markokorosec.net
Altostratus
Odsoten
RD: 0000-00-00
Sporočila: 1078
*STORM CHASER*
|
 |
« Odgovori #45 dne: 30. November 2007, 15:36:36 » |
|
Saj ta podatek je povsem realen, pač rosa ali slana je tolk prinesla. Saj lahko pustiš. Le potem, ko boš recimo štel padavinske dni, imaš zaradi tega veliko cifro.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|
Pihe
Uprava ZEVS
Stratus

Odsoten
RD: 1961-02-11
Sporočila: 5803
|
 |
« Odgovori #47 dne: 08. December 2007, 21:29:41 » |
|
Po cca 10-ih dnevih "obratovanja" nove Davis postaje lahko rečem samo eno: To je tisto ta pravo! To je jagoda na torti amaterskega opazovanja vremena. Od tu naprej se seveda začnejo profesionalne naprave ranga 1500 € in višje. Po primerjavi podatkov z ARSO Bovec (kolikor so pač dostopni) lahko rečem, da je termometer natančen v nulo, vlagomer tudi(saj v zelo vlažnem vremenu doseže 100% vlažnost - Oregonka ni nikoli šla čez 98% na primer)).Pri zunanjem termometru bi pripomnil še to, da v zimskem času radiation shield očitno dobro opravlja svoje delo, saj ni razlik z ARSO-tovimi podatki.Za vroče mesece pa si bo najbrž potrebno omislit aspirirani shield(mimogrede, hvala Cirilu, ki je pripopal tiste zanimive teste teh shieldov!)Notranji termometer je tudi zelo soliden, barometer je očitno tudi dobro umerjen. Pri dežemeru pa si še nisem čisto na jasnem, če tisti adapter, ki se ga vgradi vanj, res dovolj dobro opravlja svoje delo.Zaenkrat kaže na to, da so mogoče izmerjene vrednosti padavin za malenkost previsoke, nisem pa v to prepričan.Bo potrebno merit malo dalj časa in potem podat končno oceno. Škoda, da je ta postaja cenovno manj ugodna, kot ostale.Vendar bi vsakomur priporočil nakup te solidne naprave mogoče ravno sedaj, ko je ameriški dolar tako nizko. Pravljica s poceni nakupi v ZDA se bo prejkoslej končala.
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
urša
Gost
|
 |
« Odgovori #48 dne: 08. December 2007, 22:15:21 » |
|
Obvezno te čaka mukotrpna ročna kalibracija dežemera  . Seveda,če hočeš podatke "v nulo"  Najenostavnejša varianta je nabava kontrolnega helmančka + ročno merjenje in potem programska korekcija VP2.Povzeto iz tujih forumov...
|
|
« Zadnje urejanje: 08. December 2007, 22:19:16 od URŠA »
|
Prijavljen
|
|
|
|
Pihe
Uprava ZEVS
Stratus

Odsoten
|
 |
« Odgovori #49 dne: 08. December 2007, 22:36:23 » |
|
Obvezno te čaka mukotrpna ročna kalibracija dežemera  . Seveda,če hočeš podatke "v nulo"  Najenostavnejša varianta je nabava kontrolnega helmančka + ročno merjenje in potem programska korekcija VP2.Povzeto iz tujih forumov... Upam, da ne bo treba.Bom s pomočjo Mareta eno določeno obdobje primerjal padavine z ARSO-tom, pol pa da vidimo.  Sem pa pisal v tovarno, da slišim še njihovo mnenje o tej zadevi. Hellmann pa pride na vrsto, ampak ne tako hitro še.Me je VP2 preveč izmolzla. 
|
|
« Zadnje urejanje: 08. December 2007, 22:38:53 od Pihe »
|
Prijavljen
|
|
|
|
Pihe
Uprava ZEVS
Stratus

Odsoten
|
 |
« Odgovori #50 dne: 10. December 2007, 08:43:14 » |
|
Postaja Bovec bo do petka malo "počivala".Grem se malo namakat v Čatež, domači PC pa naj si oddahne od mene (laptop gre seveda z mano  ).
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
paradolf
Član VD ZEVS
Cumulonimbus
Odsoten
RD: 1971-07-11
Sporočila: 11381
|
 |
« Odgovori #51 dne: 10. December 2007, 10:01:08 » |
|
(laptop gre seveda z mano  ). Odvisnež 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Pihe
Uprava ZEVS
Stratus

Odsoten
|
 |
« Odgovori #52 dne: 10. Januar 2008, 21:49:29 » |
|
Nabavil sem si še dnevni aspirirani radiation shield za bolj tople dneve, ki prihajajo.  V glavnem, odločil sem se, da ga ne bom še montiral.Zdajšnji neaspirirani ščit je namreč popolnoma zadosten in tudi po primerjavi temperatur z ARSO podatki lahko rečem, da ni odstopanj.Ko pa bom videl, da z naraščanjem dnevnih temperatur, senzor temperature kaže previsoke vrednosti, ga bom pa obesil gor. 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Pihe
Uprava ZEVS
Stratus

Odsoten
|
 |
« Odgovori #53 dne: 10. Januar 2008, 21:56:05 » |
|
Kako že maš ti, a ti nimaš vremenske hišice  Ne Maverick.Nimam hišice, ker je Daviska ne potrebuje.  Imam pa vse sestavne dele za hiško, ampak se mi je sedaj ne ljubi sestavit. 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ŠTROMAR
Moderator
Cumulonimbus

Odsoten
RD: 1958-10-24
Sporočila: 10062
|
 |
« Odgovori #54 dne: 10. Januar 2008, 22:05:28 » |
|
Ne Maverick.Nimam hišice, ker je Daviska ne potrebuje.  Tole pa ne bo povsem držalo Pihe!
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Pihe
Uprava ZEVS
Stratus

Odsoten
|
 |
« Odgovori #55 dne: 10. Januar 2008, 22:21:53 » |
|
Tole pa ne bo povsem držalo Pihe!
Dokler so podatki iz nje enaki tistim iz Arsotove, ne vidim dvoma, zakaj ne bi držalo.Za takrat, ko bo pa vreme bolj vroče, sem pa nabavil tisto reč o kateri sem prej pisal.  In čisto za rezervo rezerv, mi na podstrehi stoji nezmontirana hiška. 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
ŠTROMAR
Moderator
Cumulonimbus

Odsoten
RD: 1958-10-24
Sporočila: 10062
|
 |
« Odgovori #56 dne: 10. Januar 2008, 22:52:14 » |
|
Dokler so podatki iz nje enaki tistim iz Arsotove, ne vidim dvoma, zakaj ne bi držalo.Za takrat, ko bo pa vreme bolj vroče, sem pa nabavil tisto reč o kateri sem prej pisal.  In čisto za rezervo rezerv, mi na podstrehi stoji nezmontirana hiška.  Navodilo za merjenje temperature zraka po standardih Svetovne meteorološke organizacije se glasi: Temperatura zraka se meri dva metra nad tlemi, v zaklonu, ki ščiti termometer pred padavinami in kratkovalovnim sevanjem ter dolgovalovnim infrardečim sevanjem, hkrati pa je prepusten za zračni tok. Zato se uporablja belo pobarvane lesene vremenske hišice z dvojno streho in dvojnimi lamelami.Zato je moje mnenje, da le vremenska hišica daje ustrezno zaščito predvsem pred motečimi vplivi okolice. In ker želim izmeriti čimbolj primerljive vremenske podatke, sem pri sebi tudi postavil vremensko hišico.
|
|
« Zadnje urejanje: 10. Januar 2008, 23:04:44 od ŠTROMAR »
|
Prijavljen
|
|
|
|
Ciril
Altokumulus
Odsoten
RD: 1975-07-28
Sporočila: 663
|
 |
« Odgovori #57 dne: 11. Januar 2008, 13:26:46 » |
|
Nabavil sem si še dnevni aspirirani radiation shield za bolj tople dneve, ki prihajajo.  V glavnem, odločil sem se, da ga ne bom še montiral.Zdajšnji neaspirirani ščit je namreč popolnoma zadosten in tudi po primerjavi temperatur z ARSO podatki lahko rečem, da ni odstopanj.Ko pa bom videl, da z naraščanjem dnevnih temperatur, senzor temperature kaže previsoke vrednosti, ga bom pa obesil gor.  Da boš vedel, kaj te čaka: http://www.elyweather.co.uk/Tempcomp.aspxLP Ciril
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Pihe
Uprava ZEVS
Stratus

Odsoten
|
 |
« Odgovori #58 dne: 21. Januar 2008, 20:12:24 » |
|
Po zelo zelo dolgem času se je pa tudi moj WsWin spuntal.Zaenkrat ne morem ugotoviti napake.Tako trenutno podatki niso na voljo. 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
Spc
Cirokumulus
Odsoten
RD: 0000-00-00
Sporočila: 351
|
 |
« Odgovori #59 dne: 21. Januar 2008, 20:35:50 » |
|
Pihe: Start > run: chkdsk /f reset pcja. 
|
|
|
Prijavljen
|
|
|
|
|