ZEVS Forum

Vremenska postaja-Bočna-grič

Začel/a urša, 10. Maj 2007, 13:18:21 POPOLDNE

Prejšnja tema - Naslednja tema

0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.

Serpentinšek

Nov forum in nova priložnost za predstavitev tega zanimivega kraja v Zadrečki dolini (reka Dreta), ki je del Zgornje Savinjske dolinie. 25 kilometrov dolgo dolino na jugu zapira Menina planina, na severu pa jo od Savinjske doline loči le okrog 600 metrov visoko gričevnato razvodje. Zgornje Savinjsko dolino na severu zapira (in loči od Koroške) Smrekovško pogorje z Raduho in Goltemi, proti zahodu pa se bohotijo kamniško-savinjskih alpe.  
Menina planina ima vlogo nekakšne mejne planote Ljubljansko kotlino in Štajersko. Zaradi te mejne lege in hribovitega reliefa je vreme tu lahko precej zanimivo in pestro, glede vremenskih parametrov izstopajo predvsem orografsko okrepljene padavine ob JZ vetrovih, ki se z vsakim kilometrom proti severu in vzhodu hitro zmanjšujejo.

Postaja se nahaja na južnem koncu vasi, ob cesti na Menino planino, na nadmorski višini 440 metrov. Zaradi lege na severni strani Menine je predvsem pozimi lokacija precej senčna, iz treh strani jo pa obdajajo še smrekovi gozdovi.

Za občutek kako izgleda biti SV strani Menine (najvišji vrh Vivodnik - 1508m).

Že precej bliže...Levi hrib je Ivje (1051m); odrastek Menine, katera dela ogromno senco pozno popoldne, pozimi že okoli 14.30. :icon_rolleyes:  Mi smo pa povsem na koncu...

In pod cerkvijo se proti jugu odpre pogled proti meni, zadnjemu pred planino...

Pri nas  :icon_cool:

Iz samotnih kmetij nad G.Gradom: rdeč krogec sem jaz...

TALE JE SVETOVNA:

Nad Goltemi in Koroško se kuha nevihta  :clap:  Kasneje je od forumašev pokasiral recimo Maverick (Velenje), nato gredo takšne nevihte naprej proti JV (Celju).

Ko se JZ okrepi, v momentu nastane "kapa", ki se pred padavinami močno poveča.

In tik pred padavinami...

Prevladujoča vegetacija - kvalitetni smrekovi gozdovi - v ritmu okrepljenega jesenskega jugozahodnika.
JZ veter tu vedno piha iz smeri S/SV. Ja, prav ste prebrali - ne vem točno zakaj, ampak pri cerkvi se obrne in piha po cesti navzgor. Torej postaja bi ga zabeležila kot čisti severnik.

:icon_redface:  Moja prva postaja med leti 2004 in 2008 ni bila kaj prida. Kaže Tmax., Tmin. in vlago...tole je npr. bil Tmin. 6.septembra.

Senzor pod sumljivo razgreto streho od ute (nekoč bom imel hiško in notri kakšen WS 3600 senzor).

Alkoholni termometer, ki je še najbolj zanesljiv... Toliko je bilo takrat okoli poldneva.

Ter Hellmanov dežemer:

Kar se nateče se zlije v menzuro ter se odčita na 0,1mm natančno.

------------------------------------------------------------

In sedaj nekaj pogledov proč od zloglasne Menine - proti SZ/S/SV smerem - drugam se iz te lokacije itak ne vidi...  
Vse skupaj zgleda takole:

"Prolječe je, a u meni nemir; od sreče bi zagrlio svemir..."  :icon_mrgreen:

In še ena slastna zimska:  

Drugod že sonce, pri meni senca in slana (in včasih tudi Tmin.!) do okoli 11.00.

Za nekatere (ali mnoge tule  :icon_lol:  ) najlepša slika:

Imam še nekaj slik, ampak mislim, da je za predstavo več kot dovolj. Bom pa konec leta naredil še kako padavinsko preglednico in graf (ki jih bom verjetno limal kar pod statistiko...)  

LP  :icon_biggrin:
LP iz pad. postaje Domžale :)
Naš kotiček v Bočni: https://i.postimg.cc/43ZXNMgc/Bocna-mix.jpg

Vremenko

gradiščan

alan

Serpentinšek

Na žalost slik iz leta 2008 ni več...je glede trajanja boljši shrani.si ali slikomat (ali kaj drugega)?

No, Bočna je bogatejša za nekaj zelo zanimivega. Kaj se tu notri skriva?  :)

Gre za pravo ARSO hiško z bivšim domovanjem na letališču Brnik oz. Jožeta Pučnika. Kupil sem jo od enega forumaša za samo 50 evrov. Ta gospod jo je prodajal že kmalu po nakupu, saj je enostavno prevelika za njihov vrt, kar nikakor ni bilo všeč ženi.  ;D Ampak res, tudi sam sem šokiran nad velikostjo te hišice. Na slikah je videti veliko manjša in mislil sem, da jo bom zlahka vrgel na zadnje sedeže. Na koncu je komaj šla v prtlažnik, odločali so centimetri.  :icon_eek:

Ne vem koliko je stara, je pa potrebna temeljite obnove. Na njej je že bilo nekaj "štukano", verjetno zaradi pregnitosti. A za ta denar je več kot odlična.

Sem že začel s čiščenjem in brušenjem, nato jo bom prebarval. A prav počasi in z užitkom, se mi nikamor ne mudi. Tudi stojala še nimam.
Ima kdo mogoče kak nasvet? Mogoče kakšno barvo uporabit za maksimalno zaščito? Kaj drugega?

ŠTROMAR

Odlično, še ena stara dama bo pomlajena.  :icon_wink:

Sam sem obe moji ARSO hiški po zamenjavi dotrajanih delov pobrusil in pokital z AKRILIN kitom za les. Sledilo je brušenje in nanos TESSAROL AKRIL osnovne barve. Pa spet malo brušenja in še enkrat TESSAROL AKRIL osnovna barva. Po brušenju še dvakrat prebarval z TESSAROL AKRIL emajl barvo. Tako osnovna kot emajl barva sta bili na vodni osnovi. Pa obilo veselja pri obnovi in se že veselim fotk obnovljene hiške.

Serpentinšek

Hvala za nasvete  :)

Ja, iz stare dame bom poskusil napraviti mlado gospodično.  :love:
Ponekod vidim (npr. pri Jakatu), da imajo na hiško montirano še eno veliko leseno ploščo...je to dodatna zaščita pred mokroto ali kaj drugega?

ŠTROMAR

Ja ti si verjetno s hiško dobil samo prvo streho. Na to streho pride pritrjena še ena streha iz desk, plošče, itd.

Serpentinšek

Lajk? Jaz vsekakor.  ;D :love:

Before - after:

Fino zbrusil, očistil in premazal s tessarol temeljno in emajl barvo.
Rabim le še ustrezno stojalo...ima kdo kakšno posebno idejo?

Serpentinšek

V zadnjem mesecu dni se je v Bočni kar delalo.  :)

Ker je oče precej mojstra, smo se odločili za stojalo iz železa, ki je obdano še z dvema betonskima cevema (ostanek od neke napeljave pred leti) in vse skupaj zabetonirano v zemljo s temeljem. Saj še sam ne vem točno. V glavnem, zadeva je stabilna, da bi prej totalno razbil avto kot pa premaknil ta steber.
Nato je sledilo še švasanje železnih profilov s štirimi luknjami, kamor pride postavljena oz. nataknjena hiška.  :icon_cool:

Proti jugu...

In proti severozahodu...

Moram še poslikat notranjost, kjer se skriva senzor in en datalogger.

Kmalu bo zadeva še precej izboljšana, saj sem za rojstni dan dobil tole:  :clap:

Če sem iskren bi sam kupil nek WS 2300, saj Conrad ne blesti ravno kot neka firma uveljavljena na tem področju. Ščit je menda slabe kvalitete (se zelo pregreva) in ga bo treba dat kar v hiško, površina dežemera je pa smešno majhna. Bo zanimivo primerjat s hellmanovim dežemerom in nasploh preizkusiti to postajo, ki se jo dobi že za 102 evra.

medovreme

Kaj je na obzorju?

Amadej13

Tale betonski drog za vremensko hiško mi je pa všeč  :icon_wink: super postavljeno  :clap:

Imaš pa enako conradovo vremensko postajo kot jaz vidim ;)
Lp, Amadej

Serpentinšek

Od 1.11. v Bočni obratuje zgoraj omenjena postaja :)
Takole izgleda vse skupaj, vendar je sedaj senzor s ščitom v hiški (zunaj je le še vetromer in dežemer):

Notranjost, ki tako zanima vse vaščane in mimoidoče...
Senzor od nove in stare postaje, datalogger in še en navaden termometer za povrhu. Si pa želim nekoč imeti min.-max. termometer:

Konzola priklopljena na računalnik, da lahko poberem podatke:

Je pa že zdaj jasno, da ta conradova postaja celo v vremenski hiški kaže nekoliko preveč, kakšne pol stopinje. Dokazi: razlika med staro in novo postajo večino časa znaša 0,8 do 1°c. Tudi datalogger bolj "drži" s staro postajo, še celo navaden termometer se bolj strinja z njo.
Ko je bil senzor zunaj (v tistem plastičnem "shieldu") pa je itak povsem neuporaben. Namesto 10 je kazal 14, itd. To tudi pojasnjuje previsoke temperature forumaša Amadeja iz Stirpnika. Malo denarja, malo muzike. Sploh pa Conrad ne slovi ravno kot neka top firma za vremenoslovje.

Podatki, meritve, itd. pa drugič.  :)

max

A imaš senzor za temperaturo in vlago ki je sedaj v hiški še vedno s tistim ščitom, ali si ga odstranil?