Komet Lovejoy

<< < (2/3) > >>

paradolf:
Lovejoy še enkrat od danes zjutraj.


Včeraj zvečer sem bil na observatoriju Rezman v Tunjiški mlaki. Po pogovoru z tamkajšnjim astronomom naj bi imel Lovejoy te dni magnitudo malo pod 5.
Ker je danes delovni dan seveda možakar ni bil tam celo noč, sicer pa si on lahko stvar gleda od doma preko povezave  :drool:

Pred odhodom malo pred polnočjo sem še sam naredil par fotk rimske ceste. V ozadju Krvavec.

robi14:
Jaz sem ga iskal danes med 5.15 in 6.30 uro, pa ga na žalost nisem opazil.
Opazoval sem z daljnogledom na višini dobrih 700 mnm z Graške gore v smeri Pohorja (NNE horizont).
Že na začetku se mi je zdelo vse skupaj malo čudno, saj ozvezdij Velikega voza in Botesa ni bilo nad obzorjem. Tudi Googlov skymap ju je kazal tik nad obzorjem, vendar ju ni bilo mogoče opaziti.
Nekaj časa sem še iskal, potem pa sem se odpravil nazaj v dolino.

Z druge lokacije sem nato našel ozvezdje Tehnice, verjetno tudi zvezdo Arcturus v ozvezdju Botesa, vendar o Lovejoyu ne duha ne sluha.

Tako mi ni preostalo drugega kot opazovanje Jupitra in njegovih lun, verjetno Saturna ter ostalih ozvezdij in veliko utrinkov.

Glede na to, da se je zjutraj na nebu pojavljal pas nizke oblačnosti, sem oblake hitro obdolžil za neuspeh.  :police:

Bom poskušal še čez vikend, vendar bi vseeno prosil za malo pomoči:
Ali ozvezdji Velikega voza in Botesa prihajata nad obzorje zjutraj, ko je Sonce že zunaj, ali se vidita ponoči? Če sta vidna ponoči je morda bolje, da iščem Lovejoya pred 5 uro?

Hvala za pomoč in lep dan!

Aquatic:
Prepričan sem, da kometa nisi opazil, ker si ga iskal prenizko nad obzorjem. Na priloženi fotografiji je pozicijo kometa označujejo rdeče črtice. Komet se je v času tvojega opazovanja nahajal pod ozvezdjem Velikega medveda (veliki voz) in levo od ozvezdja Volarja. V tem času je bilo ozvezdje Velikega medveda že visoko nad obzorjem. Stellarium je zelo priročen program, ki natančno prikazuje zvezdnato nebo. Jaz se ravnam po njem in sem brez problema našel komet Lovejoy, ki je v teh dneh dosegel maksimalno magnitudo za opazovanje. Sem pa tudi jaz danes opazil veliko utrinkov, nekaj še posebno svetlih.

Smučar:
Citiraj iz: robi14 na 04. December 2013, 08:51:49

Bom poskušal še čez vikend, vendar bi vseeno prosil za malo pomoči:
Ali ozvezdji Velikega voza in Botesa prihajata nad obzorje zjutraj, ko je Sonce že zunaj, ali se vidita ponoči? Če sta vidna ponoči je morda bolje, da iščem Lovejoya pred 5 uro?

Hvala za pomoč in lep dan!

Drugače obstaja za to ozvezdje lepo SLO ime, in sicer Volar.  :)
Veliki voz je viden 24/7, ker je cirkumpolarno ozvezdje. Če v tistem času nisi opazil teh dveh ozvezdij, sta se verjetno skrivala ali v svetlobnem onesnaženju ali pa v kakšnih oblakih. Ali pa si opazoval preveč na NNE, ker komet je bil okoli 6h bolj na NE oziroma E, Veliki voz pa skoraj nad tvojo glavo.
Tukaj imaš v živo položaj, samo klikneš update chart: http://theskylive.com/ephemerides-computation?obj=lovejoy
Tukaj pa položaj ozvezdij na nebu, ki so trenutno vidna (oz. nastaviš čas in datum): http://www.skymaponline.net/default.aspx
Zgornji del Volarja in s tem komet Lovejoy je sicer viden zvečer do nekje 8h na SZ nebu, nato pa spet proti jutru na SV.

Sicer pa jaz uporabljam na PC program Cartes du Ciel, ki je druga liga kot te na spletu, konkretno zmogljiv in prilagodljiv.

robi14:
No, pa mi je le uspelo!  :praise:

Po neuspešnem jutranjem lovu na komet Lovejoy sem se zvečer ponovno odpravil na lov!
Glede na to, da so se na severu pojavljali oblaki, je trajalo nekaj časa, preden sem ga našel!
Moram priznati, da z daljnogledom 10x50, komet sam ni bil toliko izrazit, kot sem pričakoval...
Koma je sicer, ko veš kje in kaj je, lepo vidna.

Opazoval sem ga od 18.00 do 19.15, potem pa je počasi zašel za obzorje.

Danes je bil kar lep astronomski dan. Zjutraj Jupiter z lunami, Saturn, utrinki, zvečer pa komet, Venera in ostala ozvezdja!  :icon_wink:
Slike kometa nisem uspel narediti, ker moj Canon S5 tega ni bil zmožen, mi je pa zjutraj uspela fotografija Jupitra s tremi lunami.


Jupiter s svojimi lunami

LP,

robi

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran

[*] Predhodna stran