Sredozemsko raslinstvo na celini

(1/2) > >>

selicmiha:
Sicer to ni ravno forum o rastlinstvu, pa vendar. Zanima me, če bi kakšne sredozemske ciprese ali kakšno grmičevje rastlo pri nas... takšno tipično za submediteranski pas. Malo eksperimentiram, če bi pogoji v naši dolini dovoljevali kakšnemu takšnemu rastlinstvu. Problem so samo zime, ki znajo zaradi močne inverzije tukaj biti zelo ostre... se pravi, prezimiti bi bilo treba te rastline v rastlinjakih... Spomladi pa spet ven, samo bo problem z dežjem? Hvala :)

selicmiha:
No očitno nimamo na forumu nikogar, ki bi mi lahk oodgovoriv. Sem pa seveda sedaj metodično prišel do odgovorov sam. Mediteranske ciprese pri nas lahko rastejo. Tudi meni so v lončku zelo lepo pognale, imam jih v rastlinjaku, čez dan na soncu in zelo lepo rastejo. Nek forumaš na nekem drugem forumu mi je dejal, da ciprese rastejo celo v subpanonskih krajih, vendar jih moraš vsaj nekaj let pokrivati ali po možnosti dati v rastlinjak čez zimo in je možno celo da bodo lepše kot tiste sestre na Primorskem. Ciprese pa niso edine primorske rastline, ki rastejo tukaj, saj na Goričkem nekdo celo goji oljko, vemo pa da uspevajo tudi limone, fige, rožmarin itd. seveda vse s pomočjo izloacije v zimskem času.

Capillatus:
Me veseli da si prišel do odgovora. Dejstvo je, da se največ naučiš če sam preštudiraš zadeve. Tako je povsod in tudi ter sploh v meteorologiji.  :icon_biggrin:

Bi pa to tvoje vprašanje bilo bolj primerno za kakšen botanični forum.  ;D

selicmiha:
Res je, knjige, mnenja ostalih, internet... vse nam da lahko veliko koristnih informacij, ampak največ se naučimo sami, predvsem rastline so lahko zelo specifične in bom videl kako bodo uspele tele ciprese na mojem vrtu, lahko da ja, lahko da ne... glede na to da pri nas sadijo marsikaj, od rožmarina, limon, kivija in podobnih rastlin, ne vem zakaj potem nebi to rastlo, seveda pa če uspe, jih bom zagotovo nekaj let obdržal še v rastlnijaku in jih počasi privadil na našo klimo... Sicer pa mediteranske ciprese ne vzklijejo same niti ob morju pri nas.

selicmiha:
En dokaz, kako sredozemska cipresa prezimi in živi tudi pri nas na Štajerskem.  :clap:

Navigacija

[0] Seznam sporočil

[#] Naslednja stran