ZEVS Forum

Izdelava klime

Začel/a Thor, 20. Julij 2014, 13:41:24 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Thor

V nekaj minutah si lahko v teh vročih dneh izdelate klimo.Strošek je edino ventilator vse ostalo verjetno najdete doma.
Pazljivost pri izdelavi ni odveč,predvsem stiki ledu in ventilatorja.
Postopek izdelave je v nemščini,vendar je spodaj tudi video v angleščini(na dnu posode je lahko zamrznjena plastenka z vodo ali vložki za hladilne torbe).

http://www.monagoo.com/magazin/2014/04/oeko-klimaanlage-selber-bauen/
zevs.si[move]

kripelj

Sem delal to ene dve leti nazaj in ni bilo kaj dosti ucinka   :icon_mrgreen:

Thor

Zdaj bom še bolj premislil,če bi jo tudi sam poizkusil naredit ;D
Zanima me kako bi se pa obneslo,če bi dal noter res veliko zamrznjenih plastenk po možnosti kar v posodo od 10 ali 20l posode za barvo.Bi verjetno morda imelo velik učinek kot pri elektronski klimi.
Lahko kdo poizkusi,če bi delovalo? ;D
zevs.si[move]

filak

Jast sem probal z kilerjem in ventilatorjem od stoenke, noter sem pa zlil neko hladilno tekočino (ne spomnem se kako se ji reče). Rezultat je bil ta, da sem skuril usmernik. Je bil prešvoh  :shrug: Sem kupil pravo pa je mir.

Smučar

Citat od: Thor dne 20. Julij 2014, 15:18:54 POPOLDNE
Zdaj bom še bolj premislil,če bi jo tudi sam poizkusil naredit ;D
Zanima me kako bi se pa obneslo,če bi dal noter res veliko zamrznjenih plastenk po možnosti kar v posodo od 10 ali 20l posode za barvo.Bi verjetno morda imelo velik učinek kot pri elektronski klimi.
Lahko kdo poizkusi,če bi delovalo? ;D
In kje boš dobil dovolj zmrznjenih plastenk oz. ledu? Tole ti stali ves led v max 1h in potem je konec zabave. Zmrzovalnik pa ni dovolj zmogljiv, da bi proizvedel toliko ledu. Poleg tega bo prostor z zmrzovalnikom vsaj toliko toplejši, kot boš ohladil svojo sobo.
Skratka pozabi. Tudi jaz sem vse sorte eksperimentiral, ampak ni učinka. Raje našparaj tistih 250€ za 2,5kW prenosno klimo in izpuh napelji skozi steno oz. zračnik.

Thor

zevs.si[move]

računalnik

Pa še malo pikolovstva :icon_mrgreen:
To ni klima. Prav tako tudi 99,9% naprav, ki jih prodajajo po štacunah niso klime. So le hladilci in sušilci zraka ;)
Prava klima mora zrak tudi navlažiti in vsaj kakor vem, je smrtnikom dostopen en sam model prave klimatske naprave-Ururu Sarara od Daikina

Smučar

Citat od: računalnik dne 21. Julij 2014, 16:58:29 POPOLDNE
Pa še malo pikolovstva :icon_mrgreen:
To ni klima. Prav tako tudi 99,9% naprav, ki jih prodajajo po štacunah niso klime. So le hladilci in sušilci zraka ;)
Prava klima mora zrak tudi navlažiti in vsaj kakor vem, je smrtnikom dostopen en sam model prave klimatske naprave-Ururu Sarara od Daikina
To, ali mora zrak tudi navlažiti, je odvisno od primera. V večini primerov v naših krajih je sušenje zraka dobrodošel stranski učinek. Če pa živiš v kalifornijski puščavi, itak uporabljaš "evaporative cooler".
Skratka pri nas so poleti večinoma tako visoka rosišča, da že samo sušenje zraka veliko pomaga.

računalnik

Ni važno, kaj je fino pri nas in kaj ne. Dejstvo je le, da se naprave za hlajenje in sušenje zraka napačno prodajajo kot klime, ker to niso.

filak

Pod kaj pa te naše "klime" potem spadajo? Kako jih potem lahko strokovno poimenujemo? Klima torej ne, če sem prav razumel..

Amon-Ra

Če sem pa jaz prav razumel, so to hladilno sušilne naprave. :D
Slabega vremena ni. :)