Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

ZEVS ForumAstronomija-Seizmologija-GeologijaPotresiInstrumenti za merjenje potresov
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: Instrumenti za merjenje potresov  (Prebrano 17725 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
levjos
Cirus

Odsoten Odsoten

RD: 1955-09-28
Sporočila: 68

« dne: 29. September 2013, 19:46:01 »

Malo sem danes iskal po spletu, z kakšnimi instrumenti merijo potrese. zanimivo. Bore malo je opisano kje. Nekje so celo napisali, da imajo za merjenje potresov nekake uteži, v Švici so celo težke do 20 ton ( upam da sem prav prebral).
Me pa zanima ali obstajajo instrumenti ( v današnjem času tehnologije) ki bi jih mogoče uporabljali za svojo domačo uporabo, ali vsaj za kakšno malo večjo vas ali mesto.
Saj mogoče je moje vprašanje malo butasto, ampak po "defaultu" sem pač firbec.
Prijavljen
MINIMAX
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1967-11-30
Sporočila: 4745

« Odgovori #1 dne: 29. September 2013, 22:31:49 »

Kolikor vem je utež zato, da imaš maso, ki predstavlja sistem, ki ob (ne premočnem potresu) miruje. Poenostavljeno povedano: svinčnik ki riše je vpet na zemljo, masa, ki ima veliko vztrajnost pa nosi papir na katerem se beleži amplituda. Ta velika masa mora biti seveda elastično vpeta na zemljo (fedri ali kaj podobnega). Če je pa potres premočan pa tudi ta masa zaniha in meritve niso več pravilne. Tako so nam se mi zdi pred davnimi leti razlagali v šoli.
Prijavljen

MINIMAX
Lj-Polje
medovreme
Administrator
Nimbostratus
Odsoten Odsoten

RD: 1979-04-12
Sporočila: 2840

« Odgovori #2 dne: 29. September 2013, 22:59:28 »

Živjo!

Tukajle imaš seznam seizmoloških opazovalnic in opreme v Sloveniji:

http://www.arso.gov.si/potresi/mre%C5%BEa%20potresnih%20opazovalnic/

Glede na to, da so navedene proizvajalci in tip opreme, bo iskanje verjetno lažje.

lp, medovreme
Prijavljen

Kaj je na obzorju?
Gorazd
Član VD ZEVS
Altostratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1972-12-15
Sporočila: 1504

WWW Email
« Odgovori #3 dne: 30. September 2013, 08:16:52 »

Inštrumenti beležijo vse. Kolega je imel nekaj časa v svoji kleti te naprave s strani nekeag inštituta. Povedali so mu, da bo beležilo prav vse: tolčenje zrezkov, vsak premik s traktorjem, če se podere skladovnica drv, seveda tudi vsako miniranje, ... Povedali so tudi, da so to poznani tresljaji, ki so dosti drugačni od potresov (druge frekvence) in tako predstavljajo šum, ki ga sfiltrirajo. Poleg tega potres beleži več opazovalnic.
Prijavljen

Mejte se radi
Strani: [1]
Natisni
Pojdi na: