Letala in veter

<< < (2/5) > >>

jonatan:
Citiraj iz: sasolaguna na 09. Januar 2015, 12:18:18

Zaradi močnega jet streama je 777 v sredo skoraj prebilzvočni zid, kar bi se za letalo, ki ni izdelano za supersonične hitrosti, lahko končalo tudi slabo. Razlog pa je v globalnem kroženju vetra, ki zaradi velikih razlik v zračnem pritisku, v pasu iz Amerike proti S Evropi. Polet iz NYC v EU je tako krajši, v obratni smeri gre pa zelo počasi, nekaj letal je že imelo težave z gorivom.

http://www.24ur.com/letala-preko-luze-v-teh-dneh-letijo-neverjetno-hitro-tudi-preko-1200-km-h-veste-zakaj.html


Jao, kakšna katastrofa od članka!
Letala letijo običajno na višini s cca 80% hitrosti zvoka in celo hitrost se meri v enotah, ki povedo hitrost v odvisnosti od hitrosti zvoka - običajno je ta hitrost okoli 0,8 Macha. In tudi pri teh letalih je hitrost enaka, imajo pač srečo, da se zrak giblje z njimi in gre relativno na tla pač hitreje. :-)
Torej ja, letala te dni ne letijo z 0,98 Macha, kot bi morda kdo sklepal iz tega članka :-)

Je pa res, da so ti vetrovi zelo koristni in pomenijo prihranke za letalsko družbo. In ni res, da v obratno smer letalo porabi toliko več, kot v eno stran prihrani - ker se pač izogne področju z močnim vetrom (jet streamu) in leti tam, kjer vetra ni. Slaba stran - ko letiš v jet streamu, nepretrgoma trese in ni udobno za potnike.

Mišo:
Res so velike razlike v hitrosti: z vetrom 1137km/h ,kontraveter 667 km/h :buttrock:


Prvo letalo se spušča na nižjo višino(vertical speed),da ne bi razpadlo (prosto po 24ur) :icon_lol:

zelva:
Še ena vremnska karta če smo meto forum

Veter na 10k:

sasolaguna:
Pa bi 777 res razpadel če bi presegel zvočno hitrost?  Ali je to še eden izmed mitov, ki so ga ustvarili filmi?

@jonatan: je bil razlog za nemiren polet torej to da smo večino časa leteli v jetu? In če ja, zakaj niso letala preusmerili izven vetra?

najed:
Citiraj iz: sasolaguna na 12. Januar 2015, 23:27:51@jonatan: je bil razlog za nemiren polet torej to da smo večino časa leteli v jetu? In če ja, zakaj niso letala preusmerili izven vetra?


To imam pa jaz odgovor - good old $$$$   ;D

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran

[*] Predhodna stran