Zimski sončev obrat

<< < (2/3) > >>

Smučar:
Evo pa smo prilezli do tja - jutri zjutraj ob 6:30 po našem času bo zimski solsticij, sonce bo doseglo navidezno najbolj južno lego na nebu, torej se pričenja astronomska zima.
Lepo najdaljšo noč želim!  :icon_arrow:

Smučar:
Sonce v teh dneh vzhaja najpozneje, v LJ ob 7:44 CET, pojutrišnjem pa bo že vzšlo 1 min bolj zgodaj. Hkrati je v teh dneh Zemlja tudi najbližje Soncu, 147.095.000 km stran.

Hkrati pa sonce danes zahaja že 15 min kasneje kot sredi decembra, dan pa je že 9min daljši kot ob solsticiju 22.12.

Sonce se dvigne ob poldnevu za 1° višje na nebu kot ob solsticiju, kar se še ne pozna dosti pri moči obsevanja površja, se pa malce že pozna pri dnevni količini prejete energije, zaradi daljšega dneva. (če ni megle ;D)

Smučar:
Te dni sonce zahaja najbolj zgodaj, in sicer v Ljubljani ob 16:16 CET, dan pa je dolg 8h 43min. V četrtek pa bo zašlo že minuto kasneje.

Hkrati pa se bo dan še vedno krajšal, do solsticija 21.12. Prav tako se bo največja opoldanska višina sonca še zmanjšala za slabe pol stopinje.

Največja moč sončnega sevanja (skupaj z difuzno svetlobo) dosega opoldne ob popolnoma jasnem vremenu na vodoravni površini okoli 370W/m2, medtem ko pravokotno na sončne žarke še dosega moč okoli 750W/m2, kar lahko dobro občutite recimo v avtu, ko sije skozi šipo.

Smučar:
Evo, pa smo prišli do tam. Jutri 21.12.2012 ob 12:12 po srednjeevropskem času bo (poleg konca sveta  :icon_mrgreen:) še zimski sončev obrat, kar pomeni da bo sonce z deklinacijo -23,4° najnižje na nebu. Opoldne bo doseglo le 20,6° nad obzorjem. Hkrati bo tudi najkrajši dan, 8h 38min.

Medtem pa sonce že zahaja 3 minute kasneje kot pred nekaj dnevi, hkrati pa bo do začetka januarja še vedno vzhajalo vsak dan kasneje, zaradi eliptične orbite.

Torej začela se bo astronomska zima, sonce pa spet z vsakim dnem višje na nebu. Zima ima še 1-2 meseca časa, da kaj spodobnega sproducira, potem pa bo moč sončnega obsevanja že tako velika, da kaj več od plundre ne bomo dobili...

Takole pa nekako zgleda postavitev:

Smučar:
Že čez nekaj ur, v ponedeljek ob 0:03.

Ne moreš verjet, kako gre hitro čas, dan se bo od jutri že pričel daljšati, pa komaj smo prišli z morja...  :icon_haha:

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran

[*] Predhodna stran