Novice: Trenutno ni obvestil.
Dobrodošel, Gost. Prosim, prijavi se ali se registriraj.

ZEVS ForumPod oblakiPreleti in jadranja07.04.2010 Sorica
Strani: [1]
Natisni
Avtor Tema: 07.04.2010 Sorica  (Prebrano 12523 krat)
0 Člani in 1 Gost gledajo to temo.
paradolf
Član VD ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 10975

robi.dolnicar@avtera.si
Email
« dne: 08. April 2010, 06:23:53 »

Tokrat smo začeli zelo zgodaj iz Sorice. Če bom imel kaj časa še dopišem kako je kaj bilo.
Žal so baterije v fotoaparatu zelo zgodaj podlegle mrazu.

http://www.bogvetra.com/?p=olc&oa=flightinfo&season=10&fid=42948
Nekje na bohinjski avtocesti

Edit:
Napovedoval se je lep dan in sprva je bil plan Krvavec in leteti po Karavankah, a so me nekako zvabili na Sorico. Tam tako zgodaj še nisem letel.
Vzpon na štart smo opravili peš po snegu. K sreči je bil sneg na smučišču pomrznjen in se ni prediral. Bilo nas je okoli 15. Vsi željni dolgega preleta proti zahodu.
Na štartu ni skorajda nič pihalo, poleg tega pa se je sneg močno prediral. Tudi do riti si se lahko ugreznil. Meni se je pri štartu zgodilo prav to. K sreči je bilo padalo vredu formirano ko je prihajalo nad mene in me je dobesedno izvleklo iz luknje v snegu in me potegnilo v zrak. Hvala Vega  Smiley
Bila je modra termika. Zrak je bil suh in šele proti koncu dneva je nastalo nekaj majhnih kumulusov tu in tam.  Do višine 2000 metrov praktično ni bilo vetra. Zgolj termika in ta je bila kar precej razgibana. Nasplošno iz izkušenj vem da modra termika in malo vetra pomeni dokaj razgibano ozračje. Stebri dvigajočega zraka sicer pogosti a sili vsak po svoje, tako da je potrebno padalo držati na kratko da ne zbezlja. police
Do Krna smo napredovali dokaj hitro, čeprav ni nikjer šlo nad 2000m. V pobočje Kobariškega Stola smo prišli okoli 12.30. Ravno takrat tam začne termika precej bezljati navzgor. Bilo je živahno, tako da sem kar malo stiskal zobe na trenutke.
Na Italjanski strani se nisem odločil za podaljšanje naprej proti zahodu, saj sem imel ob zahtevnejšem letenju že to dovolj če pridem nazaj do izhodišča. Nazaj grede sta dva zapeljala v Kanin in nato v osrčje julijcev in nato proti Jesenicam. Ostali smo se zadovoljili s povratkom preko Polovnika nazaj na Sorico. Ker je ostalo še nekaj dneva in dejstvo da Brnik ne obratuje , je bila možnost priključitve Karavank kar preko ravnine. Sprva sem iz Sorice podaljšal do Ratitovca in nato še v Dražgoško goro, ki pa ni dala prave višine za kakšen resnejši poizkus naprej proti Golniku.

Po sedmih urah poštenega dela v zraku, sem bil crknjen a obenem zelo zadovoljen. Čakamo na dneve ko se bo dalo leteti višje in seveda tudi dlje  icon_mrgreen
« Zadnje urejanje: 08. April 2010, 23:02:28 od paradolf » Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
Pihe
Uprava ZEVS
Stratus
Odsoten Odsoten

RD: 1961-02-11
Sporočila: 5803

« Odgovori #1 dne: 08. April 2010, 12:22:37 »

Bravo Robi! clap praise
Fotka za poster! Drugače pa za nevedne: na sredini fotke je Tolminski Migovec,zadaj desno Bogatin, pred njim skrajno desno začetek Škrbine,spodaj na platoju pa planina Razor nad Tolminom. Zadaj levo mislim,da je Krn. icon_question

Pa še nekaj:sem kasneje prebral komentar tvojega leta.Mislim,da po tisti poti nimaš šans za preskočit na Karavanke.Gorenjska je preprosto preširoka in bi moral imeti nabranih najmanj 4000 m,če bi hotel,da to rata. Za Karavanke ti drugič predlagam drugo pot: Iz Gemone po Muzcih do Kanina,Rombona,Svinjak,Bavški Grintovec,Prisojnik,Špik - preskok na Karavanke in pol naprej.Tu bi v takem vremenu,kot je bilo včeraj, najbrž šlo tudi s plahto.Za plastike pa je to bolj ali manj piece of cake. Wink
« Zadnje urejanje: 08. April 2010, 12:30:01 od Pihe » Prijavljen

-------------------------------------
www.bovec-vreme.si
paradolf
Član VD ZEVS
Cumulonimbus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1971-07-11
Sporočila: 10975

robi.dolnicar@avtera.si
Email
« Odgovori #2 dne: 08. April 2010, 12:58:12 »

Ja vem. Pot ki si jo opisal je bolj enostavna a jaz enostavno nisem imel jajc da bi se odpeljal v Julijce, sploh če tam ni nobene bazice.
Če bi na Dražgošah uspel navrteti do okoli 3000m, bi imel nekaj več možnosti da tudi na ravnini vmes dobim še kako nakjučno dviganje. Poleg tega bi moral biti splošni veter JZ da bi mi malo pomagal. Tako pa je že pod 1500m bila popoldan vzhodna tendenca. shrug
Prijavljen

Kdor visoko leta dalec vidi Smiley
http://www.youtube.com/watch?v=5NgXE1X-XyM
Davis Vantage PRO2
Aquatic
Član VD ZEVS
Stratus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1977-06-13
Sporočila: 4717

« Odgovori #3 dne: 08. April 2010, 13:26:59 »

Kapo dol, o takih podvigih nekateri le lahko sanjamo. Super, ker nam na forumu predstaviš svoje letalske dosežke v slikovni in pisni obliki.  praise
Prijavljen

Davis Vantage Pro2
jkocki
Član VD ZEVS
Altokumulus
*
Odsoten Odsoten

RD: 1969-05-31
Sporočila: 850

joco.kocnar@hotmail.com
WWW Email
« Odgovori #4 dne: 08. April 2010, 15:31:11 »