Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderatorji: mat89, roky, komar)DOLGOROČNE NAPOVEDI
Strani: 1 ... 48 49 [50]
Natisni
Avtor Tema: DOLGOROČNE NAPOVEDI  (Prebrano 644183 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
komar
Moderator
Altostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1548


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #735 dne: 20. December 2020, 11:35:50 »

… kar se nakazuje s trendom in proti novem letu ter sploh v začetku januarja ima največji potencial za pravo zimo po februarju 2018. Zonalni vetrovi bodo strmoglavili od vrha stratosfere do troposfere. Za podrobnosti bomo mogli se počakat in lege dolin itd, modeli se pošteno skačejo, kar je za pričakovat bilo saj imajo poštene probleme z videnjem realne slike zaradi stratosferskega segrevanja zgoraj.

monday food specials wilmington nc

Brutal.  buttrock

Zonalc bo strmoglavil po delu stratosfere, GFS ima že zonalni obrat po stratosferi na 10hPa ali t.i tehnični ssw v začetku januarja. EC je tudi že blizu. Polarni vortex se zna razbit do mere, da se bo zelo težko okrepil nazaj. Vse diši po pestrem januarju, februarju, torej drugi polovici zime.Uf here we go again...vortex, split, huda zima, odjuga, nč... pa sej enkrat bo že ratalo, da bo prav ane:)
Pavliha tudi zadane vsake toliko let Wink

Accuweather je izdal napoved za zimo.
Dve slikanici:


Napovedujejo nadpovrečno količino padavin okoli Alp in povprečne temperature.

Nekaj vremenskih pregovorov za 1. november. Letos se nam po dolgem času obeta deževno na ta dan. Upajmo, da se uresničijo drool

- če na mrtvih dan dežuje, se huda zima pričakuje,
- ako na mrtvih dan deži, vreme po snegu diši,
- pozimi hudi zameti, če so deževni vsi sveti.

Trenutno stanje vortexa je zelo slabo iz realnega vidika. Na 10hpa je dokaj močan, SSW eventa ni na vidiku več. A brez skrbi bo prišel tam v sredini februarja ali malo kasneje ob razpadu vortexa in potem z efektom povedanih mesecih s pozebo in snegom.

Kakor kaže po teh scenarijih je glavnina zime za nami, zna se zgodit da bo december najbolj zimski mesec to zimo. Razne ozke neprevetrene doline Koroške in Gorenjske so pa lahko zelo zadovoljne za zdaj, sneg je zdržal praktično od konca novembra in ga še drži. Ostali predeli pa solidno/ali pa trenutno že malo podpovprečno. V večini december ni bil slab, a važno kar je zdaj.

Citiraj
...A izračuni, do katerih imamo dostop, nakazujejo, da bosta oba preostala poletna meseca, julij in avgust, tudi nadpovprečno vroča...

Avtor: Brane Gregorčič, ARSO
Vir: https://www.rtvslo.si/okolje/vreme/napovedanih-celo-37-stopinj-gregorcic-letosnje-poletje-bo-med-najbolj-vrocimi/632364

No ravno poplav pa ne rabimo sedaj.
Čeprav se bo to po mojem zgodilo jeseni.
Novembra zimski prebliski nato suha in topla zima.
Poletje pa spet sušno in vroče...  icon_arrow
« Zadnje urejanje: 09. September 2022, 10:30:18 od komar » Prijavljen

Forum ZEVS, dež, mraz in komarji - naj poletje traja! icon_wink
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8731


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #736 dne: 14. November 2022, 16:42:37 »

Malo kratke analize letošnjih pogojev za zimo.

Kompozit vseh "eastern" based La nina zim. (500hPa) seveda.

December.Januar.Februar.Nekako po predvidevanjih nas čaka začetek zime v šibki La nini. Od januarja 2023 pa naj bi La nina postopno oslabela in bi prešli  s tranzicijo v ENSO neutral z anomalijami -0,5C na 0,5C na predelu Tihega oceana.
Pogoji bodo vsaj v teoriji identični zimi 2012-13, sploh v drugem delu. Torej QBO (west) ob "srednje" visoki sončni aktivnosti (solarnem fluxu), ter ENSO neutral. Solarni maksimum je za pričakovati okoli leta 2025. Ampak eno so pogoji in drugo realnost, gre za špekulacije. Nekako govori v prid dinamični zimi s pogostim menjavanjem zračnih mas. Največ možnosti za dobiti kaj snega in mraza je na podlagi teh pogojev tako po mojem mnenju v drugi polovici zimske sezone.  Namreč Quasi-biennial Oscillation index ob zahodni fazi (QBO west) in srednji visoki solarni aktivnosti si hodita z roko ob roki in tako se pošteno povečujejo možnosti za SSW event. Ampak seveda je tole le špekulacija, glede na pogoje, ki smo jih omenili na podlagi preteklih zim. Potem tukaj seveda še ne smemo pozabiti na velik faktor globalnega segrevanja itd...

Solarni flux.Predikcija (ENSO) za tekom zime in v pomlad 2023.QBO indeks po letih.Še pogled na nekaj drugega. Slika prikazuje anomalije temperatur morja/oceanov. Za Evropo je seveda najbolj pomembna cona nad Atlantskim oceanom. In za zdaj imamo nadpovprečne anomalije na tem predelu. Torej dokaj topel ocean, kar v teoriji povečuje možnosti za kakšen obsežnejši anticiklon v smeri Grenlandije. Spet hladnejši ocean od povprečja pa povečuje verjetnost globokih ciklonov in močnejših stalnih (zonalnih) zahodnih vetrov nad Atlantikom in okolico. Druga cona velike pomembnost je seveda bila že omenjena okoli Tihega oceana (ENSO). Tretja sicer najmanj pa okoli Beringovega morja. Tale zadnja bolj vpliva nad ZDA in Kanado z lego polarne fronte in gibanje raznih anticiklonov in ciklonov. A vse skupaj s temi dejavniki je pri vremenu povezano.Ob morebitni spremembi, ali če se bo kaj zanimivega zgodilo v prihodnjih tednih se še kaj oglasim. Smiley
« Zadnje urejanje: 14. Januar 2023, 04:01:53 od krispy123 » Prijavljen

komar
Moderator
Altostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1548


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #737 dne: 08. December 2022, 11:55:07 »Koliko se je ozračje segrelo, se gleda bolj na letni ravni, kot pa v posameznih tednih. Na letni ravni so efekti globalnega segrevanja seveda vidni, a manj izraziti, kot na tedenski ali mesečni.
Najbolj se segrevata zima in poletje, medtem, ko se pomlad v zadnjih letih celo ohlaja, a to je zaradi razpadlega polarnega vrtinca in številnih hladnih prodorov, ki temu sledijo.
Večji problem so ti zaklenjeni vremenski vzorci, ki se ponavljajo že iz leta v leto in so verjetno ravno posledica globalnega segrevanja in (pre)toplih oceanov.

Če pogledamo zadnjih 7. zim so vzorci precej podobni:
- zimski pričetek decembra tudi z občasnim sneženjem do nižin,
- odjuga za božično-novoletne praznike (to je velja sicer že več kot 10 let), izjema le december 2016,
- pogost azorski anticiklon, ki vztraja tudi po več kot mesec, po nižinah tako ob tej situaciji dobimo zimo le ob trdovratni inverziji,
- izjemno topel februar (od zadnjih 7. februarjev le leta 2018 ni bil ekstremno topel),
- hladni prodori globoko v pomlad, številne pozebe, sneženje marca in aprila... (v zadnjih štirih pomladih kar 7 mesecev pod dolgoletnim povprečjem 1981-2010, v istem obdobju pozimi in poleti niti en takšen mesec).
« Zadnje urejanje: 27. December 2022, 17:36:19 od komar » Prijavljen

Forum ZEVS, dež, mraz in komarji - naj poletje traja! icon_wink
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8731


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #738 dne: 22. December 2022, 14:53:14 »

Do najmanj 5.1.2023, če ne 10.1 lahko pozabimo na kakšno resno zimo. Dejansko še kakšen prehodni vdor če bo, bo verjetno kar vzhodneje in mil. Morda se tole zavleče še tedne dlje. Dokler ne bo druge dinamike zgoraj z dovolj segrevanja stratosfere iz vseh strani wave 1,2,3  bo lahko tale zima podobna drugemu delu 21-22. Ali skratka nič dobrega ne obeta polarni vortex v takšni moči, kot jo ima sedaj. Torej klasično, spet zna sprostit proti koncu drugega dela ogromno nabrane mrzlote ob postopnem razpadu vortexa v smeri pomladi. Zdaj neke vzorce vidimo že precej prej zgoraj in dejansko na podlagi tega je še samo vprašanje ali bo vortex razpadel konec januarja, februarja, kar je še ugodno za nas za zimo, saj še sonce ni tako močno, tako da še lahko nabiramo dni s snežno odejo. Ali pa ob koncu februarja in tekom marca, kar pomeni skratka pokvarjeno pomlad in začetek nevihtne sezone z nizkimi mejami sneženja še globoko v april. Tako kažejo trenutne analize.


« Zadnje urejanje: 24. December 2022, 03:07:13 od krispy123 » Prijavljen

kvak
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 224

Lokacija: Jesenice

« Odgovori #739 dne: 02. Januar 2023, 16:39:45 »

Kako kaze za januar? Ali je tudi že izgubljen?
Prijavljen
komar
Moderator
Altostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1548


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #740 dne: 02. Januar 2023, 20:57:25 »

Meteorolog Blaž Šter ne verjame, da bomo presegli januarski rekord, ko so 29. januarja 2002 v Slovenskih Konjicah izmerili 21,4 stopinje Celzija. Tako toplo letos (o. p. januarja) ne bo, je še povedal. Torej januar še ni izgubljen. Wink Spremljam tudi napovedi temperatur vzhodno od nas (Moskva, Perm, Kijev...), ki so ponavadi kar dober pokazatelj tega, kaj nas čaka - z zamikom seveda.

Po mojem mnenju se stvari odvijajo v to smer, da kakšne prave zime ni za pričakovati tako v januarju in tudi februarju. Obstoja seveda lahko kak kratkotrajen preblisk zime, ne pa kaj dolgotrajnega.

Meteorologi AccuWeatherja so objavili dolgoročno vremensko napoved za letošnjo pomlad v Evropi. Kot pišejo, se bo v nekaterih državah zima nekoliko zavlekla, druge države pa lahko pričakujejo vremenske nevšečnosti pozneje v pomladi.

V Združenem kraljestvu in na Irskem vremenoslovci pričakujejo velike temperaturne spremembe, ki pa se bodo umirile do konca aprila. Temperature bi bile lahko tam dlje nad zgodovinskim povprečjem, a bodo fronte zmotile spomladanski trend in bi se lahko temperature za nekaj časa spustile pod povprečje. Temperaturna nihanja bodo velika. Tveganja za zmrzal bodo do sredine aprila, količina padavin pa bo v Združenem kraljestvu med aprilom in majem nad zgodovinskim povprečjem.

Suše v južni Evropi, poplave na Balkanu

Države južne Evrope lahko v prvi polovici pričakujejo suho obdobje, torej brez padavin, piše AccuWeather. Po podatkih Météo France so od 20. januarja 2023 do 21. februarja 2023 opazili niz 32 zaporednih dni brez merljivih padavin. To je postavilo nov rekord za najdaljši zaporedni niz dni brez merljivih padavin od leta 1959. Še en opazen interval brez padavin je bil leta 2020, in sicer od 17. marca do 16. aprila, ko je bilo zabeleženih 31 dni.

Po drugi strani pa neurja v jugozahodni Evropi že povzročajo zaskrbljenost napovedovalcev zaradi nevarnosti poplav v Italiji in na Balkanskem polotoku. »Glede na to, kako toplo je Sredozemsko morje, lahko nevihte ob dodatni vlagi povzročijo povečano nevarnost poplav. To je še posebej skrb vzbujajoče za zahodna pobočja Apeninov in Dinarskih Alp,« je pojasnil meteorolog Tyler Roys.

V Italiji bi lahko dotok vlage v prvi polovici pomladi povzročil povečano tveganje za različne nevarnosti, kot so uničujoči vetrovi, toča in hudourniške poplave.

Toplejše vreme napoveduje več nevšečnosti

Od konca marca bodo prevladovale bolj sušne razmere, pravijo vremenoslovci, a po drugi strani to ne pomeni, da padavin ne bo. Če bo deževno, bo količina padavin to pomlad blizu povprečja.

Vremenoslovci so izpostavili zlasti Nemčijo in Poljsko kot državi, ki se bosta to pomlad soočili s precejšnjim tveganjem večjih neurij, skupaj s sosednjimi območji severno in vzhodno od alpskih regij.

Tudi deli zahodne Španije in Portugalske se bodo soočili z nemirnim začetkom pomladi. »Ko se začne pomlad, bomo morda videli nastanek nestabilnih razmer na Iberskem polotoku. Razmere bodo postale bolj suhe in toplejše v zadnjem delu pomladi,« je pojasnil meteorolog na AccuWeather Alan Reppert.

Večji del jugovzhodne Evrope se bo v drugem delu pomladi soočal z nadpovprečnimi temperaturami. Od Rima do Bukarešte so bile sredi marca temperature visoke in primernejše za konec aprila, ta trend segrevanja pa se bo nadaljeval v naslednjih mesecih. Spremljal ga bo občasen dež.

Zgodaj spomladi naj bi nevihte pričakovali tudi na Balkanu.

DOLGOROČNA VREMENSKA NAPOVED ACCUWEATHER

Kar spomnite se leta 2003, še aprila je bil konkretni minus zjutraj, nato pa vročinski val maja in vse do septembra  Grin

Za Maribor kaže dež od četrtka do sobote dopoldan, potem za vikend malo premora in ponedeljek-sreda v eno dež...Če se to uresniči, pričakujem zelo lep maj in čisto možno, da se bo poletje začelo že v maju. In seveda suho poletje. Ni pa nujno, smo lansko leto imeli kar velik defecit padavin.
« Zadnje urejanje: 15. April 2023, 14:04:30 od komar » Prijavljen

Forum ZEVS, dež, mraz in komarji - naj poletje traja! icon_wink
komar
Moderator
Altostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1548


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #741 dne: 10. Maj 2023, 19:18:12 »

https://siol.net/novice/slovenija/gregorcic-napovedal-kaksno-vreme-nas-caka-ob-koncu-tedna-606160

… malo pa tudi o tem, kaj naj bi nas čakalo poleti.

Mdr. je povedal, da bo po grobih ocenah poletje kljub temu vroče. Kot je še povedal, letošnje majske napovedi v primerjavi z lanskimi napovedmi za poletje ne kažejo na tako izrazito sušo. Presodil je, da smo, kar zadeva količino padavin za poletje, lahko zmerno optimistični. Glede na grobe ocene bo temperaturno poletje letos nadpovprečno toplo, za bolj natančne vremenske napovedi pa je za zdaj še prezgodaj.

El nino nas po dolgem času čaka letos, lepo je opazit pozitivne anomalije temperatur Tihega oceana. Sploh zahodno od Čila sedaj, tam prihaja potem do transporta tople vode v smeri proti centralnem delu Tihega oceana. Imamo tako dva zanimiva primera, el nino je lahko "east" based ali west "based", odvisno kje je višek toplote z anomalijami. In potem seveda vse skupaj vpliva na globalne vremenske procese po celotnem svetu.V spodnji analizi so še posredovane anomalije količine padavin v letih, ko smo poleti imeli zmerni-močan el nino. V večji meri pri kompozitu bi lahko to nakazovalo na zelo namočena poletja seveda z izjemami, kar bi morda lahko pomenilo tudi pogoste hladne prodore v tem času. Sploh tisto 2009 leto imam v mislih, ko je junija snežilo zelo nizko z obilnimi padavinami. No seveda lahko se zgodi nekaj čisto drugega, a ta zelo moker maj lahko povzroči verižno reakcijo v nadaljevanju ob močnem soncu, da se bodo padavine kar nadaljevale. Ko bo malo bolj pogrelo tudi v obliki ploh in neviht. Le nekaj sklepnih točk sem danes na kratko ponazoril.
in še moja svizčeva napoved za prihodnje tri mesece:če so bili marec,april in maj nekako v povprečju kar se tiče padavin.Bodo junij,julij in avgust vroči in suhi.Padavin se v tem 3 mesečju pričakuje podvoprečno.Pa da vidimo


V Kijevu in Moskvi v sredo, 17. 5. 2023 24 oz. 25 °C. Me zanima, če bo tudi to k nam prišlo z 14-21 dni zamika.

Eni pa že vedo kakšna bo zima:

Evropske referenčne cene plina se bodo to zimo soočale z nadaljnjo nestanovitnostjo, a je malo verjetno, da bodo ponovno dosegle lanske viške, saj imamo obilne zaloge plina, večje uvozne zmogljivosti za utekočinjeni zemeljski plin (UZP) in zgodnje znake blažje zime, je za Montel povedala skupina ita...
« Zadnje urejanje: 16. Junij 2023, 10:24:31 od komar » Prijavljen

Forum ZEVS, dež, mraz in komarji - naj poletje traja! icon_wink
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8731


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #742 dne: 25. September 2023, 23:19:03 »

Kakor kaže se nakazuje suh začetek oktobra. Nad nami bo dominiral obsežen anticiklon, ki bo prinašal iznad Afrike preko Sredozemlja tudi še zelo topel zrak za tale čas. Dnevi so sicer vse krajši, ob taki postavitvi bomo za kakšen dan ali dva tudi verjetno marsikje v notranjosti spet presegli 25 stopinj celzija. Morda proti drugi polovici oktobra pride do kakšne večje spremembe vremena, a za zdaj je trend v smeri omenjenega. Praktično klasična El nino jesen. Suha in topla, občasno pa tudi pride prehodno pride do kakšnega prehodnega vdora hladnega zraka in poslabšanja vremena. A so ta obdobja krajša.

V analizi so prikazana leta, ko smo imeli dominantni El nino v jesenskem času. Ta karta je za zdaj zelo blizu realnosti z anomalijami.

In še za en korenček kako izgleda povprečna El nino zima+QBO east.

Kot vidimo imamo trenutno že t.i QBO east-. Tako bomo najbolj verjetno ostali tudi čez zimo in proti pomladi.

Seveda je že poštena razlika in tole lahko naredi drastično razliko za prihajajočo zimo. Torej ali gre za klasični El nino event, takrat je recimo toplejši vzhodni sektor Tihega oceana. Istočasno pa je pri El nino (Modoki) toplejši zahodni sektor Tihega oceana, ob obalah južne Amerike pa so anomalije temperatur oceanov podpovprečne. Te stvari potem vse vplivajo na globalne postavitve, lego jet streama...
Vsekakor bo zanimivo za spremljat kako se bo zadeva odvijala v naslednjih mesecih.  Smiley
« Zadnje urejanje: 26. September 2023, 11:00:48 od krispy123 » Prijavljen

komar
Moderator
Altostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1548


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #743 dne: 26. September 2023, 11:54:05 »

Še slikovna potrditev napisanega v prvem odstavku prejšnjega prispevka (kmalu po 15. oktobru se nam torej le obeta sprememba, ker je datumom na spodnjih kartah potrebno prišteti približno 14 dni, da veljajo za naše kraje icon_arrow): icon_wink


          29.    30.      1.     2.      3.     4.      5.      6.     7.      8.      9.    10.    11.    12.    13.    14.    15. 10.

« Zadnje urejanje: 26. September 2023, 20:41:50 od komar » Prijavljen

Forum ZEVS, dež, mraz in komarji - naj poletje traja! icon_wink
Strani: 1 ... 48 49 [50]
Natisni
Pojdi na: