Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

ZEVS ForumVremenske postajeVremenske postaje po Sloveniji (Moderatorji: ŠTROMAR, mat89)Vremenska postaja-Lešnica (Otočec ob Krki)
Strani: [1] 2
Natisni
Avtor Tema: Vremenska postaja-Lešnica (Otočec ob Krki)  (Prebrano 13602 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
urša
Gost
« dne: 10. Maj 2007, 12:14:44 »

Stari pogovori
http://arhiv.zevs.si/viewtopic.php?t=1365&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&sid=6f64951c270db20d4aac7fae7db49cec
Prijavljen
Ledeni
ZEVS napovedovalec
Nimbostratus
Odsoten Odsoten

RD: 1975-03-06
Sporočila: 2660

Email
« Odgovori #1 dne: 11. Maj 2007, 12:36:40 »

Ja, hvala administratorjem, da so vrnili vsaj del podatkov oz. pogovorov o moji vremenski postaji. Kar manjka, bom že nadomestil.
Kmalu bo nova pridobitev na moji postaji, saj bom lahko sporočal tudi bolj natančne podatke o vetru.
Naročil sem merilec hitrosti vetra od Inspeeda. Naročilo s sprejeli, upam, da vedo kje je Slovenija in mi ga poslali.
Danes bi že bilo zanimivo, ko piha močan jugozahodnik.
Prijavljen

Ledeni
ZEVS napovedovalec
Nimbostratus
Odsoten Odsoten

Email
« Odgovori #2 dne: 11. Junij 2007, 20:07:59 »

Torej, dobil sem anemometer in ga bom v kratkem montiral na vrh strehe. Ni ravno po predpisih, bo pa odprto na vse strani neba in zato sunki ne bodo zmanjšani. Svak mi bo prinesel strešni element za anteno, noter bom zabil 1,5 m štango in nanjo pritrdil vetromer, pol pa AKCIJA! Samo Grizlijev rekord vseeno ne bi rad dosegel.
Anemometer je iz ZDA, od firme Inspeed. Fantje iz firme pravijo, da je pri hitrostih vetra med 10 in 50 mph točen +/-4%, meri pa do hitrosti vsaj 160 km/h. Ima šalčke, kar mu je velik plus, ne kaže pa smeri vetra.

Bom objavil tudi sliko, ko bo postavljen, sicer pa: inspeed.com

Prijavljen

Ledeni
ZEVS napovedovalec
Nimbostratus
Odsoten Odsoten

Email
« Odgovori #3 dne: 15. Junij 2007, 16:17:11 »

Tako, vetromer je od danes naprej v funkciji, upam da bo zdržal vse viharje. Že v prvih minutah je zabeležil sunek 40,5 km/h. Postavljen je na zelo dobri lokaciji- imam ga na vrhu strehe, tako da je izpostavljen vsem sapicam.

Upam, da si nisem povečal možnost zadetka strele. Kaj pravite? Sicer pa ima tudi sosed drog s TV anteno na isti višini 20 m stran.
Prijavljen

Vreme
Uprava ZEVS
Altostratus
Odsoten Odsoten

RD: 1962-05-10
Sporočila: 1132

« Odgovori #4 dne: 15. Junij 2007, 16:44:55 »

Kakšno slikco bi pa nam ja lahko privoščil  icon_smile
Prijavljen

Ledeni
ZEVS napovedovalec
Nimbostratus
Odsoten Odsoten

Email
« Odgovori #5 dne: 15. Junij 2007, 17:25:44 »

Evo slikce:

Pogled proti jugovzhodu - Trdinov vrh

Pogled proti jugozahodu

Prijavljen

Astra
Uprava ZEVS
Nimbostratus
Odsoten Odsoten

RD: 1976-05-06
Sporočila: 2950

Vreme bo!

Email
« Odgovori #6 dne: 15. Junij 2007, 17:48:52 »

Dobr si to naredu.  icon_wink

Ne vem pa, kaj poemni streha kot ovira pri vsem skupaj za natančnost beleženja vetrov. Ampak, če bi se s tem ukvarjal, pol itak vsi rabimo vsaj toliko placa, kot ga je za postajo na Lisci  icon_haha
Prijavljen

VP Komenda - http://komenda.zevs.si       |      VP Vrhnika - http://vrhnika.zevs.si
Ledeni
ZEVS napovedovalec
Nimbostratus
Odsoten Odsoten

Email
« Odgovori #7 dne: 20. November 2007, 18:06:52 »

Zadnje čase se mi je večkrat zgodilo, da ko sem proti večeru preverjal senzorje v vremenski hišici, me je med odpiranjem vratc prestrašil vrabec, ki je zletel izpod strehce. Očitno si je za domovanje izbral prostor med obema strehama.
Naj mu dam jesti ali naj ga naženem? icon_haha,
oziroma imate tudi vi kakšne take stanovalce?
Prijavljen

gradiščan
Član VD ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1965-06-30
Sporočila: 5990

Lokacija: Gradišče-Brkini - 590,2 m, 11.km od Kozine proti Reki, na južnem delu je slavniško pogorje
robert.drgan@gmail.com
WWW Email
« Odgovori #8 dne: 20. November 2007, 18:35:08 »

Zadnje čase se mi je večkrat zgodilo, da ko sem proti večeru preverjal senzorje v vremenski hišici, me je med odpiranjem vratc prestrašil vrabec, ki je zletel izpod strehce. Očitno si je za domovanje izbral prostor med obema strehama.
Naj mu dam jesti ali naj ga naženem? icon_haha,
oziroma imate tudi vi kakšne take stanovalce?

Pajke.. strigole...se rade v dežmeter naselijo... v hiški pa isto.. icon_wink
Prijavljen
markokorosec.net
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1078

*STORM CHASER*

« Odgovori #9 dne: 20. November 2007, 19:38:27 »

Dobr si to naredu.  icon_wink

Ne vem pa, kaj poemni streha kot ovira pri vsem skupaj za natančnost beleženja vetrov. Ampak, če bi se s tem ukvarjal, pol itak vsi rabimo vsaj toliko placa, kot ga je za postajo na Lisci  icon_haha
Načeloma bi moralo bit vsaj 2-3m nad slemenom strehe, ker, kar je bližje strehi, povzroči povečanje hitrosti vetra.

@Ledeni...super zgleda tale merilec...a ti kaže hitrost tudi v km/h ali samo v mph? Kolk dolg je kabel od vetrnice pa do display-a? Moram tudi jaz tole nabavit za terenske meritve icon_wink
Prijavljen

blazek
Uprava ZEVS
Stratokumulus
Odsoten Odsoten

RD: 1987-10-14
Sporočila: 3724

Email
« Odgovori #10 dne: 20. November 2007, 19:55:09 »

Zelo rade se v mojo hiško naseljo muhe, ena se mi je celo zarinla v senzor za temperaturo. Ne vem kaj za vraga je tam iskala. icon_question Pri WS2300 se je zelo rad kakšen pajek naselil na vetromer, pa zato takrat ni bilo vetra. shrug Sedaj tega problema nimam.
Prijavljen

markokorosec.net
Altostratus

Odsoten Odsoten

RD: 0000-00-00
Sporočila: 1078

*STORM CHASER*

« Odgovori #11 dne: 20. November 2007, 19:56:40 »

Pri WS2300 se je zelo rad kakšen pajek naselil na vetromer, pa zato takrat ni bilo vetra. shrug Sedaj tega problema nimam.
Vidiš, tega problema pa pri nas nimamo... kar pride blizu vetromeru, je kaj kmalu golaž icon_lol icon_lol Ma niti 5% ni mirno v celem letu... drool (windrun trenutno prek 85.000km letos)

Drgač pa nimam blemov s temi golaznimi v hiški...hja, redno vzdrževanje.press icon_arrow
« Zadnje urejanje: 20. November 2007, 19:58:21 od skywarn.si » Prijavljen

blazek
Uprava ZEVS
Stratokumulus
Odsoten Odsoten

RD: 1987-10-14
Sporočila: 3724

Email
« Odgovori #12 dne: 20. November 2007, 20:10:05 »

Al uluft nazaj pridejo te zverinice.

Hja, pri nas je pa v več kot 72% obratovalnega časa mirno. ZAto se lahko brez problema naseli na vetromer. icon_haha
Prijavljen

Ledeni
ZEVS napovedovalec
Nimbostratus
Odsoten Odsoten

Email
« Odgovori #13 dne: 21. November 2007, 18:37:33 »

Uf, kar nekaj odziva.

Vetromer sem nabavil v Ameriki pri firmi Inspeed. Poglej na inspeed.com pa boš gotovo našel kaj zase. Se mi zdi najbolj ugodno kar sem našel na internetu. Stane okoli 70 evrov. Kabel je dolg 8 metrov, lahko pa naročiš tudi daljšega.
Display je od kolesarskega števca Sigmasport BC 1200 in seveda kaže tudi Km/h. V navodilih pa piše tudi kako ga nastavit za navtične milje (knots).

Vetromer kar lepo dela, največ mi pomeni povprečna in maksimalna hitrost, potem pa je še en kup kolesarskih zadev. Na palico sem privezal tudi trak, tako za kontrolo in da bolje vidim smer vetra. Opažam, da se pri rahli sapici šalčke ne vrtijo, tako da mogoče ni najbolj natančen, je pa do sedaj izmeril največ 55,9 km/h še poleti. Do sedaj pozimi pa kar nimamo kakšnih močnih vetrov, tam okoli 30 km/h največ.
Pozicije boljša za lovljenje vseh sapic nimam. Če bi ga dal na vrt, je takoj v zavetrju dreves in hiš.

Hišica se je poleti kar dobro zaprašila, pozimi pa teh težav ni. Samo da mi ne bo ptič naredil gnezda.  icon_haha
Prijavljen

Ledeni
ZEVS napovedovalec
Nimbostratus
Odsoten Odsoten

Email
« Odgovori #14 dne: 29. Februar 2008, 20:24:53 »

Že nekaj časa sem opažal, da se šalčke na vetromerju niso vrtele pri šibkem vetru. To sem videl po kontrolnem trakcu, ki sem ga namestil čisto zraven. Trakec se postavil skoraj pokonci in šele potem so se šalčke začele vrteti. Ocenjujem, da je moglo pihnt vsaj 1m/s, preden jih je spravil v pogon.
Nato pa sem vetromer razdrl, očistil in podmazal. In sedaj se vrti za vsako malenkostno sapico  icon_wink. Pravzaprav le redkokdaj miruje.
Prijavljen

Strani: [1] 2
Natisni
Pojdi na: