Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderator: mat89)DOLGOROČNE NAPOVEDI
Strani: 1 ... 48 49 [50]
Natisni
Avtor Tema: DOLGOROČNE NAPOVEDI  (Prebrano 418412 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
krispy123
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 6171


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #735 dne: 03. November 2017, 21:36:09 »

Tako EC kot tudi CFS ensembli po 15.11 so zelo dinamični in lahko rečem že "skoraj"zimski. Po tem terminu se riše blokada Atlantika in sami prodori hladnega zraka iznad severne, vzhodne Evrope nad osrednjo, južno Evropo.

EC.CFS

Tudi JMA zanimivo vidi podobno.Da ne bo kdo mislil, da je to kakšna moja napoved, ampak le t.i predvidevanja nekega trenda. Imamo pa že osnovo letos mnogo boljšo kot zadnjih nekaj let, oziroma od 12-13 zime dalje. Seveda ni zagotovila, da bo zima vdarila že ob koncu novembra ali začetku decembra, lahko tudi pride kasneje. Ampak menim, da bo prišla še letos in, da bo udarila prej ko slej s polno silo.  Razlog= east based la nina+zelo nizek solarni flux+qbo east, ki bo propagiral tekom zime v nižje stratosferske višine+rekordna sezona orkanov+ nadpovprečna oktobrska snežna pokritost nad delom Sibirije, Skandinavije. Če letos ne bo dobre, torej hladne in snežene zime je ne bo po moje nikoli.  Res bi morali imeti nesrečo letos, če bi se recimo zima začela komaj proti koncu januarja, začetku februarja. La nina zime načeloma ponavadi pridejo že zelo rano, vsaj statistično v preteklosti je bilo tako. Treba bo podrobno spremljat situacijo v naslednjih tednih.
« Zadnje urejanje: 03. November 2017, 22:37:21 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
krispy123
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 6171


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #736 dne: 15. Januar 2018, 23:49:31 »

Ravnokar gledam ENSO vrednosti na delu Tihega oceana. Že na začetku zime se mi je zdelo nekaj malo sumljivo, a nisem vzel te zadeve dovolj resno.Sem si mislil, da bosta druga dva odlična pogoja za zimo (QBO-,nizka sončna aktivnosti)  "znegirala" to zadevo. V bistvu je bilo zaslediti na koridorju ENSO (region) 1+2 precej podpovprečne vrednost temperature oceana, načeloma so te vrednosti pod -1°C kar je v rangu zmerne la nine na tistem teritoriju. ENSO 1+2 območje je na skrajnem vzhodnem delu ENSO območja obali Čila. Za nas je sicer najbolj pomemben sektor 3.4 (to je nad osrednjim delom te ENSO cone), kjer je prisotna trenutno šibka la nina z vrednostmi nad -1°C. A tisti sektor 1+2 mislim, da kar precej  meša štrene. Nekako sem skoraj prepričan, da je tole glavni razlog za slabši začetek zime sedaj. Torej če še malce drugače razložim, menim, da ima la nina v letošnji zimi dominantno vlogo in vpliva na razne postavitve jet streama, lege polarne fronte. Statistično je dokazano, da ima Evropa ob zmerni-močni la nini dokaj mile zime z močnejšimi zonalnimi vetrovi ter trdovratnejšim polarnim vorteksom in podobno pri močnem el ninu. Seveda pa je odvisno od vsake posamezne zime in tudi drugih pogojev, ki lahko vplivajo na potek celotne zime.

Trenutne povprečne anomalije temperature oceana.ENSO koridor (3.4). Lepo je vidno kako je povprečje ENSO vrednosti še večinoma v nam ugodnem teritoriju, torej med -0,5°C in -1°C. To je še šibka la nina.No pa poglejmo še malce podrobneje v 1+2 koridor (območje). Takoj so mi v oči padle precej podpovprečne anomalije oceana na tistem delu. Že od začetka decembra je tam ocean zelo hladen in je že v coni pod -1°C, kar pomeni zmerno la nino na tistem sektorju. Kar je vsekakor nepričakovano.V zadnjem tednu pa je bilo prisotno kar precejšnjo segrevanje na tistem našem najbolj neugodnem delu. Tako da se zadeva kar se tega tiče počasi izboljšuje.Torej kaj bi bilo za nas ugodno v nadaljevanju? Za Evropo bi bilo bolj ugodno, če bi la nina skoraj čisto oslabela in bi prešla na neutral ENSO vrednosti z anomalijami med -0,5°C in 0,5°C. Vsekakor bo vsako segrevanje oceana v naslednjih tednih na tistem delu zelo dobrodošlo. Sklepam iz tega, da če bi tale rahlo-zmerna la nina prešla v tisto pravo šibko ali neutral v naslednjih tednih, bi verjetno glavno vlogo za to zimo prevzela negativni QBO in nizka sončna aktivnost. Posledično bi se lahko zima zavlekla še daleč v pomlad z morebiti celo pogostimi prodori hladnega zraka iz severa-severovzhoda. No sedaj pa poglejmo, ali bo to tudi v praksi možno. Seveda gre samo za moja predvidevanja in to ne pomeni, da se bo točno tako zgodilo kot sem jaz rekel, pač naredil sem analizo iz raznih kart,slik ki so javno dostopne.

Sezonski CFS predvideva, da bo že v februarju la nina precej oslabela, marca pa bi lahko šlo že v neutral ENSO vrednosti. Vsekakor nas čakajo zanimivi časi, če bom zvedel kakšno novo informacijo kar se tega poteka tiče bom vsem skupaj javil.

Lp.

« Zadnje urejanje: 16. Januar 2018, 00:03:59 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
krispy123
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 6171


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #737 dne: 30. Januar 2018, 10:56:56 »

Če citiram Judaha Cohena pravi o februarju nekako takole.

I include in this week’s blog the monthly 500 hPa geopotential heights  and the surface temperatures  forecast for February from the Climate Forecast System (CFS; the plots represent the mean of most recent four ensemble members).  The forecast for the troposphere is ridging for Eastern Siberia, Alaska, Western Canada, the Western US, the eastern North Atlantic and much of the Arctic  with troughs in Eastern North America, Europe and East Asia . This pattern favors cold temperatures in the Eastern US, Eastern Canada, Europe and East Asia with mild temperatures in western North America, Scandinavia and Western Asia .The CFS has been remarkably consistent with this forecast for two weeks now.  This forecast is consistent with the short range weather model forecasts and in my opinion the ongoing disruption of the stratospheric PV.  I am certainly interested to see if this unusually confident/persistent CFS forecast verifies.

CFS anomalije za mesec februar.

Link.

https://www.aer.com/science-research/climate-weather/arctic-oscillation/
Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
krispy123
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 6171


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #738 dne: 09. Februar 2018, 10:49:39 »

MJO nam gre po EC-ju v še bolj ugodno fazo 8, GFS ostaja v tudi dokaj ugodni fazi 7 in se ne premakne nikamor. Pa še la nina je precej oslabela v zadnjih dneh kar je odlična novica, sedaj smo na 3.4 coni že na meji med šibko la nino in neutralom.

V zadnjih tednih se je zgodil tudi popolni obrat SOI index vrednosti (Southern Oscillation Index), v sredini januarja so še vztrajale krepko pozitivne SOI vrednosti med Tahitijem in Darwinom, torej je atmosfera še reflektrirala la nino, ki je še vedno pravim glavni krivec za naš slabši začetek zime (tudi nekateri prispevki na raznih tujih forumih potrjujejo tole). No sedaj so te vrednosti močno v negativi, tako da atmosfera zadnji teden reflektrira in favorizira že celo el nino. Seveda za zdaj kaže, da bo prešlo v neutral ENSO fazo, kar je vseeno bolj ugodno kot pa la nina. No za dober začetek nevihte sezone bi zelo prav prišel en el nino. Bo zanimivo za spremljat.  icon_winkMJO (EC).MJO (GFS).Še ena pozitivna novica, nekateri modeli so že zavohali efekt tegale SSW-ja.

New JMA weeklies signal the emergence of a (-) Arctic Oscillation in late Feb-early Mar, likely related to sudden stratospheric warming event.
A look at the global 500mb anomalies over the next month: -North Atlantic blocking should yield continued cold/storminess for western Europe. -Extensive positive anomalies across the Arctic.Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
krispy123
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 6171


Lokacija: Ruše 309 m.n.v (Dravska dolina)

« Odgovori #739 dne: 30. Avgust 2018, 15:41:35 »

Morda je še precej hitro, ampak vseeno osebno že nestrpno pričakujem zimo 2018/19. Novi znaki kažejo na t.i central based el nino, ki naj bi bil šibki ali t.i Modoki. Torej v tem primeru so prisotne pozitivne anomalije oceanov na tistem ENSO koridorju v centralnem delu Tihega oceana, ob obali Čila pa so te anomalije precej manj pozitivne, kar se tiče odstopanja. Spodaj prilagam "anomalije" ob tem tipu el nina. Sploh ni slabo. Sedaj pa držimo pesti, da še QBO ostane v east fazi do začetka zime pa bo takoj vse boljše, ker imamo zraven seveda še en izjemno dober pogoj in to je nizka sončna aktivnost (dejansko smo eno leto stran od solarnega minimuma), ob predpostavki da ostane pri QBO (east). Upam, da se kolega Andrej kaj oglasi, da boma podebatirala kaj o tem.« Zadnje urejanje: 30. Avgust 2018, 15:45:40 od krispy123 » Prijavljen

Enjoy the weather, its the only weather you got
Strani: 1 ... 48 49 [50]
Natisni
Pojdi na: