Lightning Detectors

(1/2) > >>

Cloudboy:
Mene zanima če se kdo spozna na tole:Več na:http://www.techlib.com/electronics/lightning.html#Egor

Smučar:
Zgleda kot sprejemnik radijskih valov, kjer zasveti lučka ko useka strela. Sicer pa lahko strele slišite, če date radio na MW ali LW, se sliši prasketanje ob pojavu strele - tudi na velikih oddaljenostih.

lp

Janezj2:
-

T-I-N:
Živjo,

nov na forumu...nisem odpiral nove teme, ker semizdi ta čisto primerna. Nikjer drugje nisem zasledil sledeče: Zanima me če se kdo ukvarja z razelektritvami v zraku oziroma z merilniki električnega polja?

Torej enostavna napravca je nekaj takega (o kateri je bilo že pisano oziroma je najbrš zgornja shema): https://www.youtube.com/watch?v=ZH_awUu3b-c&t=59s // dober video, ki prikazuje delovanje.

home-made :D

Zanima me pa tole: https://www.youtube.com/watch?v=P2-G1xPD0tI //razlaga delovanja
https://www.youtube.com/watch?v=KzDtm-am-t0

Malo bolj zakomplicirana napravca, ki jo v zda uporabljajo na odprtem za opozorila pred udarom ( odprti stadioni, šole, ustanove). Profesionalna stane par k$ (Boltek), vendar se jo da narest tudi doma. Mislim da so zaželi uporabljat pri rocket triggered lightning researc-ih: https://www.youtube.com/watch?v=buSaGIoNXu8
 Veliko znanje in informacij je napisanega v nemškem jeziku. Zanima me ali je kakšen (maniak :D) tukaj, ki se jo je lotil tudi doma, glede na to da živimo v enem izmed najbolj gostem območju (na svetu) posejanem s strelami ??. Zanimivo bi bilo izmenjati kaj znanje/informacij! :D

home-made
edino vezje:

Lp,
Martin.Tminc:
Gledal sem za Boltek LD250 ali LD350, ampak je težko dobit rabljene. Novi so precej dragi, rabljene (če jih) dobiš pod 1000 EUR.

Za moje potrebe sem našel že sestavljen 'lightning sensor', ki uporablja Franklinov čip AS3935 in zaznava razelektritve do (oglaševanih) 40 km. Imam par teh senzorjev, dva imam doma (kotlina, obdana s hribi), enega v službi (pretežno ravnina, hribi so bolj oddaljeni). Doma detektira razelektritve nekje od par km do cca 20 km, odvisno od dneva in smeri nevihte. V službi sem senzor preklopil v nižjo občutljivost, a še vedno zlahka zaznava do 30 km ali več. Lani mi je med navalom močnih neviht v par urah (mislim da 3-4 ure) zaznal par tisoč razelektritev.
Senzor je sestavljen tako, da ga priključiš direktno na Arduino ali RPi. Imam kodo za oba, Arduino in RPi.

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran