Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

 ZEVS ForumVremeNapoved vremena-splošna debata (Moderatorji: mat89, roky, komar)DOLGOROČNE NAPOVEDI
Strani: 1 ... 47 48 [49] 50
Natisni
Avtor Tema: DOLGOROČNE NAPOVEDI  (Prebrano 644180 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
chris93
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1993-10-27
Sporočila: 2266


Lokacija: Radenci 205 m.n.v
kristjan_krispi_@hotmail.com
Email
« Odgovori #720 dne: 06. Oktober 2016, 19:46:09 »

Daš povezavo? Smiley
Prijavljen
vremenar12
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1986-11-26
Sporočila: 1346


Lokacija: Slaptinci-Sv. Jurij ob Ščavnici (Prlekija)

« Odgovori #721 dne: 07. Oktober 2016, 08:30:24 »

To pa napoved accuweather za jesen. Kot vidite so kar pošteno kiksnili mimo saj so napovedali precej topel oktober za naš del, predvsem sredina oktobra bi naj bila zelo topla, pa sedaj vidimo da bo čist kontra. Tako da držmo pesti da so tudi za zimo kiksnili.The heat will fluctuate more across the northern Balkans with the most unseasonable warmth expected through the middle of October.
While rainfall is expected to be below normal across the region, thunderstorms will still occur at times.

http://www.accuweather.com/en/weather-news/2016-europe-autumn-forecast-warmth-spain-to-balkans-stormy-spells-uk-ireland/59387408
Prijavljen

30. 12. 2005 = 48 cm snega.
18. 01. 2013 = 45 cm snega.
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8731


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #722 dne: 07. Oktober 2016, 19:18:30 »

Tole zna bit rekorden oktober kar se tice hitrosti nabiranje snezne odeje na obmocju Rusije, tudi Skandinavije. Vsaj po kartah gledano bo se zelo ohladilo na tistem delu v prihodnjih 10 dneh. Ac bo pa vztrajal nad Britanijo,Atlantikom, v vecjem delu evrope bodo prevladovali vzhodni visinski vetrovi ob negativnem nao,ao indeksu. Se še spomnite kako pomembna je oktoberska pokritost snezne odeje na prej omenjenem delu, to kasneje lahko vpliva na zacetek zime z mocnim sibircem. Vsekakor nas cakajo pestri tedni, lezemo proti soncnemu minimumu, soncnih izbruhov ali t.i sunspotov v zadnjih dneh ni vec, oziroma je aktivnost zelo nizka.
Prijavljen

komar
Moderator
Altostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1548


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #723 dne: 18. Oktober 2016, 13:06:54 »


... V zimo 2010-11 smo štartali z skoraj identičnimi pogoji kot letos, torej QBO east, la nina, nizka sončna aktivnosti. In uganite kaj se je zgodilo? Začetek zime 10-11 je bil več kot odličen, konec novembra, okoli 26.11 je sledila prva snežna pošiljka z 5-20 cm po večjem delu Slovenije. Druga le dva dni kasneje, se spomnim tiste noro snežene nedelje, ko je skupno pri nas padlo okoli 30 cm snega. Skoraj povsod po Sloveniji so imeli takrat med 15-40 cm debelo snežno odejo. Nekaj dni kasneje pa je sledilo že novo sneženje in kasneje smo tukaj imeli debelo snežno odejo že okoli 40-45 cm. Največ snega je takrat padlo na jugu,jv Slovenije, kjer ga je lokalno bilo preko pol metra, večinoma pa tudi povsod drugod med 20-45 cm. Nekaj dni kasneje je prišla sicer odjuga, ampak je sneg zdržal vse do 17.12, ko ga je vrglo čez noč ponovno 15-25 cm. Potem pa je sledil nekaj dnevni mraz z najnižjimi temperaturami tudi blizu in ponekod po mraziščih celo pod -20C. In seveda kasneje je sledil slavni božični prerok, torej dobili smo odjugo. A vseeno bili smo lahko zelo veseli, da smo dobili odličen začetek zime in seveda večina nas je pričakovala tudi nadaljevanje dobre, hladne zime. A sledila je drastična sprememba v zelo kratkem času kar se tiče QBO indeksa. V začetku zime, torej novembra in še deloma večji del decembra so v spodnjih plasteh stratosfere še prevladovali vzhodni stratosferski vetrovi (na območju Ekvatorja), medtem ko so v zgornjih delih stratosfere ob istem času pihali zahodni. Tekom zime je začel QBO(west) propagirat tudi v nižje strat. višine in kasneje tudi v troposfero. Tako da januarja smo imeli že uradno QBO(west) od 1 hpa pa vse do 100hpa.In seveda posledično je bil večji del januarja, februarja mil, topel, le z občasnimi prodori hladnega zraka, le-ti pa niso prinesli skoraj nič zimskih užitkov v nižinah več. Malce sem mogel analizirat tole, upam da vam bo všeč. Za optimizem vam lahko povem tudi, da se takšne nenadne spremembe kar se tiče QBO stanja in recimo ENSO vrednosti letos ne pričakuje. Torej bolj kot ne bo vztrajal QBO (east) čez celotno zimo in verjetno še vse tja do poletja 2018. Kar se pa tiče ENSA pa bo šibka la nina vztrajala večji del zime, proti začetku pomladi pa bo lahko šlo v neutral. Oboje je kar ugodno, tako da ne se bat, je pa res, da je potencialno šibka la nina nekoliko boljša kot neutral ob takih pogojih kot jih imamo letos.

Pa še smela pika na i: G. Benedikt Strajnar z ARSO-a je v torek, 26. 12. 2017 zjutraj napovedal suh Božič 2018.
Janez Markošek pa 6. aprila 2022 na Valu 202 speakerju "obljubil", da po poslabšanju v soboto, 9. aprila 2022, na ARSO-u do 15.  oktobra 2022 ne bodo več omenjali meje sneženja.


Zanimivo, da ne najdem teme na našega novega spremljevalca COVID19.

Kako ljubko...  :?
https://www.youtube.com/watch?v=vUAhxZBVTqo&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1IXI19msL9b06bISS2b9YcQIBjGjcusjYCluGvEuH9pC0hI6oV75s7bXI&app=desktop%5Byoutube%5D

Drugačno mnenje od smernic WHO je novi terorizem saj ogroža zdravje drugih.

Fauci je jezuit. Kako presenetljivo... not.  wise
http://licatholic.org/dr-fauci-is-dedicated-to-public-service-formed-at-jesuit-high-school/

Maddona calling for the world not to 'return to normal. Itak.  wise

Hm, dobri testi so tole:
https://www.timesnigeria.com.ng/2020/05/who-reacts-as-goat-pawpaw-test-positive.html
Mogoče je okužena tudi sardela v moji konzervi...  icon_lol

Fauci leta 2017:"No doubt’ Trump will face surprise infectious disease outbreak"
https://www.healio.com/infectious-disease/emerging-diseases/news/online/%7B85a3f9c0-ed0a-4be8-9ca2-8854b2be7d13%7D/fauci-no-doubt-trump-will-face-surprise-infectious-disease-outbreak

Bill Gates: "The world as we know it will change forever in the wake of the coronavirus pandemic, according to Bill Gates who declared that we will soon have “digital certificates” to display our health and vaccination status."
https://biohackinfo.com/news-bill-gates-id2020-vaccine-implant-covid-19-digital-certificates/

Daleč najbolj brisan in preganjan film ta trenutek na planetu. Težko se ga dobi. Hm, zakaj?
Tule ga še lahko vidite od 15.minute dalje:
https://www.trunews.com/stream/coronavirus-censorship-trunews-presents-banned-plandemic-video

Mrtvi zaradi lakote očitno tu niso pomembni:
https://www.youtube.com/watch?v=dam1y0kWMe8

Redko se zgodi da nas nek dogodek v 3 mesecih tako hitro in globalno potunka proti tiraniji, finančni krizi in izgubljanju človekovih pravic kot ta "plandemija"
Navsezadnje lahko pod pretvezo bolezni globalno prepovedo kakršnokoli protestiranje proti čemerkoli.
Tudi pod pretvezo izpustov, segrevanja ozračja in varovanja okolja bi bilo najbolje da kar vsi umremo, da bo bolje za Zemljo, ker da smo ljudje bolezen, razen tistih na vrhu, ki nam želijo le najboljše. Da pa bomo lažje sledili virusu, kriminalu, migracijam in lažnim informacijam je pa najbolje, da se poskuša s tehnologijo nadzorovati vsako misel, vsak gib in se nadzoruje vsako spremembo v telesu, da ostanemo varni. Spet se bodo vrnili časi, ko vas bodo sosedi vohunili in prijavili, če boste kršili kakšno pravilo.
Navsezadnje je izginila tudi pravica do informiranosti. Vsa poročila vsebujejo zgolj še podatke o podrobnostih sproščanja ukrepov in število okuženih. Poročil ni več. Zdravniki ne smejo pred kamero, vse je skoncentrirano na novinarske konference. Bolnice dobijo težke denarje za vsakega "corona pacienta" in za vsakega ki ga dajajo na te smrtonosne respiratorje. Tudi če nekdo izkrvavi, ker si je odrezal roko, če je pozitiven na coronavirus, se bo štel coronavirus kot vzrok smrti, če malo pretiravam. Družbena omrežja so postala prava spletna policija. Vsak ki se je cepil za običajno gripo ima precej večje možnosti, da bo zbolel zaradi novega coronavirusa, če malo pretiravam. Bolj ko bomo vse dezinficirali, ostajali noter, bolj nam bo padel imunski sistem, ki je narejen da je ves čas v boju z virusi. Zdravniki ki dajejo pacientom vitamin C so ponekod aretirani. Vsi vedo da pomaga skupaj s cinkom, hydroxychloroquinom, ki ima desetletja staro slavo kot zelo uspešno zdravilo v boju proti tem vrstam virusov in malariji. Karantene in pomanjkanja vitamina D vsekakor niso dobre za naše zdravje.  
Delajmo na imunskem sistemu. Ta vam lahko pomaga, na hitro spacana cepiva vam ne bodo.
Zanimivo da nihče ne šteje smrti teh, ki so zaradi nedelujočega zdravstvenega sistema ob zdravje in življenje. Vseh teh, ki bodo padli na rob revščine in desetine miljonov, ki bodo umrli zaradi lakote v manj razvitih državah.
Mimogrede, kdo bo kriv za odškodnine od cepiv poškodovanih ljudi? Davkoplačevalci se pravi vi. V najboljšem primeru. V bolj realnem bodo rekli da je to nek nov virus ali pa da ni od cepljenja. Milijoni, ki so umrli ali bili trajno poškodovani po cepljenju pa itak niso pomembni. Gre za tisto: "Burn the heretic"  suspicious
Uživajmo v poletju. Jesen je čas za novo histerijo.

Ampak vse je zgolj teorija zarote kajne?  icon_mrgreen
« Zadnje urejanje: 09. April 2022, 12:41:54 od komar » Prijavljen

Forum ZEVS, dež, mraz in komarji - naj poletje traja! icon_wink
krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8731


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #724 dne: 05. November 2016, 15:27:30 »

In da vidimo kaj nam bo pokazal sezonski EC model za naslednje mesece. Pri tem modelu se je zgodila kar korenita sprememba sedaj v novembru, saj je do sedaj nakazoval dokaj toplo, milo zimo. Sedaj pa je zadevo obrnil na hladnejšo varianto, tudi padavin naj bi bilo več od dolgoletnega povprečja. Glede nato kako verodostojen je EC model mu osebno kar verjamem, sploh ker je v zadnjih zimah lepo zadel situacijo. Če se spomnim je nakazal v začetku novembra vse zadnje 3 zime, da bodo nadpovprečno tople in to se je tudi zgodilo.
November.

Temperatura.Padavine.December.

Temperature.Padavine.Januar.

Temperature.Padavine.

[url=https://postimg.org/image/v6yq97ghp/]


Februar.

Temperature.Padavine.http://forest.jrc.ec.europa.eu/effis/applications/long-term-forecast/seasonal-forecast/
« Zadnje urejanje: 17. November 2016, 12:09:30 od krispy123 » Prijavljen

Oblak69
Stratus

Odsoten Odsoten

RD: 1969-08-17
Sporočila: 6427


Lokacija: Šentjošt nad Horjulom; 642m Član VD ZEVS

Email
« Odgovori #725 dne: 12. Maj 2017, 19:23:48 »

Arso dolgoročna napoved za poletje 2017

Kakšni so obeti za poletje?

Vsako leto, še posebej pa pred začetkom počitnic in glavnih dopustov, dobimo veliko vprašanj o vremenski napovedi za poletje. Kaj torej lahko predvidimo za poletne mesece?
Napovedi, na katere se najbolj opiramo, pripravlja ECMWF (Evropski center za srednjeročno napoved). Članica omenjenega centra je tudi Slovenija.
Lani (2016) je bila npr. majska napoved temperaturnih odstopanj za poletje nekoliko manj naklonjena poletni vročini (verjetnost od 60 do 70%) in čeprav smo dejansko imeli nadpovprečno toplo poletje (5. do 9. najtoplejše v zadnjih 100 letih), pa izrazitejših vročinskih valov nismo beležili. V Ljubljani smo imeli v poletnem trimesečju skupaj 20 vročih dni (povprečje za obdobje 1981-2010 znaša dobrih 18 dni).
Leta 2015 je bila majska napoved za naše območje dokaj podobja letošnji. Poleti 2015 smo v Ljubljani zabeležili 43 vročih dni (s temperaturo nad 30° C). Več vročih dni je doslej prineslo le poletje 2003 (kar 52).
Verjetnost, da bo na našem območju letos poletje (mesec junij, julij, avgust) toplejše od dolgoletnega povprečja najnovejše napovedi ocenjejo na 70 do 80% (Slika napovedi). Nasploh upoštevajoč te izračune kaže, da bo poletje najbolj vroče v južni polovici Evrope in v Sredozemlju, oziroma je na teh območjih pričakovano največje odstopanje temperatur od dolgoletnega povprečja.
Drugo je seveda vprašanje, kako informativna je taka sezonska napoved za povprečnega uporabnika, oziroma kako si z njo sploh lahko pomaga? Načeloma uporabnika zanima kakšno bo vreme tisti teden oziroma dva, ko bo na dopustu. Sezonska napoved namreč poda informacijo o povprečju treh mesecev, znotraj intervala pa so praviloma tudi toplejša in hladnejša obdobja. Žal relativno dovolj zanesljive podrobnejše napovedi ni možno pripraviti za več kot kakšen teden dni v naprej. So pa sezonske napovedi uporabne za velike gospodarske, energetske in kmetijske sisteme. Na podlagi sezonskih napovedi je možno predvideti porabo energije, porabo vode in podobno.
Seveda se je treba zavedati, da sezonske vremenske napovedi v zmernih geografskih širinah (še) niso najbolj zanesljive, a upoštevajoč razpoložljive izračune svetovnih centrov lahko zaključimo, da se nam letos verjetno obeta nadpovprečno vroče poletje, kar pomeni tudi povečano možnost vročinskih valov. Količina padavin pa je še veliko bolj krajevno spremenljiva in zato napoved še bolj nezanesljiva.

Vir: https://www.facebook.com/ArsoVreme/?hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf

Pa da vidimo  police

Prijavljen

krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8731


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #726 dne: 15. Januar 2018, 23:49:31 »

Ravnokar gledam ENSO vrednosti na delu Tihega oceana. Že na začetku zime se mi je zdelo nekaj malo sumljivo, a nisem vzel te zadeve dovolj resno.Sem si mislil, da bosta druga dva odlična pogoja za zimo (QBO-,nizka sončna aktivnosti)  "znegirala" to zadevo. V bistvu je bilo zaslediti na koridorju ENSO (region) 1+2 precej podpovprečne vrednost temperature oceana, načeloma so te vrednosti pod -1°C kar je v rangu zmerne la nine na tistem teritoriju. ENSO 1+2 območje je na skrajnem vzhodnem delu ENSO območja obali Čila. Za nas je sicer najbolj pomemben sektor 3.4 (to je nad osrednjim delom te ENSO cone), kjer je prisotna trenutno šibka la nina z vrednostmi nad -1°C. A tisti sektor 1+2 mislim, da kar precej  meša štrene. Nekako sem skoraj prepričan, da je tole glavni razlog za slabši začetek zime sedaj. Torej če še malce drugače razložim, menim, da ima la nina v letošnji zimi dominantno vlogo in vpliva na razne postavitve jet streama, lege polarne fronte. Statistično je dokazano, da ima Evropa ob zmerni-močni la nini dokaj mile zime z močnejšimi zonalnimi vetrovi ter trdovratnejšim polarnim vorteksom in podobno pri močnem el ninu. Seveda pa je odvisno od vsake posamezne zime in tudi drugih pogojev, ki lahko vplivajo na potek celotne zime.

Trenutne povprečne anomalije temperature oceana.ENSO koridor (3.4). Lepo je vidno kako je povprečje ENSO vrednosti še večinoma v nam ugodnem teritoriju, torej med -0,5°C in -1°C. To je še šibka la nina.No pa poglejmo še malce podrobneje v 1+2 koridor (območje). Takoj so mi v oči padle precej podpovprečne anomalije oceana na tistem delu. Že od začetka decembra je tam ocean zelo hladen in je že v coni pod -1°C, kar pomeni zmerno la nino na tistem sektorju. Kar je vsekakor nepričakovano.V zadnjem tednu pa je bilo prisotno kar precejšnjo segrevanje na tistem našem najbolj neugodnem delu. Tako da se zadeva kar se tega tiče počasi izboljšuje.Torej kaj bi bilo za nas ugodno v nadaljevanju? Za Evropo bi bilo bolj ugodno, če bi la nina skoraj čisto oslabela in bi prešla na neutral ENSO vrednosti z anomalijami med -0,5°C in 0,5°C. Vsekakor bo vsako segrevanje oceana v naslednjih tednih na tistem delu zelo dobrodošlo. Sklepam iz tega, da če bi tale rahlo-zmerna la nina prešla v tisto pravo šibko ali neutral v naslednjih tednih, bi verjetno glavno vlogo za to zimo prevzela negativni QBO in nizka sončna aktivnost. Posledično bi se lahko zima zavlekla še daleč v pomlad z morebiti celo pogostimi prodori hladnega zraka iz severa-severovzhoda. No sedaj pa poglejmo, ali bo to tudi v praksi možno. Seveda gre samo za moja predvidevanja in to ne pomeni, da se bo točno tako zgodilo kot sem jaz rekel, pač naredil sem analizo iz raznih kart,slik ki so javno dostopne.

Sezonski CFS predvideva, da bo že v februarju la nina precej oslabela, marca pa bi lahko šlo že v neutral ENSO vrednosti. Vsekakor nas čakajo zanimivi časi, če bom zvedel kakšno novo informacijo kar se tega poteka tiče bom vsem skupaj javil.

Lp.

« Zadnje urejanje: 16. Januar 2018, 00:03:59 od krispy123 » Prijavljen

krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8731


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #727 dne: 30. Januar 2018, 10:56:56 »

Če citiram Judaha Cohena pravi o februarju nekako takole.

I include in this week’s blog the monthly 500 hPa geopotential heights  and the surface temperatures  forecast for February from the Climate Forecast System (CFS; the plots represent the mean of most recent four ensemble members).  The forecast for the troposphere is ridging for Eastern Siberia, Alaska, Western Canada, the Western US, the eastern North Atlantic and much of the Arctic  with troughs in Eastern North America, Europe and East Asia . This pattern favors cold temperatures in the Eastern US, Eastern Canada, Europe and East Asia with mild temperatures in western North America, Scandinavia and Western Asia .The CFS has been remarkably consistent with this forecast for two weeks now.  This forecast is consistent with the short range weather model forecasts and in my opinion the ongoing disruption of the stratospheric PV.  I am certainly interested to see if this unusually confident/persistent CFS forecast verifies.

CFS anomalije za mesec februar.

Link.

https://www.aer.com/science-research/climate-weather/arctic-oscillation/
Prijavljen

krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8731


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #728 dne: 09. Februar 2018, 10:49:39 »

MJO nam gre po EC-ju v še bolj ugodno fazo 8, GFS ostaja v tudi dokaj ugodni fazi 7 in se ne premakne nikamor. Pa še la nina je precej oslabela v zadnjih dneh kar je odlična novica, sedaj smo na 3.4 coni že na meji med šibko la nino in neutralom.

V zadnjih tednih se je zgodil tudi popolni obrat SOI index vrednosti (Southern Oscillation Index), v sredini januarja so še vztrajale krepko pozitivne SOI vrednosti med Tahitijem in Darwinom, torej je atmosfera še reflektrirala la nino, ki je še vedno pravim glavni krivec za naš slabši začetek zime (tudi nekateri prispevki na raznih tujih forumih potrjujejo tole). No sedaj so te vrednosti močno v negativi, tako da atmosfera zadnji teden reflektrira in favorizira že celo el nino. Seveda za zdaj kaže, da bo prešlo v neutral ENSO fazo, kar je vseeno bolj ugodno kot pa la nina. No za dober začetek nevihte sezone bi zelo prav prišel en el nino. Bo zanimivo za spremljat.  icon_wink

Še ena pozitivna novica, nekateri modeli so že zavohali efekt tegale SSW-ja.

New JMA weeklies signal the emergence of a (-) Arctic Oscillation in late Feb-early Mar, likely related to sudden stratospheric warming event.
A look at the global 500mb anomalies over the next month: -North Atlantic blocking should yield continued cold/storminess for western Europe. -Extensive positive anomalies across the Arctic.
« Zadnje urejanje: 06. December 2022, 23:59:28 od komar » Prijavljen

krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8731


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #729 dne: 30. Avgust 2018, 15:41:35 »

Morda je še precej hitro, ampak vseeno osebno že nestrpno pričakujem zimo 2018/19. Novi znaki kažejo na t.i central based el nino, ki naj bi bil šibki ali t.i Modoki. Torej v tem primeru so prisotne pozitivne anomalije oceanov na tistem ENSO koridorju v centralnem delu Tihega oceana, ob obali Čila pa so te anomalije precej manj pozitivne, kar se tiče odstopanja. Spodaj prilagam "anomalije" ob tem tipu el nina. Sploh ni slabo. Sedaj pa držimo pesti, da še QBO ostane v east fazi do začetka zime pa bo takoj vse boljše, ker imamo zraven seveda še en izjemno dober pogoj in to je nizka sončna aktivnost (dejansko smo eno leto stran od solarnega minimuma), ob predpostavki da ostane pri QBO (east). Upam, da se kolega Andrej kaj oglasi, da boma podebatirala kaj o tem.« Zadnje urejanje: 30. Avgust 2018, 15:45:40 od krispy123 » Prijavljen

krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8731


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #730 dne: 29. September 2018, 10:32:10 »

Update za zimo 18/19, torej imeli bomo šibki, morda zmerni el nino+ izjemno nizko sončno aktivnost+ za zdaj precej aktivno Atlantic hurrican season in to vse vpliva na sam začetek zime. Več je teh tropskih ciklonov več toplote se potem lahko transportira iznad Ekvatorja (in seveda troposfere) v višje geografske širine proti severnem polu in kasneje ima to nek vpliv na polarni vorteks, ki je ponavadi šibkejši ob bolj dejavni sezoni. Potem treba bo spremljati tudi še kako hitro se bo tale snežna odeja razširilila proti zahodu iznad Sibirije, sploh v oktobru je to najbolj pomembno. Na podlagi tega se lahko razvije močnejši Sibirski anticiklon v poteku zime, če je ta pokritosti hitra in nadpovprečna. Potem je tukaj še slavni QBO, ki naj bi bil edini slabi dejavnik za to zimo, ampak morda ni vse tako črno. Za zdaj smo še v QBO (east) fazi, torej atmosfera še reflektira vzhodne stratosferske vetrove, je pa zaslediti že po nekaterih plasteh res je QBO (west), ampak še baje nič kritičnega. Tale Gavin ki dela super napovedi na youtube že par let je super trofil ga spremljam, pravi da tudi če recimo gre na 50 hpa qbo (east) v west do začetka zime, da bo v resnici v atmosferi še vedno prisoten vzhodni tok, ker je nekakšn lag time tega prehoda kar se že ve. Poglejmo zimo 12/13, šli smo iz qbo east v west in že v rahle pozitivne vrednosti qbo-ja od februarja dalje in smo meli izjemno snežen marec. All is not lost.

Prilagam še ECMWF sezonski model za zimo 18/19.https://www.youtube.com/watch?v=DU9tXRCUP-4&t=2596s

« Zadnje urejanje: 02. Februar 2019, 10:13:37 od krispy123 » Prijavljen

Capillatus
Nimbostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1991-01-14
Sporočila: 2270


Lokacija: Pohorje - 1050 m.n.v. Vremenski samouk.

WWW Email
« Odgovori #731 dne: 18. Oktober 2018, 11:33:40 »

Vem kako sem včasih iskal grafike sezonskih napovedi, posebej ECMWF, zato sem jih sedaj ko sem malce starejši in z malo več znanja, naredil kar sam.  icon_biggrin  Končno mi je uspelo da imamo EMCWF sezonske napovedi javno dostopne. No vsaj več kot je sedaj bilo javno dotopnega, predvsem za stratosfero. Potrebno je bilo kar nekaj truda, vendar mi je uspelo. Bom do novih novemberskih zagonov dodal še tudi iste karte za UKMO sezonski model, in pa moram dodati še SST anomalije za ECMWF.

http://www.severe-weather.eu/ecmwf/
Prijavljen

krispy123
ZEVS napovedovalec
Cumulus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 1995-11-08
Sporočila: 8731


Lokacija: Bistrica ob Dravi 296 m.n.v (Dravska dolina)
Kristijan1964@gmail.com
« Odgovori #732 dne: 29. November 2018, 18:05:10 »

Malce sem delal analizo kar se tiče moči hitrosti zonalnih vetrov po delu stratosfere. V to analizo sem vzel tri najboljše zime v tem stoletju. Torej 2005-06, 2009-10, 2012-13.

Vzeti so podatki na 10 hpa ploskvi, torej v višjem delu stratosfere. Bolj realnejši bi bili podatki iz 30 hpa, a vseeno. Ob vseh teh treh zimah je prišlo do t.i SSW eventa, ali nenadnega izrazitega segrevanja stratosfere. Večinoma se je to segrevanje začelo preko sibirske strani, ter je potem uspelo narediti "vsaj" split vorteks ali t.i razdelitve polarnega vorteksa na dva dela. Večinoma na kanadski-euroruski del. V nekaterih primerih pa je prišlo tudi do popolnega razbitja polarnega vorteksa. Vsak SSW, MSW event je unikaten, ter se ne more primerjati med sabo. Se je že zgodilo, da je SSW padel na napačno strani celine in smo kasneje dobili en izrazit anticiklonalni greben, na drugi strani v ZDA, Kanadi pa so dobivali izjemne polarne prodore daleč proti jugu. Torej če pride do nenadnega in dovolj intenzivnega segrevanja na zgornjih delih stratosfere, rabi ta "toplota" kar nekaj časa, da propagira v nižje stratosferske višine ter tudi v nadaljevanju v troposfero. Efekt je ponavadi viden komaj takrat, ko zadeva "pronica" v območje troposfere in kaj hitro se tole začne kasneje poznati na vremenskih kartah. V teh primerih so lahko izjemni zasuki pri modelih videni kar čez noč.

Primer zime 2012-13. V prvi polovici zime so prevladovali na stratosferskih višinah še zmerno-močni zonalni (zahodni vetrovi) na 10 hpa ploskvi. Zraven je bila prehodna izjema v začetku decembra, ki je nam takrat v Sloveniji dala nekaj zime takrat. A kasneje se je polarni vorteks nazaj okrepil, a istočasno je bilo opaziti precej wave1,2,3 konstantnega segrevanja tisti december, torej vršenja pritiska na polarni vorteks.

Obrat zonalnih vetrov iz zahodnih (zonalnih) je bil takrat viden v prvih dneh januarja, efekt pa je bil viden nekje okoli 15.1 s pričakovanimi posledicami. Od takrat dalje pa vse do konca zime so kasneje vztrajali relativno šibki zonalni vetrovi z prevladujočo severno cirkulacijo. Mraz je bil sicer redki pojav s prodori iznad SV-V strani, ampak vseeno je bila zima izjemno snežena.Zima 2005-2006. Večji del decembra so še vztrajali nadpovprečno ali povprečno močni zonalni vetrovi. Kasneje je sledil močan padec le-teh v zadnjih dneh decembra in sledila je izjemno dobra zima v januarju, februarju.Zima 2009-2010. Po relativnem padcu zonalnih vetrov (stratosfera) v prvi polovici decembra z efektom nekje v drugi dekadi decembra je sledil izjemno hiter porast le-teh in precej bolj trdovraten polarni vorteks. S centrom polarnega vorteksa nekje pri Grenlandiji, kot je običajna zadeva. Nekje v sredini januarja 2010 je sledil skorajšnji zonalni obrat na prevladujoče vzhodne, kot posledica SSW eventa in v nadaljevanju so podpovprečni zonalni vetrovi vztrajali vse do konca zime.Pa da pogledamo še trenutno stanje zonalnih vetrov. Ob ekvatorju po nekaterih plasteh že recimo prevladuje qbo (west), ampak še vedno pa prevladuje sploh po višjih delih stratosfere in troposfere qbo (east), torej vzhodni stratosferski tok in to vpliva na marsikaj, sploh ob šibkem el ninu eventu. Torej polarni vorteks je že večji del novembra pod napadi zmerne-močne aktivnosti iz wave 1 strani, ter rahle-zmerne iz wave 2 (Azorski AC) strani. Kar se bo poznalo pri padcu le-teh nekje do 20 m/s na 10 hpa ploskvi v začetku decembra.

Kasneje naj bi se zonalni vetrovi morda le prehodno ponovno okrepili nekje, ampak od tu dalje pa še je precej nejasnosti. Namreč nekateri CFS ensembli dajejo možnost za zonalni obrat (zahodnih) vetrov na tistem delu na hladnejše vzhodne. Morebiti, če bi se vsaj delček tega uresničil, bi se tole zgodilo res izjemno zgodaj v zimi (kasneje bi lahko morda imeli kaj možnosti v tem primeru za tudi hladnejšo drugo polovico decembra), seveda moramo upati na čimveč segrevanja tam zgoraj v prihodnjih tednih. Če to segrevanje ne bo tako intenzivno, ter ne bo potekalo na pravi strani, potem bo polarni vorteks manj ranljiv in tako v tem primeru znajo prevladovati še toplejše in milejše SZ-Z zračne mase iznad Atlantika.


Zavedam pa se, da se ti grafi, modeli spreminjajo na dnevni ravni, tako da je to le komentar na trenutne zagone.

lp
« Zadnje urejanje: 30. November 2018, 10:16:50 od krispy123 » Prijavljen

Thor
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 1981-10-10
Sporočila: 1223


Lokacija: Štajerska-5km od Slovenske Bistrice

« Odgovori #733 dne: 22. September 2020, 16:58:15 »

Še nekoliko daleč, ampak obeti za zimo 2020/2021 se že pojavljajo.

Glede nato, da se polarni vrtinec počasi gradi, še ne pomeni ničesar. Trend, ki se trenutno kaže je v stilu precej blagega vremena v srednji Evropi do februarja, ter kasneje konec februarja razcep polarnega vrtinca, kateri bi lahko prinesel sneg.

Po ocenah Kaija Zorna bo vreme tukaj v srednji Evropi precej milo, vsaj do februarja. Torej ne more reči, ali bodo hladne zračne mase prihajale k nam s severa. Poleg tega bi moral biti hladni pol letos nad Sibirijo in ne nad Severnim tečajem ali Severno Ameriko, zato ni mogoče predvidevat, da bi bi nam prineslo hladno vreme. Zato vsaj po napovedi Kaija Zorna bi lahko šele februarja govorili o razcepu polarnega vrtinca in s tem pravega zimskega vremena.

https://www.youtube.com/watch?v=_ouzKIlnNgk&feature=emb_logo


Avtor: Kai Zorn
Povzetek,prevod: Thor
Prijavljen

zevs.si
komar
Moderator
Altostratus
*****
Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1548


Lokacija: Radovljica (491 m.n.v.)

« Odgovori #734 dne: 09. Oktober 2020, 13:17:09 »

Ja močna la nina bo prinesla zgodovinsko zimo, oziroma zimo stoletja. Konec novembra ga bo vrglo in bo ga držalo do marca. Zima bo pokazala roge in zobe kot se spodobi, ko bomo najmanj pričakovali. Dejansko če gledam pogoje zmerna-močna la nina+ qbo west+ nizka sončna aktivnost so kot kombinacija zelo ugodni pogoji. Favorizirajo šibkejši polarni vorteks vsaj v teoriji in pogoste prodore iz severa v Sredozemlje. Madžari bi rekli, dinamikuš zadeva, podobna 2012-13, tako pa bo odvisno spet seveda od mnogo sreče pri vdori dolin. Znaki so solidni. Kot vidimo je letos vse obrnejo, pa naj še bo zima. Čas je da dobimo decembra -20C, da vse zmrzne kot se spodobi.

Se že dogaja - ponavlja se zgodba iz prejšnjih let: po prodorih hladnega zraka v sredini jeseni, nato sledi krepitev globokih in obsežnih ciklonov nad Atlantikom, pri nas pa se menjavajo šibka JZ situacija in afriški anticiklon. In tega nikakor ni konec, dokler se enkrat po novem letu situacija začne počasi spreminjati.
Saj ob rekordnem segrevanju Arktike kaj drugega niti ni možno, navkljub vsem La Ninam, QBO westom in minimalni sončevi aktivnosti.
Najhladnejše vreme do Božiča smo že imeli in Vogel je največ snega do Božiča tudi že videl  icon_mad
« Zadnje urejanje: 09. April 2022, 12:43:20 od komar » Prijavljen

Forum ZEVS, dež, mraz in komarji - naj poletje traja! icon_wink
Strani: 1 ... 47 48 [49] 50
Natisni
Pojdi na: