Po trenutnih zgledih bi lahko vse padavine ostale v snegu, saj se bo nad Slovenijo naredil klin hladnega zraka, ki zna biti precej trdoživ v takih situacijah. Še najbolj na meji z dežjem so kraji ob vzhodni meji države, vendar pa je to obenem za njih lahko tudi dobra novica, saj topel zrak ob narivanju na hladnega ob dviganju izpusti velike količine padavin in to lahko pomeni veliko snega v zelo kratkem času (spomnimo se leta 2009 v Ljubljani). Zaenkrat kaže največje količine padavin do konca poslabšanja v soboto za SV države, čeprav so trenutne številke (npr. 150mm na Pohorju) po mojem mnenju vseeno pretirane. Kljub temu menim, da lahko po večini države (izjema seveda nižine Primorske) z lahkoto pade več kot 20 cm snega, lokalno predvsem ob pregradah pa še precej več, tudi prek 50 cm.  icon_wink

Če pa se uresničijo cifre, ki jih trenutno kažejo modeli, pa bo tale moja napoved pravzaprav precej pesimistična.  icon_mrgreen

Kaj pa ostali mislite, kakšen bo vpliv SV vetra? Mi ne da miru... icon_question
« Zadnje urejanje: 02. Februar 2015, 16:36:30 od ŽUPMART » Prijavljen
računalnik
Stratokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1985-07-11
Sporočila: 3105

Lokacija: Bled

« Odgovori #7 dne: 02. Februar 2015, 16:49:51 »

Če bo SV, potem bo vpliv kot ponavadi zaznaven vse od Lj do Bleda. Žal.
Prijavljen
Perice
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1983-12-02
Sporočila: 784


Lokacija: Vitanje ( 487m.n.v )

« Odgovori #8 dne: 02. Februar 2015, 16:57:12 »

Odvisno kako močan bo ta veter. Verjetno se bo pojavil na standardnih lokacijah kot se ponavadi. Tudi v našem koncu je kdaj prisotna fenizacija. Menim da tam, kjer bo meja med hladnim in toplim vlažnim zrakom, vpliva fenizacije ne bo, bo pa tudi odvisno iz katere smeri bodo prihajale padavine nad nas. Sam menim, da se bo fen pojavljal v drugem delu poslabšanja, vsaj kolikor sem pogledal karte. Pa tudi mene bega tale fen, sploh v naših koncih si ga včasih ne znam razložit. icon_question Padavin bo pa kot zaenkrat kaže dovolj po vsej državi, ampak količine padavin pa si verjetno ne upa napovedati nihče, zaradi same nepredvidljivosti ciklona.
Prijavljen

Ni nam lahko... Smiley
jokiikoj
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1971-11-09
Sporočila: 866

Lokacija: Petrovče

« Odgovori #9 dne: 02. Februar 2015, 17:00:32 »

Bravo @ŽUPMART icon_wink mislim, da ni kaj veliko za dodati...jaz bi predvsem dodal, da bo nastal nad Genovskim zalivom ciklon kateri nam bo prinesel te obilne padavine. Treba je povedati, da je to idealen scenarij za sneženje pri nas, seveda pa največ dobi vzhodna polovica Slo, čeprav tudi na Z ne bodo ostali praznih rok. Moje mnenje kar se tiče SV je vetra je pa takšno, da v drugem delu poslabšanja bo zagotovo imel vpliv ampak kljubtemu padavin bo absolutno dovolj za vse, če seveda ostane položaj ciklona takšen kot se kaže danes da bo. V primeru, da gre južneje bo pa padavin bistveno manj. No lepše situacije kot je genovski ciklon si pozimi snegoljubec nemore želeti beerchug
Prijavljen
Stormchaser
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-11-11
Sporočila: 1016


Lokacija: Ljubljana-Šentvid med tednom ; Štepanjsko naselje med vikendom

Email
« Odgovori #10 dne: 02. Februar 2015, 17:05:05 »

Jst bi samo to rad povedal, čisto možno da se motim, ampak mislim, da je prava definicija tale. Genovski ciklon je ubistvu sekundarec, ko pride hladna fronta/dolina čez zahodne alpe in se nad Genovskim zalivom naredi sekundarni ciklon.  To kar bo sedaj je pa t.i. sredozemski ciklon ki se bo obnavljal v Genovskem zalivu. Če ima kdo kako pripombo, komot lahko popravi da ne bo pomote Smiley
« Zadnje urejanje: 02. Februar 2015, 17:06:39 od Stormchaser » Prijavljen
zimazakon
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1965-10-14
Sporočila: 1558


Lokacija: Velike Bloke, 742m.n.m.
zlobko@zimazakon.si
WWW Email
« Odgovori #11 dne: 02. Februar 2015, 17:07:57 »

Tako je. Klasičen Genovc pusti največ padavin na SZ in je bolj mejen kar se tiče temperatur na V. Ta situacija je nekaj med Genovo, severnojadrancem s pridihom Balkanca v zadnjem štadiju. Booomba , če tako ostane. Za vse bo dovolj praise
« Zadnje urejanje: 02. Februar 2015, 17:12:35 od zimazakon » Prijavljen

Davis Vantage Pro2 Plus
www.zimazakon.si
ŽUPMART
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1993-12-20
Sporočila: 2161


Lokacija: Ljubljana
Sneg in nevihte so zakon

nejc.trampuz@hotmail.com
Email
« Odgovori #12 dne: 02. Februar 2015, 17:16:14 »

Stormchaser, drži ja. Genovc nastane, ko fronta butne ob Alpe (ovira) in se zato tam prelomi in zarotira, kar posledično sproducira ciklon. Tule pa je ta ciklon ob zahodnem delu tega "odcepljenega jedra" (dela razcepljenega polarnega vrtinca) ob pomoči anticiklona na zahodu, prineslo v toplejše Sredozemlje, kjer pa se bo še močno poglobil, zaustavil ter nam ob topli advekciji na vzhodnem delu ciklona dovajal obilne padavine.  icon_wink

EDIT: Pravzaprav se ta prehod ciklona iznad Stlantskega oceana v Sredozemlje dogaja ravno v tem trenutku.  icon_smile
« Zadnje urejanje: 02. Februar 2015, 17:18:48 od ŽUPMART » Prijavljen
Miha89
Altokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1989-08-27
Sporočila: 526


Lokacija: DOMŽALE 303m
mihael.kozjek@hotmail.com
Email
« Odgovori #13 dne: 02. Februar 2015, 17:18:42 »

Tako je. Klasičen Genovc pusti največ padavin na SZ in je bolj mejen kar se tiče temperatur na V. Ta situacija je nekaj med Genovo, severnojadrancem s pridihom Balkanca v zadnjem štadiju. Booomba , če tako ostane. praise
Kot kažejo zadnji izračuni bo tole bomba za večji del Slovenije z izjemo nižin Primorske in dela Osrednje Slovenije. Glede na to, da se poslabšanje približuje in so na voljo že številni izračuni visokoresolucijskih modelov trdim, da bo fen res bolj prisoten v drugem delu poslabšanja, tudi v prvem pa očitno ne bo padlo ravno veliko snega. Za 15cm plus bomo kar trepetali, sploh tisti iz trikotnika Kamnik, Mengeš, Domžale. Tako ALADIN, ZAMG, kot tudi WRF kažejo za naš konec izrazito luknjo. Ta je pri petkovem (ne)sneženju nastala zaradi previsokih temperatur, tokrat pa jo nam bo bolj zagodel veter. Kot je podal oceno že uporabnik Serpentinšek, je v petek pri nas padlo le 3mm manj padavin kot v Ljubljani, imeli pa so še enkrat manj snega. Tokrat bo zaradi bolj južne postavitve izrazitejši SV veter oziroma fen in rezultat bo podoben. 20 cm do sobote bo tako pri nas izjemen rezultat, med tem ko ga bo toliko lahko v nekaj urah padlo ponekod na JV oziroma SV.  shrug shrug shrug
Prijavljen

Let it snoooooow! =)
Drinky
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1992-10-19
Sporočila: 426


Lokacija: Kasaze
drinky6991@hotmail.com
WWW Email
« Odgovori #14 dne: 02. Februar 2015, 17:21:13 »

Kljub "dolgoročnim napovedim" varianta izkupiček mm padavin po EC/GFS sem vseeno malo skeptičen, čemu Aladin prikazuje tako malo? Tudi ZAMG Aladin niti noče povohati modre barve, kljub temu, da voha zametke kvarnerskega dimnika. Prav tako hitro delajo presledke med padavinami.  icon_exclaim

Oziroma drugače rečeno na hitro na oko, do določenega termina pokaže primer GFS med 30 do 50mm padavin, med drugim do istega termina pa Aladini 5 do 10.  banghead

Škoda, da ni vse skupaj glede konvektivnih padavin bolj natančno.
Prijavljen

Strani: [1] 2 3
Natisni
Pojdi na: