Klasifikacija intenzitete padavin

(1/1)

ŽUPMART:
Naj vam bo tole v pomoč pri podajanju trenutnega stanja v vašem kraju v trenutno vreme v primeru padavin.  :icon_wink:

Sicer o tem obstaja cela tema (http://forum.zevs.si/index.php/topic,667.0.html), vendar naj bo povzetek še tule na bolj vidnem mestu.  :icon_smile:

Citiraj iz: skywarn.si na 10. December 2007, 17:50:31

Takole, sestavil sem klasifikacijo za razločevanje vrste padavin. Najprej določevanje pravega razreda glede na podatke o intenziteti padavin, nato pa še ocene glede na vizualno opazovanje.

KLASIFIKACIJA INTENZITETE PADAVIN

Rosenje oz. pršenje:

rahlo pršenje:      pod 0,1 mm/hzmerno pršenje:   0,1 – 0,5 mm/hmočno pršenje:   nad 0,5 mm/h
Dež (sem spadajo tudi plohe):

rahel dež:      pod 2,5 mm/hzmeren dež:   2,5 – 10 mm/hmočan dež:   nad 10 mm/h
Sneg (v primeru ogrevanega dežemera):

rahel sneg:         pod 1 mm/hzmeren sneg:      1 – 5 mm/hmočan sneg:      nad 5 mm/h

OCENA INTENZITETE PADAVIN

Ocena intenzitete dežja:

Intenziteta / Kriterij
rahel dež: Posamezne kapljice so ločljive in popolno izpostavljeno površino ne zmočijo v celotizmeren dež: Posamezne kapljice niso jasno ločljive; nad trdimi površinami se opazi pršecmočan dež: zdi se, da dež pada v zavesah; posamezne kapljice niso ločljive; nad trdimi površinami je opazen močan pršec do višine 10cm
Ocena intenzitete sneženja:

Intenziteta / Kriterij (vidnost)
šibko sneženje: nad 800mzmerno sneženje: 400 - 800mmočno sneženje: pod 400m
KLASIFIKACIJA PLOH

Ločevanje med manjšo, zmerno ali močno ploho je odvisno od trajanja padavin. Ploha lahko od le nekaj sekund pa do več minut. Ploha je kratkotrajen pojav iz konvektivnega oblaka, ko se dež (ali sneg) nenadoma usuje iz oblaka. Plohe so različne intenzitete. Lahko pade le nekaj kapelj dežja, katerega izvor so kumulusni oblaki, tak pojav imenujemo manjša ploha. V primeru močnejših padavin tak pojav imenujemo močna ploha (kot npr. "naliv", "močno lije", "ščije," "utrgal se je oblak", "lije kot bi kobila scala" itd.).
Lahko si torej pomagamo z intenziteto padavin, ki nam jo posreduje dežemer ali pa sami ocenimo inteziteto glede na opazovanje.

Seveda komentarji zaželjeni, da dodelamo klasificiranje, če je še kakšen dvom. Potem pa upam ne bo več problemov (oz. jih bo čim manj) z ločevanjem teh pojavov.

Navigacija

[0] Seznam sporočil