Komet Lovejoy

(1/3) > >>

paradolf:
Kljub vsemu da je sedaj vsa pozornost usmerjena na komet Ison ki bo mimogrede danes "obračal" okoli sonca, pa sem danes zgodaj zjutraj poizkusil ujeti v objektiv komet Lovejoy, ki krasi naše severno nebo v jutranjem času.
Naj ob tem povem da sva z Dejanom (@aquatic) poizkušala že dober teden nazaj ujeti komet Ison, ki pa se nama je spretno izmuznil. Kriva sva predvsem sama, saj zelo slabo poznava in bereva zvezdne karte. Tako ga nisva ravno iskala na pravem delu jutranjega neba  :icon_haha: No počasi gre tudi to na bolje  :icon_mrgreen:
Torej včeraj mi je Dejan poslal printscreen iz Stellariuma kje nekako naj bi se Lovejoy nahajal na jutranjem nebu. Bil je blizu ozvezdju velikega medveda (veliki voz), tako da sem si z tem podatkom lahko kar precej pomagal. Naj povem da je bil po podatkih ki sem jih zasledil na spletu svetel le okoli magnitude 8, kar je seveda zelo šibko.
Najprej sem poizkusil z daljnogledom 8×30 in ga takoj opazil. Viden je bil kot majhna okrogla meglica. Ko sem vedel kje iskati, pa sem ga lahko našel tudi s prostim očesom kot komaj vidno pikico.
Poizkušal sem z različnimi objektivi, a je še najbolje izpadlo s širokokotnim, ker je najbolj svetlobno močan. Seveda z ISO 1600 da ni bil čas predolg in bi bile že vidne predolge "špure" zvezd. Nad njim je viden tudi mimohod satelita.
Kdo ga najde?


Z veliko kontrasta


Crop


Kontrast in crop


To noč bo verjetno poizkusil še Dejan, če pa se bo še kdo spomnil nanj, pa naj le prilima kako svojo fotko. Seveda bi bilo še najbolje s kakim teleskopom + ccd ne pa z običajnim fotoaparatom  :icon_rolleyes:

gradiščan:
 :icon_wink:

Aquatic:
Super pa ti je uspelo. Kot kaže po zadnjih podatkih, pa nama Isona ne bo uspelo fotografirati, ker naj bi med potjo okoli Sonca izparel.

Aquatic:
Danes sem tudi jaz poskusil fotografirati komet. S pomočjo Stellariuma ga ni težko poiskati na V delu neba, pod ozvezdjem Velikega voza. Za fotografiranje sem uporabil objektiv 70-300mm. Svetlobno onesnaženje je onemogočalo posnetke boljše kvalitete. V tem času bi bilo vsekakor dobro imeti soliden teleskop zaradi številnih zanimivih pojavov na zvezdnem nebu.
 

robi14:
http://earthsky.org/space/how-to-see-comet-lovejoy-c2013-r1-charts-photos

Za vse, ki ga bomo šli iskat po nebu...

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran