Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderator: mat89)DOLGOROČNE NAPOVEDI
Strani: 1 ... 48 49 [50]
Natisni
Avtor Tema: DOLGOROČNE NAPOVEDI  (Prebrano 477823 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7644


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in der Steiermark 254 m.n.v

« Odgovori #735 dne: 09. Februar 2018, 10:49:39 »

MJO nam gre po EC-ju v še bolj ugodno fazo 8, GFS ostaja v tudi dokaj ugodni fazi 7 in se ne premakne nikamor. Pa še la nina je precej oslabela v zadnjih dneh kar je odlična novica, sedaj smo na 3.4 coni že na meji med šibko la nino in neutralom.

V zadnjih tednih se je zgodil tudi popolni obrat SOI index vrednosti (Southern Oscillation Index), v sredini januarja so še vztrajale krepko pozitivne SOI vrednosti med Tahitijem in Darwinom, torej je atmosfera še reflektrirala la nino, ki je še vedno pravim glavni krivec za naš slabši začetek zime (tudi nekateri prispevki na raznih tujih forumih potrjujejo tole). No sedaj so te vrednosti močno v negativi, tako da atmosfera zadnji teden reflektrira in favorizira že celo el nino. Seveda za zdaj kaže, da bo prešlo v neutral ENSO fazo, kar je vseeno bolj ugodno kot pa la nina. No za dober začetek nevihte sezone bi zelo prav prišel en el nino. Bo zanimivo za spremljat.  icon_winkMJO (EC).MJO (GFS).Še ena pozitivna novica, nekateri modeli so že zavohali efekt tegale SSW-ja.

New JMA weeklies signal the emergence of a (-) Arctic Oscillation in late Feb-early Mar, likely related to sudden stratospheric warming event.
A look at the global 500mb anomalies over the next month: -North Atlantic blocking should yield continued cold/storminess for western Europe. -Extensive positive anomalies across the Arctic.Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7644


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in der Steiermark 254 m.n.v

« Odgovori #736 dne: 30. Avgust 2018, 15:41:35 »

Morda je še precej hitro, ampak vseeno osebno že nestrpno pričakujem zimo 2018/19. Novi znaki kažejo na t.i central based el nino, ki naj bi bil šibki ali t.i Modoki. Torej v tem primeru so prisotne pozitivne anomalije oceanov na tistem ENSO koridorju v centralnem delu Tihega oceana, ob obali Čila pa so te anomalije precej manj pozitivne, kar se tiče odstopanja. Spodaj prilagam "anomalije" ob tem tipu el nina. Sploh ni slabo. Sedaj pa držimo pesti, da še QBO ostane v east fazi do začetka zime pa bo takoj vse boljše, ker imamo zraven seveda še en izjemno dober pogoj in to je nizka sončna aktivnost (dejansko smo eno leto stran od solarnega minimuma), ob predpostavki da ostane pri QBO (east). Upam, da se kolega Andrej kaj oglasi, da boma podebatirala kaj o tem.« Zadnje urejanje: 30. Avgust 2018, 15:45:40 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7644


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in der Steiermark 254 m.n.v

« Odgovori #737 dne: 29. September 2018, 10:32:10 »

Update za zimo 18/19, torej imeli bomo šibki, morda zmerni el nino+ izjemno nizko sončno aktivnost+ za zdaj precej aktivno Atlantic hurrican season in to vse vpliva na sam začetek zime. Več je teh tropskih ciklonov več toplote se potem lahko transportira iznad Ekvatorja (in seveda troposfere) v višje geografske širine proti severnem polu in kasneje ima to nek vpliv na polarni vorteks, ki je ponavadi šibkejši ob bolj dejavni sezoni. Potem treba bo spremljati tudi še kako hitro se bo tale snežna odeja razširilila proti zahodu iznad Sibirije, sploh v oktobru je to najbolj pomembno. Na podlagi tega se lahko razvije močnejši Sibirski anticiklon v poteku zime, če je ta pokritosti hitra in nadpovprečna. Potem je tukaj še slavni QBO, ki naj bi bil edini slabi dejavnik za to zimo, ampak morda ni vse tako črno. Za zdaj smo še v QBO (east) fazi, torej atmosfera še reflektira vzhodne stratosferske vetrove, je pa zaslediti že po nekaterih plasteh res je QBO (west), ampak še baje nič kritičnega. Tale Gavin ki dela super napovedi na youtube že par let je super trofil ga spremljam, pravi da tudi če recimo gre na 50 hpa qbo (east) v west do začetka zime, da bo v resnici v atmosferi še vedno prisoten vzhodni tok, ker je nekakšn lag time tega prehoda kar se že ve. Poglejmo zimo 12/13, šli smo iz qbo east v west in že v rahle pozitivne vrednosti qbo-ja od februarja dalje in smo meli izjemno snežen marec. All is not lost.

Prilagam še ECMWF sezonski model za zimo 18/19.https://www.youtube.com/watch?v=DU9tXRCUP-4&t=2596s

« Zadnje urejanje: 02. Februar 2019, 10:13:37 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
Capillatus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-01-14
Sporočila: 2266


Lokacija: Pohorje - 1050 m.n.v. Vremenski samouk.

WWW Email
« Odgovori #738 dne: 18. Oktober 2018, 11:33:40 »

Vem kako sem včasih iskal grafike sezonskih napovedi, posebej ECMWF, zato sem jih sedaj ko sem malce starejši in z malo več znanja, naredil kar sam.  icon_biggrin  Končno mi je uspelo da imamo EMCWF sezonske napovedi javno dostopne. No vsaj več kot je sedaj bilo javno dotopnega, predvsem za stratosfero. Potrebno je bilo kar nekaj truda, vendar mi je uspelo. Bom do novih novemberskih zagonov dodal še tudi iste karte za UKMO sezonski model, in pa moram dodati še SST anomalije za ECMWF.

http://www.severe-weather.eu/ecmwf/
Prijavljen

krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 7644


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina), Straß in der Steiermark 254 m.n.v

« Odgovori #739 dne: 29. November 2018, 18:05:10 »

Malce sem delal analizo kar se tiče moči hitrosti zonalnih vetrov po delu stratosfere. V to analizo sem vzel tri najboljše zime v tem stoletju. Torej 2005-06, 2009-10, 2012-13.

Vzeti so podatki na 10 hpa ploskvi, torej v višjem delu stratosfere. Bolj realnejši bi bili podatki iz 30 hpa, a vseeno. Ob vseh teh treh zimah je prišlo do t.i SSW eventa, ali nenadnega izrazitega segrevanja stratosfere. Večinoma se je to segrevanje začelo preko sibirske strani, ter je potem uspelo narediti "vsaj" split vorteks ali t.i razdelitve polarnega vorteksa na dva dela. Večinoma na kanadski-euroruski del. V nekaterih primerih pa je prišlo tudi do popolnega razbitja polarnega vorteksa. Vsak SSW, MSW event je unikaten, ter se ne more primerjati med sabo. Se je že zgodilo, da je SSW padel na napačno strani celine in smo kasneje dobili en izrazit anticiklonalni greben, na drugi strani v ZDA, Kanadi pa so dobivali izjemne polarne prodore daleč proti jugu. Torej če pride do nenadnega in dovolj intenzivnega segrevanja na zgornjih delih stratosfere, rabi ta "toplota" kar nekaj časa, da propagira v nižje stratosferske višine ter tudi v nadaljevanju v troposfero. Efekt je ponavadi viden komaj takrat, ko zadeva "pronica" v območje troposfere in kaj hitro se tole začne kasneje poznati na vremenskih kartah. V teh primerih so lahko izjemni zasuki pri modelih videni kar čez noč.

Primer zime 2012-13. V prvi polovici zime so prevladovali na stratosferskih višinah še zmerno-močni zonalni (zahodni vetrovi) na 10 hpa ploskvi. Zraven je bila prehodna izjema v začetku decembra, ki je nam takrat v Sloveniji dala nekaj zime takrat. A kasneje se je polarni vorteks nazaj okrepil, a istočasno je bilo opaziti precej wave1,2,3 konstantnega segrevanja tisti december, torej vršenja pritiska na polarni vorteks.

Obrat zonalnih vetrov iz zahodnih (zonalnih) je bil takrat viden v prvih dneh januarja, efekt pa je bil viden nekje okoli 15.1 s pričakovanimi posledicami. Od takrat dalje pa vse do konca zime so kasneje vztrajali relativno šibki zonalni vetrovi z prevladujočo severno cirkulacijo. Mraz je bil sicer redki pojav s prodori iznad SV-V strani, ampak vseeno je bila zima izjemno snežena.Zima 2005-2006. Večji del decembra so še vztrajali nadpovprečno ali povprečno močni zonalni vetrovi. Kasneje je sledil močan padec le-teh v zadnjih dneh decembra in sledila je izjemno dobra zima v januarju, februarju.Zima 2009-2010. Po relativnem padcu zonalnih vetrov (stratosfera) v prvi polovici decembra z efektom nekje v drugi dekadi decembra je sledil izjemno hiter porast le-teh in precej bolj trdovraten polarni vorteks. S centrom polarnega vorteksa nekje pri Grenlandiji, kot je običajna zadeva. Nekje v sredini januarja 2010 je sledil skorajšnji zonalni obrat na prevladujoče vzhodne, kot posledica SSW eventa in v nadaljevanju so podpovprečni zonalni vetrovi vztrajali vse do konca zime.Pa da pogledamo še trenutno stanje zonalnih vetrov. Ob ekvatorju po nekaterih plasteh že recimo prevladuje qbo (west), ampak še vedno pa prevladuje sploh po višjih delih stratosfere in troposfere qbo (east), torej vzhodni stratosferski tok in to vpliva na marsikaj, sploh ob šibkem el ninu eventu. Torej polarni vorteks je že večji del novembra pod napadi zmerne-močne aktivnosti iz wave 1 strani, ter rahle-zmerne iz wave 2 (Azorski AC) strani. Kar se bo poznalo pri padcu le-teh nekje do 20 m/s na 10 hpa ploskvi v začetku decembra.

Kasneje naj bi se zonalni vetrovi morda le prehodno ponovno okrepili nekje, ampak od tu dalje pa še je precej nejasnosti. Namreč nekateri CFS ensembli dajejo možnost za zonalni obrat (zahodnih) vetrov na tistem delu na hladnejše vzhodne. Morebiti, če bi se vsaj delček tega uresničil, bi se tole zgodilo res izjemno zgodaj v zimi (kasneje bi lahko morda imeli kaj možnosti v tem primeru za tudi hladnejšo drugo polovico decembra), seveda moramo upati na čimveč segrevanja tam zgoraj v prihodnjih tednih. Če to segrevanje ne bo tako intenzivno, ter ne bo potekalo na pravi strani, potem bo polarni vorteks manj ranljiv in tako v tem primeru znajo prevladovati še toplejše in milejše SZ-Z zračne mase iznad Atlantika.


Zavedam pa se, da se ti grafi, modeli spreminjajo na dnevni ravni, tako da je to le komentar na trenutne zagone.

lp
« Zadnje urejanje: 30. November 2018, 10:16:50 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
komar
Cirostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 246


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #740 dne: 21. Maj 2020, 17:15:34 »

AccuWeather je izdal vremensko napoved za poletje

Spletna stran AccuWeather, ki ponuja vremensko napoved za ves svet, pogosto pa njeno napoved srečujemo tudi v aplikacijah na naših pametnih telefonih, je objavila dolgoročno napoved za območje Evrope v prihajajočem poletju.

Na jugu Evrope bo poleti prevladovalo suho in zelo vroče vreme.

Za območje severne Italije in Balkana Accuweather napoveduje več dolgotrajnih vročinskih valov s temperaturami precej nad 30 stopinj Celzija. "Mogoče je pričakovati številna dolga obdobja s temperaturami med 30 in 40 stopinjami Celzija in tudi nad 40 stopinj Celzija," je povedal meteorolog Tyler Roys. Ob tem pa ne gre pričakovati daljših deževnih obdobij, kar lahko povzroči več problemov, pri čemer poudarjajo težave v kmetijstvu.

Podobno vreme lahko pričakujejo tudi v vzhodnih delih Francije in zahodnih delih Nemčije, kjer se bodo že tretje leto zapored poleti soočali s sušo. "To pomeni, da bo imela reka Ren zelo majhne količine vode," opozarja Roys in dodaja, da bi to lahko prizadelo ladijski promet ne evropskih rekah. Vročinske vale bodo sicer na tem območju spremljale tudi zelo močne nevihte.

Pozni vročinski vali bi lahko prizadeli tudi preloženo kolesarsko Dirko po Franciji, ki naj bi se začela 29. avgusta. In že lani je kolesarjem usodo krojilo vreme, saj so proti koncu morali zaradi močnih neviht odpovedati dve etapi.

Pomlad je Španijo in na Portugalsko presenetilo nadpovprečno deževje, poleti pa gre pričakovati povsem drugačno vreme. "Poletje bo vroče in večinoma suho, še vedno pa obstaja možnost neviht, še posebej v goratih predelih," piše v napovedi. Zaradi večinoma suhega iz vročega ozračja bo obstajala velika nevarnost velikih požarov na tem območju.

Francija, Nemčija, Poljska

Med severno Francijo in severno Poljsko bodo mogoče uničujoče nevihte. "Srednja in severna Francija, Nemčija in Danska se nahajajo na prehodi vročega in suhega območja na jugu in hladnih front, ki prihajajo s severa. Prav tem območjem pretijo močne nevihte - toča, uničujoči vetrovi, nevihtne poplave in tudi tornadi," opozarja AccuWeather.

Velika Britanija

Britanci lahko pričakujejo popolnoma drugačno vreme kot lani, ko je tam padlo manj padavin od povprečja. "Večina nevihtnih sistemov, ki bodo prehajali prek tega področja, bodo prinesla obdobje dežja, še posebej na območju severnega dela Irske in severozahoda Škotske. Na območju celotne Velike Britanije je mogoče pričakovati občasne nevihte z grmenjem," še dodajajo meteorologi.

Skandinavija in Baltik

Najbolj mirno poletje lahko pričakujejo na območjih Skandinavije in Baltika. "Padavin bo malo manj kot v povprečju," pravi Roys. Večji del poletja bo topel, možni so tudi blažji vročinski vali. "Gozdni požari so pred nekaj leti predstavljali veliko grožnjo, zdaj pa temu območju grozi enaka nevarnost, če bo sušno obdobje trajalo več tednov," je dejal Roys in dodal, da bo nevarnost pred gozdnimi požari največja na Švedskem in Finskem.

Vir: https://www.vecer.com/accuweather-je-izdal-vremensko-napoved-za-poletje-to-lahko-pricakujemo-pri-nas-in-v-okolici-10172571
Prijavljen

Preglednica športnih prenosov v živo: http://www.kabelska.net/viewtopic.php?f=61&t=742
Strani: 1 ... 48 49 [50]
Natisni
Pojdi na: