Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

ZEVS ForumRačunalništvoStrojna opremaKadar nabavljate nov PC
Strani: [1] 2
Natisni
Avtor Tema: Kadar nabavljate nov PC  (Prebrano 52502 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
ZeroQ
Gost
« dne: 30. Oktober 2007, 23:12:28 »

Obvezne sestavine računalnika, ki bodo zagotovo delovale še dolgo bodo opisane v tej temi.
Prijavljen
ZeroQ
Gost
« Odgovori #1 dne: 30. Oktober 2007, 23:28:34 »

Če kupujete nov PC in da bo sodoben. So sledeča pravila!!!

1. Procesor oz. CPU mora biti INTEL - Core 2 Duo ali celo Core Quad, tukaj pozabite na AMD - ki je trenutno popolnoma zgubljen v proizvodnji in razvoju.

2. Za zelo zanesljivo matično ploščo proizvajalca svetujem po vrstnem redu - Asus, Gigabyte, Intel - Ostalo je samo baubau - ni zanesljivo. Priporočam pa seveda obvezno Intel P35 ali X38 vezni nabor - chipset.

3. Pomnilnik je zelo pomemben in trenutno je najugodnejši in primeren za brezhibno delovanje 2x1 GB Patriot DDR2 800Mhz oz. PC6400 - Poleg tega proizvajalca priporočam tudi OCZ, Corsair, Kingston. Z minimalno 800Mhz.

4. Za najbolj zagotovljeno varnost podatkov na trdem disku zaupamo le najboljšim proizvajalcem - Seagate, Western Digital. Ostali ne pridejo v poštev, če ne želite težav sezite po navedenem. Obvezno mora biti SATA2 - 3Gb/s - hitrost vodila, NCQ in če je večji kot 250GB priporočam 16Mb predpomnilnika.

5. DVD enota je najbolj priporočena proizvajalca NEC ali Samsung - glede na to da IDE vodilo umira, priporočam s SATA vodilom.

6. Grafikulja je pomembna večinoma za igračkarje. Sam raje priporočam proizvajalca ATI, saj so z najnovejšo generacijo, ki podpira DirectX 10 zadeli bistvo in cenovno so ugodnejši od nVidie. Za normalni PC priporočam ATI HD2600 Pro ali XT z 256Mb na PCI-EX. Za igranje bolj zahtevnih igric pa je nVidia razveselila svo navdušence z 8800 GT in 512Mb za neverjetno močjo in ugodno ceno. Tukaj nima nikakršne konkurence.

7. Napajalnik je manj pomemben del, važno je le da je dovolj močan - minimalno mora biti 400W, priporočen pa je 500W ali 550W. Najbolj ugoden in stabilen za svojo ceno je od proizvajalca LC Power.
« Zadnje urejanje: 25. November 2007, 22:36:50 od ZeroQ » Prijavljen
ZeroQ
Gost
« Odgovori #2 dne: 30. Oktober 2007, 23:53:40 »

Za kakršno koli pomoč pri nabavi ali sestavi me lahko kontaktirate na e-pošto ali s zasebnim sporočilom. Na zastavljena vprašanja pa vam lahko pomagam tudi na forumu.

Prijavljen
gradiščan
Član VD ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1965-06-30
Sporočila: 5987

Lokacija: Gradišče-Brkini - 590,2 m, 11.km od Kozine proti Reki, na južnem delu je slavniško pogorje
robert.drgan@gmail.com
WWW Email
« Odgovori #3 dne: 31. Oktober 2007, 10:25:17 »

Obvezne sestavine računalnika, ki bodo zagotovo delovale še dolgo bodo opisane v tej temi.

Odlično si se tole spomnil...vsako priporočilo je dobrodošlo.. icon_wink
Prijavljen
S53RI
Gost
« Odgovori #4 dne: 01. November 2007, 22:39:47 »

ZeroQ!

Moram reč, da mi je to všeč. Jasno specificirano ni kaj. Mislim, da se bo vsak lahko enostavno znajdu po teh zahtevah. 
Le tako naprej.
Prijavljen
ZeroQ
Gost
« Odgovori #5 dne: 02. November 2007, 23:58:15 »

ZeroQ!

Moram reč, da mi je to všeč. Jasno specificirano ni kaj. Mislim, da se bo vsak lahko enostavno znajdu po teh zahtevah. 
Le tako naprej.

Hvala, trudim se vam biti čim bolj v pomoč.
Za kakršno koli svetovanje sem vam na voljo.
Prijavljen
matootam
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1983-09-15
Sporočila: 1052

Email
« Odgovori #6 dne: 04. November 2007, 17:02:51 »

ZeroQ, verjetno se dobro spoznaš na računalnike, tko da mam eno vprašanje zate!
Imam laptop Acer Aspire 3025, star 1 leto pa pol...
Težave mi dela njegov procesor AMD Mobile Sempron 3300+, ki deluje od 800mhz pa do 2,0ghz... Problem je, ker mi vedno, ampak res VEDNO, deluje na 800mhz. To se dogaja zaradi scalinga procesorja, ki sam uravnava frekvenco na kateri deluje procesor. Jaz bi pa rad, da mi vedno deluje na 2,0 ghz; poskusil sem že v biosu povečat multiplier, a ga nisem našel (ker so biosi pri laptopih hudo okrnjeni)... Nevem, čemu mi laufa samo na 800 mhz in me zanima, če bi ti vedu zakaj in kako to odpravit?

Btw misliš, da na to vpliva temperatura procesorja? Ker nekje pol ure po zagonu ma proc že 75° C ali celo več  icon_question
Prijavljen
jest24
Cirokumulus

Odsoten Odsoten

RD: 1983-02-15
Sporočila: 385

« Odgovori #7 dne: 04. November 2007, 17:13:32 »

Poglej v BIOSu, če imaš možnost izklopiti C&Q(Cool&Quiet) ali CPU throttling. Ponavadi je nekaj od tega dvojega.

Proc ti drugače deluje na 800MHz le, če ni obremenjen. Ko ga obremeniš, bi moral delovati na 2GHz. Če ni, je napaka v BIOSu ali samih winsih.(To preveri s programčkom cpu-z. Daj recimo nekaj stiskati v RAR pa boš videl, če se bo frekvenca spremenila)

Glede temperature... Ali imaš v prenosniku zelo slabo izvedeno hlajenje(ta procesor ima ponavadi v prenosnikih okoli 60 stopinj), ali imaš hladilnik zapacan s prahom, ali pa je hladilnik slabo namontiran na procesor. Lahko pa da imaš tudi defekten senzor za temperaturo icon_wink
« Zadnje urejanje: 04. November 2007, 17:15:34 od jest24 » Prijavljen
ZeroQ
Gost
« Odgovori #8 dne: 04. November 2007, 19:30:16 »

Poglej v BIOSu, če imaš možnost izklopiti C&Q(Cool&Quiet) ali CPU throttling. Ponavadi je nekaj od tega dvojega.

Proc ti drugače deluje na 800MHz le, če ni obremenjen. Ko ga obremeniš, bi moral delovati na 2GHz. Če ni, je napaka v BIOSu ali samih winsih.(To preveri s programčkom cpu-z. Daj recimo nekaj stiskati v RAR pa boš videl, če se bo frekvenca spremenila)

Glede temperature... Ali imaš v prenosniku zelo slabo izvedeno hlajenje(ta procesor ima ponavadi v prenosnikih okoli 60 stopinj), ali imaš hladilnik zapacan s prahom, ali pa je hladilnik slabo namontiran na procesor. Lahko pa da imaš tudi defekten senzor za temperaturo icon_wink

Kot je že zgoraj napisano, je vse točno in pravilno, mislim da v biosu ne boš našel Cool&Quiet - ampak vseeno lahko poizkušaš poiskati. Kadar bo obremenjen bo laufal na 2.0Gh. Za segrevanje pa poikušaj najprej spihati z kompresorjem, če pa tudi to nebo pomagalo, bo potrebno odstraniti zaščito in vzeti hladilnik ven ter namazati cpu z termalno pasto. To bi moralo pomagati. Možno je pa tudi da ti je šel senzor na plošči - ki je pod procerojem.
Prijavljen
matootam
Altostratus

Odsoten Odsoten

Email
« Odgovori #9 dne: 04. November 2007, 22:26:04 »

Z CPU-Z sem že preveril, deloval na 800 mhz ob igranju igre, ob gledanju filma in tudi ob rar-anju...
Ugotovu sem, da ko računalnik prižgem ima okoli 50°C potem pa kar naenkrat skoči na 75°C (tudi 85°C)... Dokler ima normalno temperaturo se frekvenca spreminja, skoči tudi na 2ghz, toda ko temperatura naraste, se frekvenca zasidra na 800 mhz...

Biosi so en drek, res nič, nič in nič ni za štimat, nevem zakaj... sem že pregledal vse in ne samo 1x, pa ni nikjer kakršnekoli take opcije...

Laptopa še nisem odpiral in sploh nevem če bi se upal, da ne bi kej uniču :S

Btw, sem najdu na internetu en program CPU-ID, ki poveča multiplier, spremenim ga lahko iz 4x (4x 200mhz) na 8x( 8x 200mhz), pa CPU-Z tudi zazna da deluje na 1600 mhz, toda ko sem ga povečal na 10x, se je komp ugasnu, tko da tega ne prakticiram več  icon_biggrin
Prijavljen
ZeroQ
Gost
« Odgovori #10 dne: 05. November 2007, 11:43:47 »

Z AMDjem sem imel podoben problem, saj je isto ob zagonu pokazal 50+ stopinj, potem se je pa sam stopnjeval. Pogruntal smo da je bla plata kriva - oziroma senzor za temperaturo. Zaradi tega ti skače tudi hitrost cpuja, saj je zaščiteno da se nebi spalu. Če imaš še garancijo ga jim ga daj na servis, če pa ne mi ga pa lahk prneseš na srečanje pa ti ga bom jaz razdru. V bistvu kaj velik ne moreš nardit če je senzor za temperaturo ampak vseeno nimaš kaj zgubit.

Prenosnik ni namenjen igranju igric.
Prijavljen
matootam
Altostratus

Odsoten Odsoten

Email
« Odgovori #11 dne: 05. November 2007, 16:26:54 »

Z AMDjem sem imel podoben problem, saj je isto ob zagonu pokazal 50+ stopinj, potem se je pa sam stopnjeval. Pogruntal smo da je bla plata kriva - oziroma senzor za temperaturo. Zaradi tega ti skače tudi hitrost cpuja, saj je zaščiteno da se nebi spalu. Če imaš še garancijo ga jim ga daj na servis, če pa ne mi ga pa lahk prneseš na srečanje pa ti ga bom jaz razdru. V bistvu kaj velik ne moreš nardit če je senzor za temperaturo ampak vseeno nimaš kaj zgubit.

Prenosnik ni namenjen igranju igric.
Vem, da ni namenjen igram, ja... zato se tud ne sekiram zarad tega tolk, ker iger ne igram dosti, ampak sklepam, da ob večji frekvenci procesorja komp tut hitrej deluje ane...
Ja, mislim, da je še v garanciji, ga bom verjetno odnesu samo se bojim, da ga bodo mel pr seb 1 mesec  icon_haha
Prijavljen
ZeroQ
Gost
« Odgovori #12 dne: 05. November 2007, 22:00:43 »

Seveda hitrej deluje. Acer ma garancijo 24 mesecev na fizične osebe, tko da se kr potrud pa jim ga poteraj nazaj, če boš imel srečo lahko dobiš čisto novega  icon_haha Tko da jaz se nebi sekiru četudi ga imajo 45 dni, kajti po tem času če nebo nič, ti pripada avtomatsko nov. Če jim boš pa najedal ti bodo pa prej zrihtal reklamacijo.  drool
Prijavljen
matootam
Altostratus

Odsoten Odsoten

Email
« Odgovori #13 dne: 06. November 2007, 07:42:51 »

Uuuu, zakon!  icon_wink
Ga bom nesu še ta teden Wink icon_biggrin
Prijavljen
ZeroQ